• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Vylyan Pinot Noir 2004

2013-02-20 ● borravalo.hu

Az egyik nagy hazai pinot-legenda, eddig egyetlen magyar borként a Decanter regionális trófeáját tudhatta magáénak 2006-ban, plusz ugyanebben az évben a Pannon Bormustra csúcsbora is lett.

A pincénél épp elfogyott, ez az utolsó palackok egyike – kalandos úton került hozzám, de a lényeg nem is ez, hanem a helyes és háborítatlan tárolás.

Jellegzetes pinot-intenzitású szín, gránátból tawnyba hajló koronával. Illatában tercier, palackérési aromák (jellegzetesen villányi, akár mediterrán hangulatú, de ez a déli stíl nem nő a pinot jellege fölé, nincs aránytévesztés). Kandírozott ibolyaszirom, cserzett bőr, szegfűszeg másnap egy pici csipkebogyó is előjön. Első szippantásra öt évet nyugodtan letagadhatna, a másnapra darabban hagyott kontrolldeci mutatta csak, hogy korosabb borral van dolgunk.

A korty nem nehéz, tökéletesen összesimultak az összetevők. Érésből adódó jegyek, finom florális, piros bogyós és szilvás aromák is játszanak, tannin alig van, az is puha, de a savak még vitálisak, teljesen jó a szerkezet.

Nekem azt bizonyította, hogy a helyes tárolás nagyon fontos és biztos vagyok benne, hogy sok tíz év körüli nagyágyú vérzik el egy-két év hánykolódás miatt. Szerencsére ez a pinot tökéletes formában érkezett. (Anno 3600 Ft-ról kezdett a megjelenés évében, 2006-ban, nemrég az ár 5000 Ft körül volt). Mivel már nem kapható, ezért nehéz rá slukk-csillagot adni, de százasban biztosan 90+ pont.

Címkék: 2004, pinot noir, Villány, Vylyan

← Ábrahám Macerás 2011 Tringa Phaeton 2008 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!