• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Bolgár borbár

2009-01-16 ● borravalo.hu

Bolgár borokat volt szerencsénk csócsálhatni nemrég a vasaréti pasas, vagyis izé a pasaréti Vasas éttermében, mely az örvendetesen újra virágba szökkenő sportkomplexum sarkában egzisztál. A vörösök színesen lobogó vitorlájú, tüzes, nem nagyon sűrű szövésű jószágok, kicsap belőlük a Struma-folyó völgyének forrósága, hogy úgy mondjuk, számunkra meghökkentő módon a kóstolt fehér is szuper és frissen csendülő bornak bizonyult. Ugye mindig az a kérdés, más-e; miben más, ad-e olyan élményt a bolgár bor, mint amilyet a magyar borok nem adnak. Olyan élményt, amit nem lehet megtalálni máshol, csak a bolgár borok palackjaiban. Nos, erre a kérdésre pár minta kóstolása után természetesen nem tudunk választ adni.

Dr. Nemtudomka, miközben a konditeremben kínlódott a vasakkal, éveken át szomorkodva nézegette, mint pukkan le a hajdan fényes sportklub, ahol még tán délvidéki ifi tornász- és atlétabajnok édesatyja is versenyzett hajdan, a nagy háború után, a gerelyt a villamos ablakánál egymás mögött ülő pestiek az ablakon kinyúlva úgy fogták, mint egy csomó sorban álló, vagyis ülő balett-táncos a korlátot, így segítettek az ifjú atlétának, aki mellesleg őrült tehetséges sportoló (és nagy bunyós) volt, de az olimpia helyett az orvosi egyetemet választotta. Sic transit gloria mundi, gondolta Dr. Nemtudomka, miközben majd? kifakadt az aranyere fekvenyomás közben, a pasaréti Vasasnak annyi, ki a fenének van annyi pénze, hogy. Ám a valóság rácáfolt a szokásosan borúlátó, mélyen a magyar panaszkultúrában gyökerező károgásra, lássatok csodát, az MKB-Euroleasing megkapta a komplexum üzemeltetési jogát és ő meg tán az Uniqua baromi szépen rendbe rakta-rakja az egészet, ilyenek is történnek manapság.

Na szal egy régi borbarát, Rossen Tkachenko úr, kivel évtizede Dr. Nemtudomka együtt koptatta valamely bortanfolyam padjait, a Vasas szimpi éttermében (Pasarét Club Étterem) mutatott be pár bolgár bort. Mármost a bolgár borról az a közhely kering budapesti borbuzi berkekben, hogy ez a dicső középkori kezdeteket követően majd fél évezredes török uralmat és majd? fél évszázados kommunizmust élvező, jórészt nyomasztó történelmű, egyébként nálunk alig nagyobb (111 ezer km2 7,62 millió lakossal), kissé kusza, kicsit koszlott, kicsit veszélyes, ám szép, jobb sorsa érdemes és barátságos ország pazar borvidékekkel rendelkezik és magát a napnyugaton ügyesebben marketingeli, mint mink. Ami nem nagy vaszizdasz, mármint az ügyesebb marketingelés, mert az nekünk még nem nagyon megy, noha a piackutatás és a marketingforradalom, e kulturális, gazdasági-társadalmi és pszichológiai revolúció (Geoffrey Miller és énszerintem) korunknak, a tömegszórakoztatáson alapuló információs érának első számú realitása, de az olvasó iránti kíméletből ebbe most nem mennénk bele itten.

Bulgária volt a béketábor vörösboros hordója, mely előbb a kies szovjet, utóbb a keményvalutát hozó napnyugati piacokon terítette az anyagot, 1966-ra a világ hatodik exportőrje, a bolgár cabsav és merlot a jó QPR-jával már a nyolcvanas években leverte a brit alsó polcról az olcsó-de-jó francia vörös tájborokat. A gorbacsovi prohibíció vágja haza a mindig eminens komcsi Bulgária borgazdaságát majd a gengszterváltás piacvesztésével zuhant még mélyebbre, valamiért a privatizált nagyszervezetek mellett nem alakult ki a kis- és középméretű családi gazdaságoknak az a fantasztikus rétege, ami a magyar bor fejlődésének hordozója. Van egy pár hiperszuper borgyár (a leghíresebb a Boyar birtok, ami külön posztot érne), de a jelen helyzet a Sophiaecho.com tavaly nyári cikke szerint az uniós és a külföldi invesztorok által beöntött pénzek ellenére elég gyér lehet: úgy tűnik, itt is alacsony a szőlő felvásárlási ára, miközben az exportbor átlagára pedig 71 eurocent és a (2007-es) 1,8 millió hektó 65 %-a az orosz piacra ömlik, a többi lengyelbe, Németországba és a cselákokhoz.

A mintegy 148 ezer hektáros bolgár bortáj (amiből a hírek szerint úgy100 ezer termel exportra) a következő régiókra (raion) oszlik: egy északira, ez a Dunai, a keletire, azaz Fekete-tengerire, egy szub-balkánira, mely a költői Rózsák Völgye névre hallgat, egy délire, ez a Trák-völgyi és a délnyugatira, mely a Struma-folyó völgyében terül el. A világfajták közül a Cabernet sauvignon a király, a merlot a királynő, erős a kék Mavrud és Melnik plusz nagyon megy a gamza, ami tán egyenlő a kadarkával, valamint a trák időkből származó pamid. Fehérben a chardonnay és a rizling vezet, illetve a grúz eredetű rkatziteli, (?????????); fontos az őshonos misket és dimiat is. A minőség javítását célozza a franciát mímelő eredetvédelmi rendszer, mely asztali, táj- és DGO, Declared Geographical Origin kategóriákba osztja a borokat, a csúcs a Controlian, előbbi 40-50 hl/ha-t, utóbbi 25-40 hektót jelent hektáronként. 

