• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Akcióban a borbarát hölgyek

2012-07-04 ● Kántor Endre

Mostanában igen foglalkoztat a quo vadis gondolata. Merre tartunk borban? Készítésben, fogyasztásban, szakértésben, marketingben, kommunikációban egyaránt. Jó pár posztot szentelek ennek a témának a következő napokban, most azonban jöjjön egy kellemetlenül frissítő eset, mely eklatáns példája annak, ami itthon folyik borban, és minden más téren is: az Egri Borbarát hölgyek nyíltan lelopták a Vylyan ötletét.

Történt anno, nem a „világban sok helyen”, és nem „akció” gyanánt, hanem a Vylyan portáján, a néha, mint most is, túlzottan mediterrán Fekete-hegyen, hogy Iványi Emese kiötlött egy jópofa dolgot, amely a bort és művészetet újszerűen kötötte egybe. Az ötlet az volt, hogy az elhasznált hordókból művészek készítenek alkotásokat, melyeket kiállítanak a pincénél, egy esemény keretén belül. A marketing ötletnek kezdődő, mostanra, az ötödik (!) alkalomra, ezen már messze túlnyúló elképzelés szép sikernek mondható, és nem csak a boros sajtót járta meg jó néhányszor.

Ezért is megdöbbentő, továbbmegyek, merőben otromba dolog az, amibe botlottam minap: az Egri Borbarát hölgyek a boroshordók újrahasznosítását célzó projektbe fogtak, készülnek Egerben a Művészi Hordók! Na, mondom, terjed az ötlet. Aztán a Vylyan honlapján látom a hölgyeknek fogalmazott nyílt levelet, mely igen érdekes fényben tünteti fel a Borbarát hölgyek kis projektjét.

Felejtsük el, hogy a nívódíjas magyar sajtó, a heol vezetésével úgy közölte a hölgyek közleményét, minta minden mondata valóság lenne, double checking nélkül, minden szót kopipésztelve: ez ma a magyar újságírás.

Azt azonban elég nehéz elhessegetni, hogy a hölgyek közleményének szövegében a Vylyan és Iványi Emese 2008-as, 2009-es közleményeinek mondatai köszönnek vissza. Azt pedig már nem lehet elhessegetni, hogy a hölgyek elfelejtették az ötletgazdát és szerzői jogtulajdonost tájékoztatni az egészről, mi tovább, odáig mentek, hogy meg sem említették őket az egész akció keretein belül.

A Vylyan nyílt levelét olvasva első gondolatom az volt, hogy én bizony nem bánnék ilyen kesztyűs kézzel egy plagizálóval, de hát nem lehet mindenki úrinő, ugye. És őszintén szólva, nem is tudok elmenni ekkora otrombaság, sőt böszmeség (kopirájt Gy.F., 2006) mellett. Mert nem elég, hogy valaki egyszerűen elkezd használni valamit, ami nem az övé, és azzal parádézik, de még azt is állítja, hogy ezzel az egésszel egy világszerte hódító akcióhoz csatlakozik. Ez nyilvánvalóan nem igaz, ahogy ez azonnal kiderül egy végtelenül egyszerű google keresés kapcsán is.

Ami világszerte terjed, és nagy divatnak örvend, az a hordók bútorként való hasznosítása. A Művészi Hordók (sic!) ötletgazdája, projektvezetője és kurátora, Iványi Emese közben nem csak a hölgyeket, de minden érdeklődőt is meghívott az augusztus 2-án nyíló V. Művészi Hordó kiállításra.

Jól is tette. Mert az, amit a Vylyannál lehet majd látni (és lehetett eddig is, érdemes megnézni a galériában), megtestesíti mindazt, ami mellett a Borbarát hölgyek a Nagy Hordómentő Akció lázas tevékenységei közben elmentek, nevezetesen a címben szereplő, „művészi” kifejezést. Idén, a New-York-ban élő Böröcz András alkotásait lehet megtekinteni, a kiállítást megnyitja Parti Nagy Lajos, és ott lesz Szemző Tibor és Váradi András is.

Ezzel szemben, a Borbarát hölgyek oldalán is látható hordó mintha a magyar kádárművészet Uhrin Benedekének keze alól került volna ki, ilyen giccset régen láttam már, annak ellenére, hogy nálam a Top 3 múzeumban van a kecskeméti Naiv Művészek Múzeuma, ahol kedvenc alkotásom a belépőt fogadó ?Búsuló juhász? címet viselő, egy fából faragott, teli szájjal, fehér fogakkal vigyorgó alak.

Az egészről az a Móricka vicc jut eszembe, amikor az angol tiszti kaszinóban kártyáznak. Az első bemondást követően Móricka kiteríti a lapjait, mire halkan közlik vele: „Uram, ez az angol tiszti kaszinó, itt nem szokás bemutatni a lapokat”. Móricka bólint, megköszöni, majd egész este nyer.

Címkék: Egri Borbarát hölgyek, hordó, Iványi Emese, művészet, Művészi Hordók, plágium, Villány, Vylyan

← A jó, a rossz és a csúf Így vesz bort a magyar →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!