• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A Varsói Szerződés csodafegyvere

2007-05-18 ● borravalo.hu

Mint tudjuk, az alapprobléma ama 5-7 centi parafa, amely az üveg nyakában helyezkedik el. Erre a problémára az emberiség az idők folyamán minden esetben más és más választ adott, hogy hozzájusson a palackban rejlő borhoz. Túl vagyunk már az überluxuson, a design retteneten, egy dologgal azonban még nem foglalkoztunk. A mágikus szó, a legendák eszköze, hölgyeim és uraim, a DREKO (vagy ahogy Debrecen környékén hívják a drekau).

Első lépésként felejtsük el Krúdy Gyulát, ez nem Vendellin fiam terepe, hol van már az az  angol mustár, nem tudják mi az a tafelspitz, a nők pedig már nem dühödten, sokkal inkább fásultan pucolják a sárgarépát. Szóval, kérem tisztelettel, kötésig a Kádár éra vendéglátóiparában gázolunk.

A szerencsés időzítés folytán ezt a kort behatóbban megismerni nem volt időm, őrsvezető voltam még kisdoboséknál, ezt bevallom, ennyit a pártállami múltamról, kilenc évesen számomra véget is ért az egész. Viszont különböző, ilyen-olyan rendezvényeken, még tojáshéjjal a seggemen is lehetőségem volt megfigyelni a FELSZOLGÁLÓT. Az külön megérne egy misét, hogy hogyan lett az Őfelsége pincére voltamból megismert hivatástudatból a felszolgálói mentalitás, egyáltalán, hogyan silányultak az éttermek, kerthelyiségek, vendéglátó-ipari egységgé.

Naszóval ott tartunk, hogy egy felszolgáló kartárs az asztalhoz szállítja az egri- boglári- soproni- vagy ünnepibb alkalom fennforgása esetén a tokaji kombinát borait. Ekkor (amennyiben valami csoda folytán nem a pultnál nyitották ki a palackot órákkal/napokkal azelőtt) előrántja zsebéből a készséget, amely csak szakmája művelőinek sajátja, a sörnyitóval kombinált, kopottas, acél dugóhúzót. Rutinos mozdulatokkal beteker, támaszt az üveg nyakához illeszti, dugót kipattint. Lesajnáló arckifejezéssel tölt mindenkinek ? ő is utálja, te is utálod -, kóstoló nincs, örüljenek, hogy ez van, kiskezi?ccsókolom. Finoman megjegyezném, hogy ehhez az élményhez egyes helyeken nincs is szükség időutazásra.

A köznyelv ezt a szerszámot pincér-dugóhúzóként ismeri. A beavatottak azonban tudják, ez egy DREKÓ. Az igazi felszolgálónak legalább annyira attribútuma, mint a vaskos, fekete nyitott bankjegy méretű pénztárca, amelyikből olyan igazán sima, elegáns mozdulatokkal lehet előszedni a pénzt. Na persze azt nem gondolnám, hogy a mai éttermi nyikhajoknak eredeti drekója lenne? De egy idősebb, sokat látott pincér kezében még találkozhatunk egy-egy eredeti darabbal.

A DDR Dugóhúzó nagyhatalom

Na de szóval hogy honnan is jön ez az elnevezés? Ha kezünkbe kerül egy eredeti darab, akkor a DREKO felirat mellett típusszámot, és egy MADE IN GDR eredet-megjelölést találunk rajta. A történet ott kezdődik, hogy valami érdekes véletlen folytán a keletnémet elvtársakra osztották a KGST-n belül, hogy a Nagy Testvért és szatelitállamait ellássa dugóhúzóval. A német dugóhúzóipar ? mint bármilyen más iparág ? természetesen jó minőségű áruval látta el a világot a II. világháborút megelőzően is, függetlenül az ideológiától.

A III. Birodalom összeomlása után a legtöbb dugóhúzógyár a szovjet megszállási övezetbe került, szám szerint három üzem. Ezeket 1958-ban vonták össze, a cég központja Steinbach-Hallenbergben volt, Thüringiában. Innen szerelték fel dugóhúzóval a dekadens Nyugattal szembeni támadó-védekező háborúra készülő Varsói Szerződés csapatait. Hiba lenne azonban azt hinni, hogy a Dreko dugóhúzó elterjedése kizárólag a keleti tömb volt államaira korlátozódna. A Drekókat nagy mennyiségben adták el nyugatra is, a maguk idejében tényleg jó készségnek számítottak.

Német precizitás, semmi sallang. Ez járhatott Jürgen fejében, amikor megrajzolta a tervezőasztalon a sörnyitóval kombinált dugóhúzót. A II. világháború német tanktervezésének hibáiból okulva az eszközből teljesen hiányzik a Panzer V-VI.-os szériát olyannyira jellemző megalománia. Ezek a dugóhúzók tömegfegyvernek készültek, tömegével. A kivitelezés már nem olyan precíz, mint a korábbi német termékeké. A Sztálingrádnál befagyott német puskák szomorú tapasztalatából okulva az eszközt kicsit pontatlanabbra, lazábbra szerelték. Az igazi DREKO nyeklik-nyaklik tehát soha sem fagy be. Nem véletlen, hogy a vendéglátóiparban ez, és klónjai olyannyira elterjedtek, mint a világ polgárháborús gócaiban a kalasnyikov.

A történet 1992-ben ért véget, a változás szelei a német újraegyesítés után szétrobbantották a dugóhúzó-gyártás fellegvárát. A DREKO gyár Rainer Usbeck Company néven folytatta tevékenységét. Ma is gyártanak dugóhúzókat, de aki DREKO-t szeretne venni, mára sajnos kénytelen az antikvitás-boltokban keresgélni, vagy örökség reményében öreg pincérekkel eltartási szerződést kötni.

Hogy lett a DREKO-ból drekó?

Amikor a DREKO dugóhúzók a KGST jóvoltából elterjedtek a Magyar Népköztársaság vedéglátó-iparában, az a szó, hogy pincér dugóhúzó, nem létezett. A DREKO-t viszont illett megkülönböztetni a sima egyszerű pergőfurdancs dugóhúzótól, mégis csak nagyságrendekkel magasabb szintű technológiáról van szó… A dolog adta magát, hiszen rá volt írva a neve: drekó.

Ha jobban belegondolunk, egy-két dologgal járt így a nyelvünk. Itt van rögtön egy kézenfekvő, mindenki számára ismert példa, a brades. A dolog úgy esett, hogy a magyar régészeknek valahogy sikerült egyszer beszerezniük egy nagyobb szállítmányt abból a kis tortalapát-szerű jószágból, amellyel a rétegeket kapargatják. Mivel a cuccot egy bizonyos Brades nevű cég készítette (ejtsd: Bréjdsz), nyilvánvaló volt, hogy az eszköz neve brades. Na ezen a vonalon gondolkozzunk el azon, hogy hogyan birkóztak volna meg a kiejtésbeli kihívással az erdőművelők, hogyha az első hazánkba érkező láncfűrészeket történetesen nem a Stihl, hanem a svéd Husquwarna gyártja. De ez már a Nádasdy Ádám feladata, túl messze visz a dugóhúzók csodálatos világától.

Stevie Kraft

Korábban:

Dugóhúzó teszt: S-klassze

Domina-dugóhúzó

Címkék: drekó, dugóhúzó

← Nemtudomka Amsterdamban Laczkó: Legyünk lokálpatrióták! →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!