• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Most akkor milyen is a balatoni terroir?

2009-08-25 ● Kántor Endre

Volt egyszer egy Balaton Winfer, első nekifutás arra, hogy rendet vágjon kissé a balatoni borok között. Éles pengeváltások, hangos vita és nem utolsósorban bárgyú személyeskedés követte a dolgot, egy azonban kiderült: nagyon nem egyértelmű a helyzet, több tekintetben sem. Például, hogy mi az a terroir, és milyen az a Balaton körül? Erre szervezett kóstolót a WSET Nemzetközi Borakadémia, 27-én estére.

Mivel sok kérdés merült fel, s alá, rengeteg pengeváltás, érdemi és cseppet sem érdemi, objektív és messzemenően személyeskedő, sőt, egyenesen bárgyú hozzászólások követték a Balaton Winfert, mi úgy érezzük mindenképpen jelen kell lennünk a 27-i WSET-kóstolón.

A Borakadémia úgy gondolja, nem lehet eleget beszélni a régió adottságairól, az ott élők hitéről és persze nem lehet eleget kóstolni a borokat sem. Meghívtak hát két kézműves borászt – egyet a déli partról, egyet pedig az északiról (Légli Géza ? Kislak, Tamás Ervin – Csopak) – hogy ők meséljenek a talajról, a dűlőkről, a szőlőről és egy kicsit az évjáratokról is.

Mikor:

2009. augusztus 27. 19.00

Hol:

Tabáni Terasz Étterem (I. Apród u. 1.)

Borsor:

Figula Sóskút Olaszrizling Selection

Jásdi Siralomvágó Olaszrizling

Laposa Badacsonyi Olaszrizling

Pántlika Olaszrizling Selection

Szászi Endre Szent György hegyi Olaszrizling

Tamás Pince Olaszrizling

Szászi Endre Badacsonyi Kéknyelű

Szászi Endre Kabóca

Fischer Syrah

Légli Géza Jánoshegyi Merlot

Légli Géza Birtokvörös

Tamás Pince Syrah

Tamás Pince Oriolus

Tamás Pince Cabernet Franc

Tamás Pince Merula Cuvée

Konyári Sessio

Konyári Páva

2HA Sangiovese

Szóval, akkor milyen is az a balatoni terroir? Remélhetőleg csütörtökön este a Tabáni Teraszon kiderül, potom 6900 Ft-ért.

Címkék: Balaton, kóstoló, Légli Géza, tamás ervin, winfer, WSET

← Tucatnál több jó rozé, vételre Baráti jobb és jobb borok ? várnapló 1. →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!