• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Az Edegger-időgép

2014-04-03 ● borravalo.hu

Baráti hangulatú, belistázós kóstolóra voltam hivatalos a Dolce Vita Bor & Delikátba. Ez a pici üzlet (leánykori nevén Budai Borszalon) elég régóta szolgálja ki izgalmas választékkal az újbudai közönséget a Feneketlen-tó mögött.

A szűk két évvel ezelőtti megújuláskor a bolt egy klassz arculatot kapott, valamint erősen nyitott gasztro irányba is. De miről is szól egy ilyen belistázós kóstoló? Szegény borírók és boltosok minduntalan kapják a mintákat a borászoktól, akik vagy a bolt polcaira, vagy az újság hasábjaira szeretnének felkerülni.

Persze nem minden arany, ami fénylik, néha hiányzik a technológiai tisztaság, néha az izgalom, párszor az idejétmúlt design az, ami akadályozza a megismerést. Na meg persze az ár, azt valóban nehéz belőni termelői szemmel, de mi hozott anyagból dolgozunk, meg kell vele barátkozni.

Az-Edegger-időgép

Tizenpár bort kóstoltunk vegyesen az est folyamán, egy pince – a Domaine Edegger – azonban öt bort is beküldött, gondoltam ezeket a leírásokat közkinccsé teszem. A pince egy osztrák család kezében van, 2000-ben léptek piacra, tíz hektáron gazdálkodnak Badacsonyban és környékén, az ültetvények háromnegyede fehér szőlő.

Domaine Edegger Kápolna 2011

Reduktív szürkebarát, csavarzár alá rejtve. A felütés jódos ásványosság, némi fűszer. Szájban vékonyka, ahhoz képest alkoholos és többünknek úgy tűnt, hogy leszállóágban van, kezdődő oxidáció ütötte fel a fejét. 74-76 pont.

Domaine Edegger Jakob 2012

Ez egy tiszta chardonnay, az illata hozza a fajtát és a hegyet is, almás-vajas-köves. Aztán szájban sajnos elvérzett, nagyon krémes és szinte teljesen savmentes, a tizennégyfeles alkohol pedig csak ront az összképen. Ez egy iskolázási hiba lehet, pontozni nem tudtam.

Domaine Edegger Premier 2011

Olaszrizling, rajnai és savblanc házasítása, reduktív tétel. Az illat klassz, petrolos-kamillás, szárított virággal, de sajnos itt is felüti a fejét az oxi.  Szájban vastagabb a vártnál, gyümölcsös, rajnai dominanciával. Szépen öregszik, de lendületesebb savakkal többre vinné. Egy kis off-dry érzet is van. 80-82 pont.

Domaine Edegger Rozé 2011

Nem tudom milyen okból küldtek egy öreg rozét, nagyon remélem, hogy véletlenül. Sajnos halott, oxos, reszelt almás, kenyérhéjas, a pont elmarad, mindenkinek jobb így.

Domaine Edegger Pinot Noir 2011

Gránátos színű, illatában enyhe túlérést mutató bor (eper és szamóca, dzsemesség, bakelit, gumi). A korty grillázsos, sós egyszerre. Testes és tartalmas bor, de a savgerinc itt is lehetne fickósabb. Meg kell inni, szebb már nem lesz. 83-85 pont.

Domaine Edegger Georg 2009

Cabsav és merlot házasítása, már írtam róla itt. Fűszeres, teafüves, csipkebogyós illatú, kissé túl a csúcson ez is. Szájban szilva, kissé nyers tannin és csemegepaprika. A savak ezt még szépen tartják, a test is oké. 82-84 pont.

Lehet, hogy a többi tételnél kellett volna bőszebben jegyzeteljek, de ez adta magát. Persze senkit nem akarok eltántorítani, de nekem most úgy tűnik, vagy útkeresésben van a pince, vagy rossz felé haladnak. Pengébb, tiszta és reduktív fehéreket, szintén inkább savra hangolt vöröseket készítenék, ha az enyém lenne a terület. Vagy csak kifogtunk egy gyökérnapot, esetleg ezek már az elhalt évjáratok voltak (akkor miért küldték?). A hasábokra kerülés megvolt, a polcra kerülés viszont így erősen kérdéses.

Címkék: 2011, 2012, Badacsony, cabernet sauvignon, chardonnay, Domaine Edegger, Edegger, merlot, pinot noir, Rajnai Rizling, sauvignon blanc, Szürkebarát

← Veritas menni Amerika Bodegas Neo Sentido 2009 Ribera del Duero DOC →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?
Loading
00:00 / 35:22
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!