• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Nemtudomka Amsterdamban

2007-05-16 ● borravalo.hu

Most, hogy a kendermag megint a torkán akadt néhány komának, akiknek a demokrácia-értelmezése Dr Nemtudomka számára nehezen érthető (neked van engedélyed demonstrálni, nekem nincs, de teszek rá, mert nem tetszik a búrád, takaroggyá, mer? leverlek, oszt jól van), Dr Nemtudomka rövid úti levelet írt. Úton egy borverseny zsűrizésére, olyan különös európai városban időzött, ahol a fűkérdést nem ököljogállami eszközökkel kezelik.

Fű, de jó, gondolta Dr Nemtudomka hátradőlve a coffee shopban. Halk zene szól, mentateát és gyümölcs-shake-t vedelnek a népek, itt szeszt nem árulnak. Szép dolog, gondolta Dr Nemtudomka, magában füstölögve. Az utcán bicajosok száguldanak. Meghökkentő a jó nők aránya, gondolta Dr Nemtudomka, a hollandok szépek. Hogyisne volnának szépek ennyi szép évszázad után. Nyugalom, gazdagság, siker, érzékeny tehetség, protestáns etika, abból kinövő, mélyen keresztyéni türelem, elviselése a másiknak. Igaz, hírek szerint Theo van Gogh és Pym Fortuyn meggyilkolása óta (nem tetszik a búrád, takaroggyá, mer? megöllek, oszt jól van), a hollandok is bezáródó-félben, meg tudom érteni, gondolta Dr Nemtudomka, fejét az epershake mámorító gőzébe tartva.

Nyilván az epershake tudattágító hatására mindenki hasonlítani kezdett mindenkire, elvesztek a hosszabb összefüggések, az idő-és irányérzék, különös zenévé és különös összeesküvéssé szerveződött minden, minden színesebb és jelentőségteljesebb lett. Közben a szép nők továbbra is száguldottak a bringákon elképesztő virtuozitással, piros tűsarkúban, mindenórásan, telefonálva, megtehetik, itt az autós nem vadászik a bicajosra. Mint a cowboy a lovához, úgy hozzá van nőve mindenki a biciklijéhez, biciklis nemzet, a holland nép egészségének egyik lényeges összetevője a szakadatlan bicajozás, ahogy kaptatnak fölfelé a grachtokon (csatornákon) átívelő hidak szelíd emelkedőin. Van, hogy a bringa elejére buherált ládában nagy farkaskutya üldögél, utazik és nézelődik, van, hogy elöl-hátul gyerek haját fújja a szél. Dr Nemtudomka sétált kicsit, érzése szerint kábé 140 évet, kiszellőztetni a fejéből az epershake bódító gőzét. A coffee shopokban egyébként nemcsak epersahke-et és teákat, hanem (szigorúan korlátozott piaci feltételek közt, 5 grammban maximálva, reklámtilalom mellett és csak 18 év fölött) ilyen fűféléket, sőt, nemcsak levesnek való gombaféléket legálisan is kaphatni, mert emez ősi, polgári kis országban, mely akkora, mint a Dunántúl és 16,5 milliónyian lakják, felnőttnek nézik az embereket.

Dr Nemtudomka napközben benézte Rembrandtot, aki elviszi a hátán a bulit: nemcsak szédületes pszichológus, de a világ legjobb fővilágosítója és mindent tud, mint mondjuk Bach. Nagyon bejött neki Frans Hals és Jan van der Heyden, aki egyfelől pompás, olyan canalettós városképek festője, másfelől a modern tűzoltás atyja. Ahogy megpróbált elnézni az n+1-edik japán turistacsoport feje fölött és kivenni Vermeer levelet olvasó nőjének vonásait, olyasmire gondolt, persze nem komolyan, csak turista-iszonya okán. Végigszaladt van Goghon is, és mint mindig, most is azt a szűnni nem akaró gyanakvást érezte, amit a nagy posztimpresszionista dilisek és dilettánsok gyakorolnak rá.

És tapogatta a polgári hétköznap textúráját, mely egyenletesnek és sűrűn szövöttnek bizonyult, nem oly? szakadozottnak, mint otthon? Biztonságos, működő, familiáris és otthonos, otthonos, otthonos, mindig ez a szó tolult Dr Nemtudomka ajakára, miközben a grachtok hullámait szelte. És arra gondolt egy hídon álldogálva, hogy micsoda mázli, hogy Európában született, a harangjáték azt a kis Bach, tán c-moll? darabot játszotta, ami az első komolyabb, olyan igazi bachhos darab volt Nemtudomka életében, nem csak olyan Anna Magdalénás. Majd a Nieuwmarkton üldögélt a családias hangulatban, late harvest ötvenes hölgyekből és őszes urakból álló zenekar nyomta vígan, söröztek és rozéztak a népek. Üldögélni egy kora nyári délutánon a Nieuwmarkton nem egyszerű ejtőzés, hanem az a pozíció, ami felé mindig törekszik az ember, legalábbis Dr Nemtudomka: az élet eszenciáját kapod a napsütötte délutánban a békés és semmittevő amszterdamiak, a rosszalkodó gyerekek és a mindenféle színű arcok között, a Padam, padamot játssza a late harvest zenekar, miközben csigalassúsággal forog egy törpekerék, vagy hogyan is kéne nevezni a kicsiny óriáskereket?

Amúgy a Heineken megy nagyon, a bor most van előretörő-félben, ld. http://www.bormarketing.hu/index.php?page=news&newsid=231&l=1. A város könnyen kiismerhető, a műemléki belváros akkora, mint a pesti belvár, áramlik a nép, az Oudekerk melletti vörös lámpás kirakatokból ilyen nénik integettek kifelé és ráutaló magatartással arra próbálták rávenni Nemtudomkát, hogy lépjen be kis szobácskájukba. Vannak már tiszteletreméltó korú, a túlérettség jegyeit magukon viselő nénik, szép színes, friss húsok és szívbemarkolóan szép, Dr Nemtudomkát a gimnáziumi szerelmére emlékeztető, fiatal lányok a kis kirakatokban. Ez kissé elszomorította Nemtudomkát, ki mindig is meglehetősen lesújtó véleménnyel volt emez mesterség művelőiről, nemkülönben pácienseikről, a kettőt Nemtudomka valahogy egymás siralmas tükörképének látta.

Másnap, midőn a doctor útrakelt Maastricht felé, ahol a Concours Mondialon zsürizett, rejtélyes vonzalmak Frízföld felé húzták, de erről jövő héten számolunk be.

DrNemtudomka

Korábban:

Zene-bora IV: zene hangmérnököknek, ismeretlen katonáknak

Zene-bora III: Les Touffes Krétiennes és bulibor

Zene-bora II.: volt egyszer egy Párizs

Zene-bora I.: egy török frizzante, karneváli hangulattal

Címkék: Amszterdam

← Zulu hajnal virrad Budán A Varsói Szerződés csodafegyvere →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?
Loading
00:00 / 35:22
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!