• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Anyagi gondokkal küzd Bordeaux

2010-07-05 ● Kántor Endre

Csak a nagyok járnak jól Bordeaux-ban az en primeurrel. A kisebb, nem olyan neves pincék jó része csőd szélén áll. Közben, a francia bormarketing szervezet egyenízű, egyenruhás francia bort szeretne a piacon látni. A francia borászat nagy átalakulása előtt állunk?

Komoly anyagi gondokkal küzd a bordeaux-i borászatok mintegy fele, tudósít a Decanter. Most már egyértelműen látszik, hogy a 2009-es en primeur magas árai növelték a szakadékot a top birtokok és a bordeaux-i borok nagy részét előállító tömegtermelők között ? akik egyébként a régió bortermelésének a javát adják.

A bordeaux-i borbrókerek (courtier-k) adatai szerint a 2009-es évjárat 400 borának átlagára 18,6%-al veri a 2005-ös átlagot és 47,6%-al a 2008-ast. A legkeresettebb borok persze ennél meredekebb áremelkedést is mutathatnak. A felsőház borainak palackját pl. biztosan 700 dollár fölött lehet megkapni, ezzel szemben egy tonneau AOC (900 liter vagy 1200 palack) lédig vörösbor hivatalos ára a kereskedőknél 600 dollár. És ennél olcsóbban is hozzá lehet jutni a lédig borhoz.

A Syndicate of Bordeaux (a régió 8000 AOC és AOC Superior borászatának több mint felét tömörítő szervezet) elnöke, Bernard Fargues szerint a tagok 90%-a küzd anyagi gondokkal, és legalább 50%-a komoly pénzügyi nehézségekkel ? ez ugye mintegy 2000 pincét jelent. Ezek a pincék nincsenek olyan helyzetben, hogy ellenálljanak a csökkenő áraknak, közben pedig cash-flow kellene a működéshez.

A kereskedők persze az év felében az en primeur borokat kampányolják, a nem top kategóriás pincékről pedig megfeledkeznek ? fogalmaz egy pincetulajdonos, aki szerint az átlag pincék mintha más bolygón lennének a felsőházhoz képest. Persze, hozzáteszi azt, hogy ha a nagy nevek nem lennének Bordeaux-ban, a kicsiknek is nehezebb lenne. Ennek ellenére, a pincék zöme szerint a 2009-es en primeur árak negatívan hatnak az egész régióra.

Coca-Cola bor jöhet

Közben komoly vita folyik a francia borok jövőjéről is, általában. A vita azután robbant ki, hogy az Anivin (a francia borászat új marketing szervezete) igazgatója, Valerie Pajotin azt mondta: hamarosan minden alacsony és közepes árú francia bor tömegtermelésben készül majd és egységes íze lesz. A javaslat szerint összesen egy féltucatnyi könnyen felismerhető bor lesz majd kapható az átfogó ?Vins de France? címke alatt.

Több ezer kis és közepes termelő értékesíti majd borait nagy borüzemeknek, ahol fajta szerint házasítanak majd, régió vagy termelő megnevezése nélkül. Az ilyen módon előállított borok konzisztens minőséget és ízt teremtenek majd, amely ugyanúgy biztosítja a fogyasztói lojalitást, ahogy az a Coca-Cola esetében is van ? mondta Pajotin asszony.

A kritikusok szerint ez a tradicionális borkészítés végét jelenti Franciaország számára, és ez megítélésben is látszik majd. Azt mondják ez nem ipar, és figyelembe kell venni a helyi karakterisztikákat.

A két egymástól látszólag független hírből nagyon úgy néz ki, hogy komoly átrendeződés előtt van a francia borászat. Ha pedig ők átrendeződnek, akkor az azt jelenti: új szelek fújnak máshol is.

Címkék: 2009, Bordeaux, bormarketing, en primeur, francia, franciaorszag, kereskedelem, marketing, piac, válság

← Vakulástól is véd a vörösbor 220 éves iható pezsgőt találtak →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!