• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Akcióban a borbarát hölgyek

2012-07-04 ● Kántor Endre

Mostanában igen foglalkoztat a quo vadis gondolata. Merre tartunk borban? Készítésben, fogyasztásban, szakértésben, marketingben, kommunikációban egyaránt. Jó pár posztot szentelek ennek a témának a következő napokban, most azonban jöjjön egy kellemetlenül frissítő eset, mely eklatáns példája annak, ami itthon folyik borban, és minden más téren is: az Egri Borbarát hölgyek nyíltan lelopták a Vylyan ötletét.

Történt anno, nem a „világban sok helyen”, és nem „akció” gyanánt, hanem a Vylyan portáján, a néha, mint most is, túlzottan mediterrán Fekete-hegyen, hogy Iványi Emese kiötlött egy jópofa dolgot, amely a bort és művészetet újszerűen kötötte egybe. Az ötlet az volt, hogy az elhasznált hordókból művészek készítenek alkotásokat, melyeket kiállítanak a pincénél, egy esemény keretén belül. A marketing ötletnek kezdődő, mostanra, az ötödik (!) alkalomra, ezen már messze túlnyúló elképzelés szép sikernek mondható, és nem csak a boros sajtót járta meg jó néhányszor.

Ezért is megdöbbentő, továbbmegyek, merőben otromba dolog az, amibe botlottam minap: az Egri Borbarát hölgyek a boroshordók újrahasznosítását célzó projektbe fogtak, készülnek Egerben a Művészi Hordók! Na, mondom, terjed az ötlet. Aztán a Vylyan honlapján látom a hölgyeknek fogalmazott nyílt levelet, mely igen érdekes fényben tünteti fel a Borbarát hölgyek kis projektjét.

Felejtsük el, hogy a nívódíjas magyar sajtó, a heol vezetésével úgy közölte a hölgyek közleményét, minta minden mondata valóság lenne, double checking nélkül, minden szót kopipésztelve: ez ma a magyar újságírás.

Azt azonban elég nehéz elhessegetni, hogy a hölgyek közleményének szövegében a Vylyan és Iványi Emese 2008-as, 2009-es közleményeinek mondatai köszönnek vissza. Azt pedig már nem lehet elhessegetni, hogy a hölgyek elfelejtették az ötletgazdát és szerzői jogtulajdonost tájékoztatni az egészről, mi tovább, odáig mentek, hogy meg sem említették őket az egész akció keretein belül.

A Vylyan nyílt levelét olvasva első gondolatom az volt, hogy én bizony nem bánnék ilyen kesztyűs kézzel egy plagizálóval, de hát nem lehet mindenki úrinő, ugye. És őszintén szólva, nem is tudok elmenni ekkora otrombaság, sőt böszmeség (kopirájt Gy.F., 2006) mellett. Mert nem elég, hogy valaki egyszerűen elkezd használni valamit, ami nem az övé, és azzal parádézik, de még azt is állítja, hogy ezzel az egésszel egy világszerte hódító akcióhoz csatlakozik. Ez nyilvánvalóan nem igaz, ahogy ez azonnal kiderül egy végtelenül egyszerű google keresés kapcsán is.

Ami világszerte terjed, és nagy divatnak örvend, az a hordók bútorként való hasznosítása. A Művészi Hordók (sic!) ötletgazdája, projektvezetője és kurátora, Iványi Emese közben nem csak a hölgyeket, de minden érdeklődőt is meghívott az augusztus 2-án nyíló V. Művészi Hordó kiállításra.

Jól is tette. Mert az, amit a Vylyannál lehet majd látni (és lehetett eddig is, érdemes megnézni a galériában), megtestesíti mindazt, ami mellett a Borbarát hölgyek a Nagy Hordómentő Akció lázas tevékenységei közben elmentek, nevezetesen a címben szereplő, „művészi” kifejezést. Idén, a New-York-ban élő Böröcz András alkotásait lehet megtekinteni, a kiállítást megnyitja Parti Nagy Lajos, és ott lesz Szemző Tibor és Váradi András is.

Ezzel szemben, a Borbarát hölgyek oldalán is látható hordó mintha a magyar kádárművészet Uhrin Benedekének keze alól került volna ki, ilyen giccset régen láttam már, annak ellenére, hogy nálam a Top 3 múzeumban van a kecskeméti Naiv Művészek Múzeuma, ahol kedvenc alkotásom a belépőt fogadó ?Búsuló juhász? címet viselő, egy fából faragott, teli szájjal, fehér fogakkal vigyorgó alak.

Az egészről az a Móricka vicc jut eszembe, amikor az angol tiszti kaszinóban kártyáznak. Az első bemondást követően Móricka kiteríti a lapjait, mire halkan közlik vele: „Uram, ez az angol tiszti kaszinó, itt nem szokás bemutatni a lapokat”. Móricka bólint, megköszöni, majd egész este nyer.

Címkék: Egri Borbarát hölgyek, hordó, Iványi Emese, művészet, Művészi Hordók, plágium, Villány, Vylyan

← A jó, a rossz és a csúf Így vesz bort a magyar →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!