• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Beaujolais elhatárolódott a bemutatós bortól

2014-02-07 ● Kántor Endre

Egy beaujolais-i kistermelő az igencsak vitatott francia kézmozdulattal reklámozta borát. A címkén egy francia kistermelő mutatja be a quenelle-t, melynek egyre inkább van szélsőjobboldali kötődése. A borvidék elhatárolódott a termelőtől, a francia kézmozdulatból politikai botrány dagad.

A Beaujolais Quenelle címkéjén egy patrióta francia borász látható, beretben, amint épp a hírhedté vált quenelle-t mutatja be. Míg a mozdulat maga félig-meddig ártatlanul indult, amolyan francia változataként az amerikai középső ujjnak, vagy a brit villásujjnak, addig mostanra elég sok antiszemita és szélsőjobboldali tartalmat szedett magára. Sokan azonban az ilyen konotációkat vitatják, és azt állítják, hogy a mozdulat csupán a rendszerellenesség jele, nincs szélsőjobb tartalma.

A kézmozdulatot egy bizonyos Dieudonné M?bala M?bala nevű, mára politikai aktivistává vált francia humorista mutatta be először egy francia szekularizmusról szóló szkeccsben, azóta azonban virálisan terjedt. Többek között egy android app is készült rá, melyben a felhasználóknak le kellett fotózniuk magukat különböző helyszíneken, ahol a quenelle-t mutatják be. A legnagyobb hírverést quenelle ügyben azonban Nicolas Anelka francia idegenlégiós kapta, amikor a Premier League-ben gólszerzést követően bemutatott egyet. A dologból politikai botrány lett. A focista egyébként tagadja, hogy antiszemita lenne, és hogy a kézmozdulat erre utalna, miután az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) hivatalosan is megvádolta decemberi gólöröme miatt.

A bort készítő kistermelő, Jean-Paul Decourd a Decanternek nyilatkozva elmondta, hogy neki fogalma sincs a quenelle antiszemita jelentéséről, pusztán humorosan szerette volna kifejezni nemtetszését a francia uralkodó osztállyal szemben.

A bemutatós bozsolé 40 eurós áron került a polcokra. További találgatásokra ad okot, hogy a bort áruló kereskedőház, a Sanguisterrea tulajdonos cége ugyanott van bejegyezve, ahol egy poltikai csoport, az Egalite & Reconciliation irodája is van. A csoport saját magát nemzeti identitásúnak, baloldali munkásosztállyal szimpatizálónak és jobboldali erényűnek írja le, de többen is a szélsőjobbal hozzák összefüggésbe.

A Beaujolais borvidék elhatárolódott a termelőtől, és közleményükben sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy a quenelle tudatlanságból a címkére kerülhetett. Közben ezen a héten a kézmozdulatot jegyző Dieudonné M?bala M?balát kitiltották az Egyesült Királyságból.

Címkék: Beaujolais, bemutat, francia, politika, quenelle

← Sam Neill bővíti borbirodalmát James Cameron is borász lesz →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!