• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Amikor habozik a királyleányka

2008-07-09 ● borravalo.hu

Pezsgővel rukkolt elő az Etyeki Kúria nevű, általunk nagyra tartott műintézet. A buliról ugyan lemaradtunk, de Stevie Kraft egy remek kora délutánt töltött a kúria diófája alatt, különböző palackok társaságában. Aztán gondozta a zöldnövényzetet, hiszen magáénak érzi a kúriát egy kicsinyt, egy ízben majdnem el is adta?

Volt pár hete egy állítólag remek pezsgő-bemutató buli az Etyeki Kúriában, amelyről frankón lemaradtunk. Éppen ezért Stevie Kraft úgy döntött, hogy fogja magát, sárgabusz Etyekre, aztán megnézné személyesen, hogy hogyan gondolják az etyeki dombok között a tirázsolást meg a degorzsálást.

A távolságokat a tömegközlekedés meg tudja nyújtani (ezen még el kell vitatkozni Hawkins professzorral ? a tömegközlekedéssel töltött idő valóban tágítja-e a teret) de Etyek még busszal is nagyon közel van. Városközponti indulással egy óra alatt ott van az ember, igazi borvidék, egy órányira a belvárostól. Azt azért ki lehet bírni. Megérkezik az ember a faluba, leszáll a buszról, és felslattyog az Öreg szőlők nevű negyedbe, amely a lokálgrinzing. Még a Kúria felé Hernyák Laciék is útba esnek.

Az autóval persze összeszűkül a tér-idő kontinuum, akkor még közelebb van Etyek. Na de a zéró tolerancia okán valaki a rövidebbet húzza olyankor

Érkezés után Stevie Kraft lekucorodott a diófa alá, amely az egyik legjobb hely a magyar borászatok kóstolóhelyiségei közül. Terasz és diófa egyenlő megfigyelés, szemlélődés, mélyülés. A diók olykor koppannak a deszkákon, de furcsa mód a fejet kerülik.

Matolcsy Sára, a kúria energiaközpontja, az ultimate vendéglátó hozta azt, amiért kizarándokoltunk. Vagyis a Királyleányka Brut 2007-est. Már évek óta akartak készíteni pezsgőt, hiszen a hűvösebb klíma meg a meszes-löszös talaj, az jó az alapbornak. A környék volt egyébiránt a pezsgő-alapbor ellátója Budafoknak, miután a budai hegyek elbuktak a város növekedése okán, Törleyék meg keresték a jó alapanyagot. Akkortól kapocsolódott össze Etyek meg a Chardonnay.

Na de mi van akkor, ha nem a három alapvető Champagne-i fajtából készítenek pezsgőt? Pinot Meunier nem tudni, hogy van-é a környéken. De amúgy rendelkezésre állna a kettő nagyobb: a Chardonnay és a Pinot Noir.  Matolcsy Sára azt mondja, hogy a Pinot minden cseppjéért kár, abból Pinot kell, hogy legyen, a Kúria zászlóshajója, és nem pezsgő. Így találták meg a királyleánykát, amely savai okán kifejezetten alkalmas arra, hogy pezsgő legyen.

Alapból a kúria királyleánykája illatos, citrusos, virágos. Az ízében is a citrusok mutatkoznak, meg némi sárgadinnye, ez veszi át a prímet aztán. A savai tényleg alkalmatosak a pezsgőkészítésre, vannak rendesen, de Rudi Krizan ügyesen polírozza le őket, amikor a cépage királyleánykát készíti.

Nos ezt az alapbort szállították el tartályban a Szigeti pezsgőpincébe, Burgenlandba, Krizan intézte az ügyletet. Szigetiék hagyományos palackos érleléssel, method classic-kal készítik a pezsgőjüket, tehát dosage-tirázsolás-remuage-degorzsálás-expedíciós likőr, meg a kis de?rótkosárka.

Vagyis az alapbort lepalackozzák, adnak hozzá egy cukorból, borból és élesztőből álló keveréket, aztán lezárják a palackot. A másodlagos erjedés szénsava nem tud távozni, és a borban oldódik fel. Közben az élesztő szépen felemészti önnön magát. Ami marad a szerencsétlen gombából, az a palack alján gyűlik össze. A palackon lassan fordítanak egyet, és így az üledék a nyakba vándorol. Ezen nyakat aztán fagyasztják, és kilökődik a jégdugó a dzsuvával. A folyadékveszteség pótlására adják hozzá az expedíciós likőrt, amely némi cukrot is tartalmaz, és eldönti, hogy milyen száraz lesz a végtermék. (A brut naturel a csontszáraz, a sec az már félszáraz, figyelem!). Végezetül jön a vicces drótkosárka, amelynek a fülét hatszor kell tekerni.

No és milyen a pezsgő? A maradék cukor előzetes infóként 6g/l, de ez egyáltalán nem tűnik fel. Brut tehát, száraz. A poharakba töltve annyira nem habzik fel, nem kell több körben tölteni, és ez jó. Közepes citromszíne koncentráltabb, mint az alap királyleányka. A buborékok kifejezetten aprók, felfutásuk egyenletes, és nagyon, nagyon sok van belőlük. Az illata tisztán gyümölcsös, elsősorban szőlő(virág) barack,  szamóca. Az ízben is a gyümölcsös jegyek mutatkoznak tovább, közepes sav társaságában. Aki az élesztős-kenyeres jegyek sokaságától ódzkodik, ez a pezsgője.

A kóstolósort követően (pezsgő, királyleányka, sauvignon blanc, pinot noir, hja nehéz élet ez), Stevie Kraft tevőleg részt vett a Kúria új diófa-csemetéjének iskolázásában, vagyis karóhoz rögzítette a renitens diófát. Arra a kő préslapra vet majd árnyat egyszer, amely mellett tavaly nyáron Kraft meggyőzött öt lengyel borkereskedőt, meg egy katolikus papot, hogy vegyék meg a Kúriát, de az pont nem volt eladó.

A magyar bürokrácia vadregényes útvesztői okán a pezsgőt egyedül a Kúriában lehet beszerezni egyelőre, és van belőle össze-vissza pár száz palack, tehát érdemes odalépni. Meg ott vannak azok a jópofa kis pezsgő gránátocskák, militáns borbuziknak. Azokból mondjuk jó lenne egy zöld faláda, alkalomadtán szíjunkra csattintani kettőt hármat, és vetődni az éjszakába?

Korábban:

Röptében a királyleányka

Koncentrált fehérek és spanglibor Etyeken

Buda is megkapja a magáét

Címkék: Brut, Etyeki Kúria, Királyleányka, pezsgő

← A legjobb dél-dunántúli borok A bordóik színe bordó →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!