• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Baráti jobb és jobb borok ? várnapló 1.

2009-09-10 ● Kántor Endre

Sikerült a nyitónapon feltérképezni a Borfesztivál kínálatát, hagyományosan a szerda koradélután a legjobb erre, mikor még nincs tömeg, viszont süt a nap, mindenki készülődik és friss, még senki sincs leharcolva. Ennél jobban sikerült azonban egy találkozó, amit nagy kár lett volna kihagyni.

Még múlt héten kaptunk egy levelet Balogh Zoltántól, akivel annak idején a Winfer kapcsán csörtéztünk egyet, és akit a csörte következtében enyhén szólva nem tartottunk persona gratának, és ez tényleg nagyon enyhén szólva van. A levélben BZ azt írta, hogy találkozzunk a Zwack standnál és gurítsunk le pár pohárral, és beszéljük meg a dolgokat.

A Borfesztivál olyan, mint tavaly volt, látszólag nem sok változik évről évre, persze ez nyilván nem így van, ha hosszabb távon nézzük a dolgokat, vannak fejlemények ? de ezekről majd később. Lényeg, hogy Dr. Nemtudomkával együtt a Zwack standhoz keveredtünk, és minden tökéletesnek tűnt volna, ha nem szólt volna fülbemászón valahonnan Richard Clayderman, aki, mint tudjuk a zongora édes merlot-ja. Szerencsére a standnál valaki hozott magával zenét, és Emiliana Torrini dallamaira felengedett bennünk a kényszer, hogy lerágjuk a fél lábunkat, vagy belső vérzés következtében kimúljunk.

Balogh Zoltán már várt ránk. Rögtön kiderült, hogy az internet veszélyes dolog, mivel sokszor személytelen és félreviszi az embert. Magyarán szólva, BZ nagyon szimpatikus figura, és a beszélgetésből kiderült, hogy mi azért alapvetően nagyon hasonlóan gondolkodunk a dolgokról. Nem csak BZ szimpatikus, de rendkívül szimpatikusak a Somlói Apátsági Pince borai is. Kis, magánkézben lévő, 3 hektáros birtokról van szó, és láthatóan nagyon odafigyelnek arra, hogy mit csinálnak. Ez csapatmunka, sok mindenki érdeme, mondta BZ, és nem a levegőbe beszélt. A birtokon 2001 óta ugyanaz a négy szőlőmunkás dolgozik, a pincészetben sem nagyon vannak személyi változások, mindenki azt teszi, amihez ért. Fazekas Tibor borász például borokat készít. Nem is rosszakat, de nem ám.

Mivel BZ szerint nincs kialakult kóstolási sorrend, ezért arra kértük, hogy saját belátása alapján tegye elénk a borokat.

Tramini 2008

Nincs még a piacon, igazi illatbomba, virágos, naspolyás jegyekkel. Elsőre az alkohol felgőzöl illatra, de ez hamar kiszáll, nem is magas, 13 százalékos. Az egyensúly szép, az extrakt is, a kb 3 gramm maradék cukor pedig nagyon behízelgővé teszi.

Juhfark 2007

Rögtön egy nehézbombázó következett, amit később vissza is kellett kóstolni, és azt hiszem ez lett a kedvenc. 1800 palack lett letöltve ebből, kb. 3000 forintért volt kapható, ha valaki lát egyet, vegye meg, megéri. Nagy az alkohol, 15 százalékos, de óriási extrakt van hozzá (42 g/l) és sav is (10 g/l) plusz ott a maradék cukor, ami 7 gramm körül van. Ha valami, hát ez terroir-bor, dobja magából a jódot, a kovakövet, és a sósságot ízben, rendkívül hosszú utóízében is. Közben jelentkeznek aszalt gyümölcsös felhangok is a háttérben, és kicsit erőssebben medicinális jegyek, kamilla, gyógynövények, és érezni némi botritiszt is, mert a töppedt szemmekkel együtt lett szedve. Nagyon tuti.

Hárslevelű 2008

1200 palackot töltöttek le ebből, itt a gyümölcsöt nem írja felül annyira a terroir, nagyon intenzív fajtajelleges, gyümölcsös illata van. Nagy az extrakt itt, is, közel 40 g/l, viszont, mivel most lett palackozva, a különben Somlóhoz képest nem magas savak (10 g/l) még virgoncak, nyersek kicsit, és ezt a 15 gramm maradék cukor sem tudja megfogni. Kell neki még palackban kis idő, de szép, nagy potenciálja van.

Hárslevelű 2007

Na, erről beszéltünk: sokkal szebb a savszerkezet, lesimultabb a dolog, és jönnek szépen sorban fel a minerális jegyek az édes barackbefőttes gyümik mellé. Szép, nem zavaró kesernyés sósság sokáig kitart utóízben.

Hilla 2008

A birtokbor, 50% hárs, a többi juhfark és furmint. Csak novemberben lesz kapható, kb. 2500 forintért. Ropogósak, vibrálók a savak még itt is, kicsit még ezzel is várni kell, de izgalmas. Ha olyan lesz, mint az elődje, akkor érdemes is.

Hilla 2007

Érződik az érett alapanyag, és hát az alkoholon, extrakton, cukor- és savtartalmon pedig 2007 szélsőségessége. 40 grammos extrakt, 15 %-os alkohol, 8,5 grammos sav és nagy, közel 30 gramm maradék cukor. Sokáig vártak a szürettel a teljes érettségig, de nyertek vele: ásványos, herbás jegyek itt is, befőttes gyümölcsösség, a cukortól pedig behízelgő jelleg.

Két nem kereskedelmi, kísérleti bort is kóstoltunk:

Kései Furmint 2007

Ebből sajnos csak 100 palack készült, amiből 90-ert már megittak, de ha ilyen behatás alatt készítik a boraikat, attól csak jók lesznek, az biztos. Itt is a gyümölcs dominál, elképesztő olajos mozgása van már pohárban, nagyon sűrű, nagy extrakt és cukortartalom, egy jó alternatív desszertbor.

Titok Küvé #2

Ennek BZ nem volt hajlandó elárulni az összetételét, annyi biztos, hogy tramini alapra van fűzve a dolog. Nagyon koncentrált, rendkívül hosszú az utóíz, itt is az extrakt óriási. Rózsavíz és sósság, ásványosság a szájban még percekkel később is. Ha kijön, tudni kell róla. (A Titok Küvé # 1 nem ízlett, kicsit elkapta az oxidáció.)

A végén még diskuráltunk a terroirról: BZ hisz abban, hogy az ember is része a bioszférának, a terroirban benne van a borász/szőlész maga is. Benne van az a tudatosság, kreativitás, amit az ember tesz, amivel hozzáad, vagy tudatosan nem ad hozzá a borhoz. Azt hiszem Dr. Nemtudomka nevében is mondhatom, örültünk a találkozásnak, kár, hogy eleve nem így kezdtük. Sokat írunk a borról, és közben elfelejtjük azt, hogy milyen tökéletes is arra, hogy egy (pár) pohár mellett megbeszéljen dolgokat az ember.

Korábban:

Nyaltuk a bazaltot

Balatoni terroir és kézműves borok

Balatoni borok mércéje

Budai borfeszt 2008, vol 1. – ahogy Kántorbandi látta

Budai borfeszt 2008, vol 2. – ahogy Stevie Kraft látta

Címkék: Balogh Zoltán, borfesztivál, fazekas tibor, furmint, hárslevelű, hilla, juhfark, Somló, somlói apátsági pince, Tramini, vár

← Most akkor milyen is a balatoni terroir? Fehérek a feszten ? várnapló 2. →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!