• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Bekapni a bika farkát

2011-08-08 ● Kántor Endre

Szürreális spanyol poén, vagy véresen komoly dolog? Esetleg mindkettő, de az utóbbi biztosan, legalábbis etimológiailag. A bikapalackos szuvenírsangría nem tudott visszarettenteni attól, hogy megkóstoljuk. Mi többet ilyet nem iszunk, legalábbis, amíg tudatosan irányítjuk a testünket. Mindenki más döntse el maga, tán az alábbi sorok segítenek.

Fogalmam sincs, mit szólnék a sangríához, ha spanyol borissza lennék, simán el tudom képzelni, hogy úgy kezelném, mint mi itthon a fröccsöt, vagy még inkább a forralt bort. Gondolom, a spanyol AMC nyomja is, de az is biztos, hogy a fröccsel ellentétben az egész világon ismerik, méghozzá az 1964-es New York-i világkiállítás óta, ahol ez volt a spanyol pavilon egyik attrakciója. Az ital neve a spanyol vér szóból jön, pontos jelentése spanyolul érvágás, ami esetünkben egészen találó, a spanyolok szerint az ital vérré válik ereinkben.

Nyári hűsítőként, üdítőitalként terjedt el, valójában egy borpuncsról van szó, amit a legtöbb esetben könnyed és egy gyenge eufemizmussal fogalmazva nem éppen extra borból készítenek, mostanában aromák ? főleg citrom és narancs ? hozzáadásával, ez leginkább a palackozott verziókra igaz. Különben főként vörösborból készítik, bár van fehér változat is, a sangría blanca. Eredetileg felaprított vagy szeletelt gyümölcs meg némi rum volt a recept, ezt mézzel vagy cukorsziruppal tették fogyaszthatóvá. A tömény változhat, rum helyett mehet bele konyak vagy narancslikőr is, helye válogatja, sőt, narancslé vagy szódavíz is lehet a hígító közeg. Leginkább sangríának hívják, de nevezik cuervónak vagy zurrának is, lelkük rajta.

Biztos vagyok benne, hogy van jó, vagy fogalmazzunk úgy, hogy a nagy átlagnál nagyobb műgonddal elkészített, nem aromákkal ízesített sangría, ahogy jó forralt bort is lehet készíteni. Sajnos, ilyenhez nem volt még szerencsém, de nyitott vagyok, szolgáljanak tanúságul ezek a sorok is.

Amikor először megláttam ezen anyag főszereplőjét, több minden cikázott át rajtam, a döbbent sokktól az egyszerű gondolatokon át a bonyolultabbakig. Utóbbiakra nem emlékszem, úgyhogy maradok az első kettőnél. Először az futott át a fejemen, hogy atyaúristen ezt meg kell majd kóstolnom. Na, nem azért, mert ajándék volt, és bárki megsértődne, csak saját elveim hajszolnának bele, melyek szerint soha nem mondunk semmit olyan dologról, amit nem tapasztaltunk meg első kézből. Vagy szájból. Aztán valami megkönnyebbülésfélét éreztem, hogy nem vagyunk mi egyedül a bikaformájú, stílusosan bikavért tartalmazó, szőlőfürtöt formáló, esetleg üveg vitorlást rejtő borszerű folyadékot tartalmazó üvegekkel. Elég sokat égetjük magunkat ezekkel, van belőle bőven parádé, fehérboros flaska, benne vörösboros szőlőfürttel a turisztikailag frekventált nagyvárosi negyedekben.

Ez a kis spanyol szuvenír ékes bizonyítéka annak, hogy vannak nagy marhák a világ más pontjain is, még az olyan nagy tradíciókkal bíró komoly borországokban is, mint Spanyolhon. Nem elég, hogy szépen, ízlésesen, nemzeti színű díszítéssel még be is dobozolták, ezt kibontva a fogadó oldalon lévő, ?na, mi hoztatok nekem a nyaralásról? lelkiállapotban lévő delikvens megnyugodva veszi észre, hogy a bikácskában lévő egy korty Spanyolországon túl, még két pár kasztanyettához is hozzájutott. Ezek egyrészt erősítik a termék spanyol jellegét, aurát képezve a bikácska körül, melybe bevonódva sokkal inkább úgy érzi magát a célszemély, mintha ő is ott lett volna a helyszínen a nyaraló rokonokkal. Másrészt szépen csörögnek.

Csak miután végigfutott rajtam mindez, utána sejlett fel azon gyanú, mely szerint ezt direkt csak akkor csinálhatták, ha viccnek szánták, és ők is jó nagyokat röhögnek az egészen, egymás hasát csapkodják, szóval egy szürreális spanyol bohózat az egész. Ezt az elméletet támasztotta alá az is, hogy miután letekertem a kupakot a bika farkáról, akkor vettem észre, hogy még egy dugót is elhelyeztek a nyílásban, hogy ha esetleg valaki nem lenne 100%-ig biztos abban, hogy meg akarja inni a bika beltartalmát, akkor a dugó még egyszeri átgondolásra késztesse. Én tántoríthatatlan voltam, ha már eddig elmerészkedtem, innen nem visszakozhatok arcveszteség nélkül, hogy nézne az ki. Kinyitottam, annak ellenére, hogy a sztenderd dugóhúzó eléggé roncsolt.

Végre eljutottunk a sangríáig. A pohárban közepesnél világosabb rubin szín. Illatra azonnal orrba csap a tegnap este kint felejtett rostos narancslé. Kicsit fülledt, kicsit oxidálódott, amolyan már túlérett narancs, amit megenni már nem szeretnénk. E mögött lehet felfedezni egy kis vörösboros jelleget, fűszerességet, alkoholos illatot. Az igazság az, hogy szájba véve nem olyan borzalmas. Technológiailag alapvetően jól meg van csinálva, sav, tannin nem lóg ki, ízvilága egy síkon mozog. Semmi olyan nincs benne, ami azonnal hányingert váltana ki. Semmi extra, egy édesített, vörösbor alapú bulilötyi, egy közepesen kivitelezett, Apollo 440-t bömböltető, még bebútorozatlan hetedik kerületi legénylakás-avató buli központi bóléjának átlagos színvonalán. Vagyis, egyáltalán nem rosszabb, mint a VBK vagy a Dankó Pista.

Hát ennyi. Illetve még egy apróság: vissza ugyan lehet tekerni a kupakot, sajnos azonban a kifolyástól nem véd. Ha mégsem nyomnánk le az egészet, esetleg úgy érezzük, mégsem a barátunk ez a bikalé, szépen a mellső lábaira és szarvaira támasztva pihentethetjük az asztalon. Vagy ki is dobhatjuk.

Címkék: bika, bólé, borpuncs, édes vörös, sangría, spanyol, spanyolország, szuvenír, turista, vbk

← Turján Édes Sárgamuskotály 2009 Béres Tokaji Édes Szamorodni 2007 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!