• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Az albán borok nagy lehetőségei

2009-01-23 ● borravalo.hu

Az albán borászat előtt nagy lehetőségek és nagy feladatok állnak. Ez elegáns megfogalmazása annak, hogy a borászati adottságok jók, ám a pillanatnyi teljesítmény még nem merítette ki ezeket a nagyszerű lehetőségeket. Ez így megint kicsit túl elegánsra sikeredett, de kedvcsinálás gyanánt nem indíthatunk azzal, hogy beleszagolva a vörös Shes i Zi-be, azt oly? igen büdöskének éreztük, hogy úgy éreztük, menten kihullik a hajunk.

Le kell szögeznünk, hogy csak néhány mintát kóstolhattunk, ami nyilván nem elég a helyes képalkotáshoz. Egy pohár borban benne van egy ország, gondoljunk csak Magyarországra, ahol az egyik pohárban ambrózia, a másikban mérgező moslék van, és bizony mindkét poláris minőség jellemző ránk, a széles és jó minőségű középosztály úgy szociológiailag, mint borológiailag hiányzik. Az albán borról keveset tudunk, amiről az általunk kóstolt bor meséltek, sőt árulkodtak, az a kép a nagy lehetőségekről és az alacsony színvonalról szól.

Ma kb 4 és 7 ezer hektár körüli az albán szőlők termőterülete, ?90-ben 18-20 ezer hektár körül volt, persze állami gazdaságok formájában. Ez a kis borvilág hat borvidékre tagolódik, a főváros körülire, a Durres körzetében lévőre, a Berat-ra, a Korce-ra, a Skoder-ra és a Lushnje-re. Ma nem látni pontosan e borvidékek körvonalait, a pusztulás és a privatizáció hatásait követően, melyek kialakítottak egy 0,4-1,2 hektáros átlagos privát birtokméretet. Vannak 2-300 hektáros magánbirtokok is persze, a regisztrált jelentősebb kantinák, azaz birtokok-pincészetek, hogy ne mondjuk, chateau-k száma kéttucat körül van, és kábé ugyanennyi releváns, de kisebb és helyi érdekű birtok létezik. A hektáronkénti átlagos tőkeszám 3300 körül mozog, ami feltehetően a kolhoztérállásra vezethető vissza: a béketábor ültetvényein a farok csóválta a kutyát, a szovjet MTZ traktor kevéssé szilfid méreteihez igazították a sortávolságot, nem a traktort a szőlőhöz, ezért volt alacsony a tőkeszám. Ma jellemző a kézimunka, a gépek a privatizációval szétszéledtek, igazság szerint úgy tűnik, az albán borvilág volt már jobb formában is.

A világfajták mellett (cabernet, olaszrizling, merlot), érdekes autochton fajtákat, hogy úgy mondjuk, albanikumokat is találhatni, mindenekelőtt a Shesh i Zi-t, továbbá ennek fehér változatát, a Shesh i Barbhe-t, valamint Kalmet-et, Vlosh-t, Serine-t, Debine-t. Tokay néven is fut egy szőlő, a francia szakirodalom feltevései szerint ez leginkább furmint lehet. A vezető fajta a shesh, az összes albán szőlők úgy 30 %-át ez a szőlő alkotja. Az általunk kóstolt fehér verzió aranysárga színű, oxidált jellegű és szép guszta, kifejezetten kellemes puncsfagyi illatú volt, íze szerény, teste karcsú, sava lágy, de az egész cucc nem volt kellemetlen. A vörös változaton viszont még dolgozni kéne, öregedő, barna színképvonal felé tartó, kevés savval és szépséggel ékes fenomén volt, különösebb karakter nélkül, sőt, őszintén szólva, oltárian büdöskének tűnt, mely hányásra hajazó buké az idő múltával sem szállingózott el belőle. Érdemes kiemelni, hogy forrásaink szerint a kalmet azonos a kadarkával, ami nem biztos, hogy hülyeség, ugyanis Skoder-ben találhatni leginkább, és egyáltalán nem lehetetlen, hogy a magyar elnevezés erre az albán helynévre vezethető vissza. Az bizonyos ugyanis, hogy a kadart a Balkánról hozták magukkal Magyarországra a török sodorta rácok-vlachok-cincár románok. Van még egy ilyen feltevés errefelé, mely szerint lehet, hogy a serine meg a syrah ekvivalense, de ez még tisztázásra vár. Az az igazság, hogy a gyér szakirodalom szerint ezer sebből véreznek az albán borok, mely sebek (az illósodás, a túlkénezettség és a randa szín a vörösöknél, a szürkerothadásra, a rothadt szőlőre és betegeskedő hordóra utaló jelek a fehéreknél illetve az irtózatos komenista címkék) a kultúra és a gazdaság szintjének általános emelkedésével fognak eltűnni a pohárból, reméljük, sikerült kedvet csinálni a Nyájas Olvasónak az albán borok kóstolásához. Egyébként vicc nélkül ajánljuk, hogy próbálkozzanak, egy emelkedő országban a bor is tisztul, és ismételjük és hangsúlyozzuk, hogy a szép, minőségi bor lehetősége benne van a terroirokban. Tessék tehát keresni, mint Arthur király teamjénak tagjai a Szent Grált, annak reményében, hogy hamarabb szaladunk bele egy pohár izgalmas balkáni borba, mint a kerekasztal lovagjai a Grálba. Négyszáz év török uralom és negyven év sztalinizmus és Enver Hodzsa és splendid isolation után és némely nervőz, kicsit genocid hajlamú balkáni szomszédok mellett persze nem könnyű szegény szkipetárok dolga. Kérdés, sikerül-e egyáltalán kiemelkedniük a szegényes múlt és jelen kulisszái közül, ami valószínűbb, mint valaha, hiszen az albán társadalom szabadságfoka hézagos ismereteink szerint körülbelül most a legnagyobb Szkander bég óta, de erre a felemelkedésre persze nincsen semmi garancia.

Ha az albánok nem győznek a múlton és önmagukon, a boruk is marad olyan, amilyen. Ha igen, akkor ama ma ezer sebből vérző borok a bolgár, román, horvát, sőt görög borok közé-mellé emelkedhetnek, mert a természeti adottságokban, az önológiai terekben, a terroirokban, a kontinentális belső fertályok szeleivel keveredő, a partvidék felől érkező mediterrán effektekben és az ősi szőlőfajtákban, hangsúlyozzuk sokadszor és utoljára, a nagy lehetőség benne van.

Korábban (bolgár, grúz, görög, ciprusi, török borok):

Bolgár borbár

 

 

 

Tovább az elveszett Európa nyomában (’08 London 2. rész)

Az elveszett Európa nyomában (’08 London 1. rész)

Címkék: albán, Albánia, debine, kalmet, serine, shesh, vlosh

← Bolgár borbár Eper és vér – néhány Heimann-bor ürügyén →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!