• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A világ legkeményebb bora

2012-05-04 ● Kántor Endre

Belépett a sorba a világ legkeményebb zenekara: bort adott ki a Slayer is. Mint a többieknél, itt is inkább merchandisingról van szó, nem borélményről. A hír mindenesetre szép emlékeket ébresztett fel.

Sosem gondoltam volna, hogy a dolgok ilyen módon érnek össze majd egyszer, ahogy a párhuzamosok is a végtelenben, és mégis. Talán nem véletlenül, talán igen, ezt hagyjuk a szofistákra, meg a preszókratikusokra. Annyi azonban biztos, hogy ugyanolyan meghatározó élmény volt az Elektromos Krokodilban, valamikor 1987 környékén megvennem életem első szöges karkötőjét, mint megkóstolni az első komolyabb villányi vöröset, amit már nem csak azért fogyasztottunk, hogy hasson. A karkötő nem volt olyan, mint Kerry King százas szögekkel kivert csuklóvédője, de az enyém volt. Azóta King elárulta, hogy kell olyat gyártani, ha valakinek szüksége lenne rá, (de persze, azóta a Slayer nem olyan divatos).

Mi mindenesetre odáig voltunk, ahogy Big Four tagjaiért (gyengébbek kedvéért: Anthrax, Megadeath, Metallica, Slayer) mind. A Thrash késő pubertáskori identitáskeresés és menekülés is volt egyben, a nyolcvanas évek vége, kilencvenes évek elején burjánzó nyálhányadék magyar popélettől. A Bros-os platina frizura, gyémántfülcsi és virágmintás ingek helyett a headbangelést, gyors tremolós, torzított gitárszólókat, dupla lábgépes dobolást és az üvöltő éneklést választottuk. A lázadás egyik formájának és óriási viccnek fogtuk fel a Slayer szövegvilágát is, mely többnyire sorozatgyilkosokról, sátánizmusról, háborúról és vallásgyalázásról szól. Ezt hűen reprezentálta az addig még itthon sosem látott, explicit módon grafikus artwork is a lemezeken.

Harmadik lemezük, az európai turné után készített Reign in Blood (1986) nem csak az ez után következő kemény zenék alapvetése lett, de sokunk szüleinek, szomszédjainak is komoly fejtörést ? és fejfájást okozott. Az album teljes mértékben kompromisszummentes, rádióban nyilván nem lehetett játszani, mégis aranylemez lett belőle, (ami az USA-ban 500 ezer eladott példány, nem a hazai „arany”) és időtállónak bizonyult: közel 20 évvel kiadása után 2003-ban, a Still Reigning turnén a zenekar a teljes albumot számsorrendben játszotta.

Egy szó, mint száz: a Slayer a világ legkeményebb zenekara.

A tüzet és az emlékeket az ébresztette bennem fel, hogy nem máshol, mint a Wine Spectator hasábjain értesültem róla: a Slayer is belépett a sorba, és bort adott ki. A stílusosan Reign in Blood Red névre keresztelt bort a hagyományosan thrash, death és extrém metál-hívő skandináv piacon árulják, neten lehet rendelni. A bor élménye nyilván csak a rajongóknak lesz felejthetetlen, egy 2010-es kaliforniai cabsavról van szó, nyilván szép, technológiai, de ?semmi különös? bor. Bár, egy meglett metálos is biztosan mást mondana rá, ha mondjuk koncerten fogyasztaná?

Címkék: 2010, cabernet sauvignon, heavy metal, Kalifornia, Reign in Blood Red, Slayer, thrash, zene, zenész, zenészek

← A csodálatos piceatannol Hollande a francia borért? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!