• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Ábrahám Macerás 2011

2013-02-19 ● Kántor Endre

Ábrahámék szépen teszik a dolgukat Erdőbényén, megvan a saját közönségük, rajongótáboruk van ? ennél azonban többre képesek.

Tesznek is azért, hogy többen megismerjék őket, új arculatot terveztek (erről hamarosan külön írok), a borok szépülnek.

Fehér-vörös, áll a címkén. Mivel furmint az alap, nem arra kell gondolni, amire sokan gondolnának, hogy kékszőlőből, fehérbor eljárással készült. A címkén lévő róka egyrészt egy kis fricska e borok felé, vicces utalás a fuchsliknak, fehér kadarkáknak. Másrészt, az ezüstróka arra utal, ahogy a bor neve is, hogy ez egy vörös eljárással készült fehér. Azaz, héjon volt erjesztve, macerálva.

Az eredmény: illat és zamatintenzitás, koncentráció, érdekes riposzt a mostanában oly divatos reduktív furmintokra. Ábrahámékra jellemző rusztikusság, ami olyan jól áll ezeknek a boroknak ? nem követi a fajélesztős divatot, egyedi és eredeti próbál lenni. Szénsavasság érezhető a nyelven és szemet lehunyva meglepetés: ez bizony akár egy vörösbor is lehetne ? zamatában vannak erre emlékeztető jegyek. Sok gyümölcs, mineralitás és fűszer, ebben a sorrendben. Érett narancs, déligyümölcsök, körte, alma, friss cseresznyés-málnás árnyalatok, narancshéj, a savak ropognak, némi maradék cukor is van benne. Szájban hosszan kitart a citrus és az ásvány, a végén visszajön a Cointreu-s, Triple Seces, narancsos kesernye. Újra egy nem megszokott, izgalmas bor Ábraháméktól, keresni fogom. 4 csillag, vitán felül.

Címkék: 2011, 4 csillag, Ábrahám, Erdőbénye, furmint, Macerás

← Bősz Adrián 4 Cuvée 2009 Vylyan Pinot Noir 2004 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!