• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Az albán borok nagy lehetőségei

2009-01-23 ● borravalo.hu

Az albán borászat előtt nagy lehetőségek és nagy feladatok állnak. Ez elegáns megfogalmazása annak, hogy a borászati adottságok jók, ám a pillanatnyi teljesítmény még nem merítette ki ezeket a nagyszerű lehetőségeket. Ez így megint kicsit túl elegánsra sikeredett, de kedvcsinálás gyanánt nem indíthatunk azzal, hogy beleszagolva a vörös Shes i Zi-be, azt oly? igen büdöskének éreztük, hogy úgy éreztük, menten kihullik a hajunk.

Le kell szögeznünk, hogy csak néhány mintát kóstolhattunk, ami nyilván nem elég a helyes képalkotáshoz. Egy pohár borban benne van egy ország, gondoljunk csak Magyarországra, ahol az egyik pohárban ambrózia, a másikban mérgező moslék van, és bizony mindkét poláris minőség jellemző ránk, a széles és jó minőségű középosztály úgy szociológiailag, mint borológiailag hiányzik. Az albán borról keveset tudunk, amiről az általunk kóstolt bor meséltek, sőt árulkodtak, az a kép a nagy lehetőségekről és az alacsony színvonalról szól.

Ma kb 4 és 7 ezer hektár körüli az albán szőlők termőterülete, ?90-ben 18-20 ezer hektár körül volt, persze állami gazdaságok formájában. Ez a kis borvilág hat borvidékre tagolódik, a főváros körülire, a Durres körzetében lévőre, a Berat-ra, a Korce-ra, a Skoder-ra és a Lushnje-re. Ma nem látni pontosan e borvidékek körvonalait, a pusztulás és a privatizáció hatásait követően, melyek kialakítottak egy 0,4-1,2 hektáros átlagos privát birtokméretet. Vannak 2-300 hektáros magánbirtokok is persze, a regisztrált jelentősebb kantinák, azaz birtokok-pincészetek, hogy ne mondjuk, chateau-k száma kéttucat körül van, és kábé ugyanennyi releváns, de kisebb és helyi érdekű birtok létezik. A hektáronkénti átlagos tőkeszám 3300 körül mozog, ami feltehetően a kolhoztérállásra vezethető vissza: a béketábor ültetvényein a farok csóválta a kutyát, a szovjet MTZ traktor kevéssé szilfid méreteihez igazították a sortávolságot, nem a traktort a szőlőhöz, ezért volt alacsony a tőkeszám. Ma jellemző a kézimunka, a gépek a privatizációval szétszéledtek, igazság szerint úgy tűnik, az albán borvilág volt már jobb formában is.

A világfajták mellett (cabernet, olaszrizling, merlot), érdekes autochton fajtákat, hogy úgy mondjuk, albanikumokat is találhatni, mindenekelőtt a Shesh i Zi-t, továbbá ennek fehér változatát, a Shesh i Barbhe-t, valamint Kalmet-et, Vlosh-t, Serine-t, Debine-t. Tokay néven is fut egy szőlő, a francia szakirodalom feltevései szerint ez leginkább furmint lehet. A vezető fajta a shesh, az összes albán szőlők úgy 30 %-át ez a szőlő alkotja. Az általunk kóstolt fehér verzió aranysárga színű, oxidált jellegű és szép guszta, kifejezetten kellemes puncsfagyi illatú volt, íze szerény, teste karcsú, sava lágy, de az egész cucc nem volt kellemetlen. A vörös változaton viszont még dolgozni kéne, öregedő, barna színképvonal felé tartó, kevés savval és szépséggel ékes fenomén volt, különösebb karakter nélkül, sőt, őszintén szólva, oltárian büdöskének tűnt, mely hányásra hajazó buké az idő múltával sem szállingózott el belőle. Érdemes kiemelni, hogy forrásaink szerint a kalmet azonos a kadarkával, ami nem biztos, hogy hülyeség, ugyanis Skoder-ben találhatni leginkább, és egyáltalán nem lehetetlen, hogy a magyar elnevezés erre az albán helynévre vezethető vissza. Az bizonyos ugyanis, hogy a kadart a Balkánról hozták magukkal Magyarországra a török sodorta rácok-vlachok-cincár románok. Van még egy ilyen feltevés errefelé, mely szerint lehet, hogy a serine meg a syrah ekvivalense, de ez még tisztázásra vár. Az az igazság, hogy a gyér szakirodalom szerint ezer sebből véreznek az albán borok, mely sebek (az illósodás, a túlkénezettség és a randa szín a vörösöknél, a szürkerothadásra, a rothadt szőlőre és betegeskedő hordóra utaló jelek a fehéreknél illetve az irtózatos komenista címkék) a kultúra és a gazdaság szintjének általános emelkedésével fognak eltűnni a pohárból, reméljük, sikerült kedvet csinálni a Nyájas Olvasónak az albán borok kóstolásához. Egyébként vicc nélkül ajánljuk, hogy próbálkozzanak, egy emelkedő országban a bor is tisztul, és ismételjük és hangsúlyozzuk, hogy a szép, minőségi bor lehetősége benne van a terroirokban. Tessék tehát keresni, mint Arthur király teamjénak tagjai a Szent Grált, annak reményében, hogy hamarabb szaladunk bele egy pohár izgalmas balkáni borba, mint a kerekasztal lovagjai a Grálba. Négyszáz év török uralom és negyven év sztalinizmus és Enver Hodzsa és splendid isolation után és némely nervőz, kicsit genocid hajlamú balkáni szomszédok mellett persze nem könnyű szegény szkipetárok dolga. Kérdés, sikerül-e egyáltalán kiemelkedniük a szegényes múlt és jelen kulisszái közül, ami valószínűbb, mint valaha, hiszen az albán társadalom szabadságfoka hézagos ismereteink szerint körülbelül most a legnagyobb Szkander bég óta, de erre a felemelkedésre persze nincsen semmi garancia.

Ha az albánok nem győznek a múlton és önmagukon, a boruk is marad olyan, amilyen. Ha igen, akkor ama ma ezer sebből vérző borok a bolgár, román, horvát, sőt görög borok közé-mellé emelkedhetnek, mert a természeti adottságokban, az önológiai terekben, a terroirokban, a kontinentális belső fertályok szeleivel keveredő, a partvidék felől érkező mediterrán effektekben és az ősi szőlőfajtákban, hangsúlyozzuk sokadszor és utoljára, a nagy lehetőség benne van.

Korábban (bolgár, grúz, görög, ciprusi, török borok):

Bolgár borbár

 

 

 

Tovább az elveszett Európa nyomában (’08 London 2. rész)

Az elveszett Európa nyomában (’08 London 1. rész)

Címkék: albán, Albánia, debine, kalmet, serine, shesh, vlosh

← Bolgár borbár Eper és vér – néhány Heimann-bor ürügyén →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló
Loading
00:00 / 33:35
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló

    Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló

    Nov 27, 2025 • 33:35

    Rendhagyó könyvajánló, egyben ötlet karácsonyi ajándékra: Umberto Eco Bábeli beszélgetés, Minimálnapló című kötete nem csak gasztrobubusoknak.

  • Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.

    Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.

    Nov 21, 2025 • 34:11

    Magellánról sokunknak az jut eszébe, hogy ő hajózta körbe a Földet. A története azonban sokkal több ennél, azzal együtt, hogy ő végül nem is hajózta körbe. Expedíciója azonban elképesztő változást hozott étkezési kultúránkban.

  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!