• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Mayer am Pfarrplatz Zweigelt 2012

2013-10-03 ● borravalo.hu

A zweigelt kékfrankos és St. Laurent keresztezése – általában fűszeres, nem túl komplex bort ad – bár én pont az egyszerűsége miatt szoktam kedvelni.

Volt a nyáron egy Bécs-buli az Ötkertben, volt zene (Peter Kruder) és kulinária (Christian Petz sztárséf ? anno a Palais Coburgban két Michelin csillagot szerzett, jelenleg a Badeschiff Holy-Moly éttermében egy csillaggal operál és egyben az „új bécsi konyha” vezéralakja). No meg borok, a Mayer am Pfarrpflatz pincétől.

A zweigelttel kevesen foglalkoznak komolyabban Magyarországon: a „kötelező” soproniakon kívül egy-két szép Orsolya vagy Vylyan tétel ugrik be az elmúlt tíz évből. Az osztrákoknál persze másképp van, sok pincénél a stabil „alap”, vagy ivóbor, amit aztán szelekciók is követnek, divatosan szólva „kimaxolják” a fajta képességeit.

Közepes intenzitású, kékes reflexekben erős, bíbor színű bor. Illatában újboros, friss szilvával és rengeteg fűszerrel. Nagyon erősen emlékeztet egy markánsabb oportóra: zúzott cseresznye, feketebors is van benne. A márton-napi hangulat szájban is folytatódik: van egy kis pezsgés-mozgás a kortyban, bár komolyabb a bor, mint az illata után vártam.

Fűszeres fővonalon mozog, jó savak támasztják. A test eléri a közepest, egy kis piros bogyós gyümölcs is van benne (cseresznye és cseresznyebefőtt), pici kesernye keretezi. Klassz ital, 4 csillag.

Címkék: 2012, 4 csillag, Ausztria, Bécs, mayer am pfarrplatz, Vienna, zweigelt

← Benedek Pince Mátrai Pinot Noir 2011 Két karakteres katalán →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!