• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Az Edegger-időgép

2014-04-03 ● borravalo.hu

Baráti hangulatú, belistázós kóstolóra voltam hivatalos a Dolce Vita Bor & Delikátba. Ez a pici üzlet (leánykori nevén Budai Borszalon) elég régóta szolgálja ki izgalmas választékkal az újbudai közönséget a Feneketlen-tó mögött.

A szűk két évvel ezelőtti megújuláskor a bolt egy klassz arculatot kapott, valamint erősen nyitott gasztro irányba is. De miről is szól egy ilyen belistázós kóstoló? Szegény borírók és boltosok minduntalan kapják a mintákat a borászoktól, akik vagy a bolt polcaira, vagy az újság hasábjaira szeretnének felkerülni.

Persze nem minden arany, ami fénylik, néha hiányzik a technológiai tisztaság, néha az izgalom, párszor az idejétmúlt design az, ami akadályozza a megismerést. Na meg persze az ár, azt valóban nehéz belőni termelői szemmel, de mi hozott anyagból dolgozunk, meg kell vele barátkozni.

Az-Edegger-időgép

Tizenpár bort kóstoltunk vegyesen az est folyamán, egy pince – a Domaine Edegger – azonban öt bort is beküldött, gondoltam ezeket a leírásokat közkinccsé teszem. A pince egy osztrák család kezében van, 2000-ben léptek piacra, tíz hektáron gazdálkodnak Badacsonyban és környékén, az ültetvények háromnegyede fehér szőlő.

Domaine Edegger Kápolna 2011

Reduktív szürkebarát, csavarzár alá rejtve. A felütés jódos ásványosság, némi fűszer. Szájban vékonyka, ahhoz képest alkoholos és többünknek úgy tűnt, hogy leszállóágban van, kezdődő oxidáció ütötte fel a fejét. 74-76 pont.

Domaine Edegger Jakob 2012

Ez egy tiszta chardonnay, az illata hozza a fajtát és a hegyet is, almás-vajas-köves. Aztán szájban sajnos elvérzett, nagyon krémes és szinte teljesen savmentes, a tizennégyfeles alkohol pedig csak ront az összképen. Ez egy iskolázási hiba lehet, pontozni nem tudtam.

Domaine Edegger Premier 2011

Olaszrizling, rajnai és savblanc házasítása, reduktív tétel. Az illat klassz, petrolos-kamillás, szárított virággal, de sajnos itt is felüti a fejét az oxi.  Szájban vastagabb a vártnál, gyümölcsös, rajnai dominanciával. Szépen öregszik, de lendületesebb savakkal többre vinné. Egy kis off-dry érzet is van. 80-82 pont.

Domaine Edegger Rozé 2011

Nem tudom milyen okból küldtek egy öreg rozét, nagyon remélem, hogy véletlenül. Sajnos halott, oxos, reszelt almás, kenyérhéjas, a pont elmarad, mindenkinek jobb így.

Domaine Edegger Pinot Noir 2011

Gránátos színű, illatában enyhe túlérést mutató bor (eper és szamóca, dzsemesség, bakelit, gumi). A korty grillázsos, sós egyszerre. Testes és tartalmas bor, de a savgerinc itt is lehetne fickósabb. Meg kell inni, szebb már nem lesz. 83-85 pont.

Domaine Edegger Georg 2009

Cabsav és merlot házasítása, már írtam róla itt. Fűszeres, teafüves, csipkebogyós illatú, kissé túl a csúcson ez is. Szájban szilva, kissé nyers tannin és csemegepaprika. A savak ezt még szépen tartják, a test is oké. 82-84 pont.

Lehet, hogy a többi tételnél kellett volna bőszebben jegyzeteljek, de ez adta magát. Persze senkit nem akarok eltántorítani, de nekem most úgy tűnik, vagy útkeresésben van a pince, vagy rossz felé haladnak. Pengébb, tiszta és reduktív fehéreket, szintén inkább savra hangolt vöröseket készítenék, ha az enyém lenne a terület. Vagy csak kifogtunk egy gyökérnapot, esetleg ezek már az elhalt évjáratok voltak (akkor miért küldték?). A hasábokra kerülés megvolt, a polcra kerülés viszont így erősen kérdéses.

Címkék: 2011, 2012, Badacsony, cabernet sauvignon, chardonnay, Domaine Edegger, Edegger, merlot, pinot noir, Rajnai Rizling, sauvignon blanc, Szürkebarát

← Veritas menni Amerika Bodegas Neo Sentido 2009 Ribera del Duero DOC →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Error: No data found, Try connecting an account first and make sure you have posts on your account.

Error: Error validating access token: Session has expired on Friday, 16-May-25 02:04:27 PDT. The current time is Sunday, 18-May-25 22:08:16 PDT.

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!