• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Bardon Menon 2008

2011-07-25 ● borravalo.hu

Lassú, viszkózus cseppek rajzolják tele a poharat, illatban először csonthéjas-mandulás jegyek mutatkoznak, majd fehér virágok, viasz, tömjén és földesség, de körte, érett alma, mogyoró és grillázs is jelen van.

Nagy múltra visszatekintő család rövid előéletű pincéje Erdőbényén. 2007 óta vannak jelen, hosszas kereséssel vásároltak összesen nyolc és fél hektárt a Meszes Majorban, a Lapisban és a Sarkad-dűlőben. Szolid, de elegáns honlapjuk nekem tetszik, árképzésük alapján a felső középmezőnyt célozták meg.

Lássuk a lényeget: a félliteres palack szerint a Meszes dűlő közel száz éves tőkéiről származik ez a furmint, amihez a tizenegy hónapos, (másodtöltésű) tölgyhordós érlelés során némi hárslevelű került házasításra. Akárhogy forgatom, ez a szín bizony valahol a halvány és a közepes intenzitású arany között van. Lassú, viszkózus cseppek rajzolják tele a poharat. Illatában először a klasszikus oxidatív tokajikra jellemző csonthéjas-mandulás jegyek mutatkoznak és erős ásványosság, azonban idővel egyre több réteg bomlik fel a súlyos aromák felett: fehér virágok, viasz, tömjén és földesség. Elsőre rádobtam volna vagy három évet a korára, de klassz, komplex, ezért hosszan szagolgatom. A korty nagyon sós, nagy testű és olajos, a körte, érett alma, mogyoró és grillázs is jelen van, ez utóbbi talán a hordóból. Mindenét magasnak érzem egy kicsit: extraktos, nehéz, határozott savakkal (analitikailag 6,3g) és a tizennégyes alkohol is olyan érzetű, mint kimondani (erre talán a 3,4g cukor is rájátszik). Komolyra hangolt bor, az image építésének jól kitalált lépcsője. A fél literért 4000 Ft-os árával 3,5 csillagra teszem.

A Bardon borászatot is érdemes meglátogatni a Bor, mámor? Bénye fesztiválon, augusztus 12-14.-én ? program és részletek itt!

A fesztivál hivatalos oldala

Címkék: 2008, 3.5 csillag, Bardon, Bor mámor Bénye, Erdőbénye, fesztivál, Menon, Tokaj

← Ábrahám Kakasok Furmint 2009 Karádi és Berger Selectio 2008 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!