A pasaréti borvacsin felmutatott szortiment palackjai a Damianitza Borászatban készültek (www.melnikwine.bg). A ?97-ben privatizált üzemben 2 millió palack készül évente, színesen lobogó vitorlájú, tüzes, nem nagyon sűrű szövésű jószágok, meghökkentő módon a fehérek is szuperek, a vörösökből kicsap a Struma-folyó völgyének forrósága, hogy úgy mondjuk. Rossen Tkatchenko két borcsalád képviselőit mutatta be: a fura nevű Senki földjét és az Uniqatót. A jóképű, modernista címkékbe öltöztetett Senki földje onnan jön, hogy így hívták azt az 5 kilométeres gyepűt, ami a bolgár-görög illetve bolgár-török határon húzódva védte a zsivkovi alattvalókat a kapitalizmus fertőzésétől. Az efféle senki földjék egyébként ökológiai paradicsomokká szoktak válni, a növények háborítatlanul virágzanak, az állatok, akik nem hülyék és meghökkentően gyorsan tanulnak egymástól, hamar kifigyelik, hogy ott nyugi van és ellepik a gyepűt, senkitől nem zavartatva. Ma átugrasz megvacsorázni Görögországba, azelőtt lelőttek.

Ugye az a kérdés, más-e; miben más, ad-e olyan élményt a bolgár bor, mint amilyet a magyar borok adnak illetve olyan élményt, amit nem lehet megtalálni máshol, csak a bolgár borok palackjaiban. Hogy van-e bolgár stílus, illetve hogy milyen a bolgár borok karaktere. Nos, erre a kérdésre pár minta kóstolása után természetesen nem tudunk választ adni. 

NO MAN?S LAND White 2007 GOLD

Chardonnay-Sauvignon blanc, 2100 Ft

A 77 %-nyi chardonnay francia hordóban almasavbomlott és pihengélt 3-4 hónapig, a sauvignon tartályban erjedt, a küvé pazar, frissen csendül, tüzes, (13,5 %), mézes illatú-aromájú, nem édes, csak mézillatú és gyümölcsös. Kerek, jó fanyar savai vannak, kiegyensúlyozott szerkezete, az ízgörbét határozott kesernye zárja. 2100 Ft.

 

NO MAN? LAND Rosé 2007 GOLD

Cabernet sauvignon-Merlot

Jó kis rozé, gazdag illatú, tartalmas, testes, nem-északias, epres íz, karcsú szerkezet, kis édesség (5,5 g/l). 2100 Ft.

NO MAN?S LAND Red 2006 GOLD

Cabernet sauvignon-Merlot 2006

Épülő palackbuké, konyakos felhangok, csípős szeszek, finom tannin, meggyes gyümölcsösség, csöppnyi ásványosság, kár, hogy lerontja az összképez a határozott an magas illó, mind illatban, mind ízben. 1400 Ft.

UNIQATO Melnik 2005

Itt is a palackbuké, a lágy és laza faktúra, csípős délies borleves, jó savakkal, érett gyümölcsökkel. Ismét a nagy vitorla-kis hajótest-érzés. 3200 Ft.

UNIQATO Rubin 2006

Ez a bor volt az este királya: forgó-változó illatában fűszer, a szesz, a szép hordó és a palackbuké kavarog, ez jó vér, meggyes-szilvás ízképvonalak, csokis felhangok, végén kesernye, még fiatal tanninok, kiegyensúlyozott szerkezet. 3200 Ft, nagyon jó QOR.

UNIQATO Rosato 2005, 3200 Ft

Ezt a rozé a csak Melnik városa közelében lakó Korai Melnik nevű szőlőből szűrték, azaz ez a fajta Struma-folyó völgyében honos bulgarikum. Finomseprőn is álmodozott egy 500 literes francia hordóban, színe olyan pinós, illata zárt, nem gyümölcsös, 4 g/l maradékcuki színezi, telt, de nem komplex bor, e sorok ivójának ez a tétel tetszett a legkevésbé. Kicsit húzós ára van, de tény, hogy mást jelent, mint a nálunk jellemzően hideg, friss, savas rozék. 3200 Ft, ez viszont sztem túlzás.

Hamarosan albán borokról is ? bizony, nem elírás ? számot adunk.

 

Korábban (grúz, görög, ciprusi, török borok):

Tovább az elveszett Európa nyomában (’08 London 2. rész)

Az elveszett Európa nyomában (’08 London 1. rész)

 

Címkék: Bulgária, cabernet sauvignon, chardonnay, diamat, gamza, mavrud, melnik, merlot, misket, no mans land, pamik, rkatziteli, sauvignon blanc, struma, uniqato

← Ittas és holdvilág: Chiantik ködben Az albán borok nagy lehetőségei →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Ég és föld között: 50 év, 25 szüret, 10 év felkészülés

A vermut életérzés

Mi lesz a magyar fehérborral?

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet

Facebook közösség

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!