• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A világ legdrágább dugóhúzója

2008-01-18 ● Kántor Endre

Beszámoltunk már extra dugóhúzókról e blog hasábjain, most azonban itt a non plus ultra: megvásárolható a világ legdrágább dugóhúzója, amit a belga Frank Sveid designer jegyez. A bornyitás ezzel rítus, amely a dugóhúzó elővételével kezdődik. Kérdés azonban, hogy kell-e ez az egész hacacáré, és ha igen, kinek?

Kedves vagyonosabb (mit vagyonosabb, egyenesen krőzus) borbuzi társaink: el lehet gondolkodni azon, hogy a legközebbi szülinapra egy autót, vagy a Frank Sveid jegyezte dugóhúzót választják: a szerkezet ára ugyanis uszkve 12,5 millió forint.

Hogy ezért mit kapunk?

Funkcionalitásban gyakorlatilag ugyanazt, mint egy Drekóval : ki lesz nyitva az a palack. Persze a luxustárgyaknál sosem azt kell nézni, hogy funkcióban mit adnak hozzá egy hétköznapi használati tárgyhoz ? itt az anyag, a név, az egyediség, a tárgy művészeti értéke és nem utolsósorban az ár a lényeg. Ennél az extravagáns szerkezetnél pedig még hozzájön a ceremónia: el kell ismerni, hogy elmés húzóról van szó.

A Sveid dugóhúzó titániumból (összesen 52 darabból, légiiparban használatosból) és aranyból, vagy platinából, tessék választani – készül, méghozzá kézzel. Frank Svied, a 62 éves belga tervező szerint bár a tárgy inkább műalkotás, a vezérfonal mégis az, hogy egy igazi borkedvelő számára a palack megnyitása hasonlatos a japán tea-ceremóniához.

A Sveid dugóhúzó dobozból kivétele, palack nyakára helyezése, maga a dugó kihúzása tényleg nem utolsó látvány, el tudjuk képzelni, ahogy egy arra érdemes étteremben, egy arra érdemes borral egy fehérkesztyűs pincér végigcsinálja a show-t. Egyszer (na jó, talán kétszer is) biztosan megéri.

A dobozból elővétel művészete:

A dugó eltávolításának művészete:

Otthon, mackóban-szandiban-kedvenc-sorozatra-várva kicsit veszítene a dolog a hozzáadott értékből, nyilván nem erre szánták az eszközt. Külcsín ezerrel, parvenü habbal a tetején, köszönjük, Frank.

Frank Sveid is köszöni

Kántorbandi

Korábban:

A Varsói Szerződés csodafegyvere

Dugóhúzó teszt: S-klassze

Domina-dugóhúzó

 

 

Címkék: bornyitó, dugó, dugóhúzó, frank, luxus, sveid

← Ők mondják meg, mit igyál Magyar borokról a sommelier világbajnokkal →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink
Loading
00:00 / 36:22
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!