• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Benedek Pince Mátrai Pinot Noir 2011

2013-10-02 ● borravalo.hu

Benedek Peti jelenleg heroikus munkában van: egy fenékkel két lovat is meg bír ülni. Egyrészt viszi a saját pincét töretlen lendülettel, másrészt a Gróf Buttler főborásza is egyben (Adamovich Karcsival kiegészülve szerintem jó irányba kormányozzák a hajó(ka)t.

A töretlen lendület alatt azt értem, hogy boros eseményeken meg tud jelenni a „saját” boraival is, közben fejleszti az arculatot és úgy tűnik, tartja a minőséget. És ugye adott a Mátra, az egyik legnagyobb hegyvidéki borvidékünk, brutálisan alul reprezentálva, (még és relatíve) filléres földárakkal, remek talajtani (véssük fel: andezittufa és vidéke áfész) és klimatikus adottságokkal. Na. Itt lehet és kell nagyot alkotni, de legalábbis stabil alapot.

Ebből a pinóból 3000 palack készült, a meleg év egy tizennégyes alkohollal mutatja magát. A default pinot noir árnyalatnál egy hangyányit sötétebb, a korona enyhén rozsdába fut. Illatban elsőre kissé visszafogott, sok cseresznye és szamóca viszi, aztán ibolya, leveshús (animalitás) és agyagos földesség érezhető. Egy érintésnyi likőrösség is van benne, talán az alkohol miatt. Mindenesetre a tónusok hűvösek maradnak, ennek örülök és annak is, hogy a fajta simán felfedezhető benne.

Szájban karcsú, finoman gyümölcsös, érett anyag, kis alkoholtöbblet és nyomokban tannin teszi picit eltérővé a fajtakaraktertől. Csipkebogyó és kissé dzsemes vörös bogyósok, lecsengésben édesfűszer. Savkészlet rendben, talán a finis lehetne kicsit rafináltabb. Nem bonyolít, nem is feltétlenül fajtás a korty, viszont 1800 Ft-os árával nagyon stabil belépő (a pinó dupla ennyiért is lutri) és szép, 4 csillagos árérték arány.

Címkék: 2011, 4 csillag, Benedek Pince, Mátra, pinot noir

← Somlói Apátsági Pince Hárslevelű 2011 Mayer am Pfarrplatz Zweigelt 2012 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Ég és föld között: 50 év, 25 szüret, 10 év felkészülés

A vermut életérzés

Mi lesz a magyar fehérborral?

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet

Facebook közösség

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!