• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Borautomata a francia hiperekben

2010-09-17 ● Kántor Endre

Önkiszolgáló borautomatát vezettek be francia nagyáruházakban. Az 500 és 1000 literes készülékekből fehérbor, vörösbor és rosé kapható, mindenki hozzon magával olyan szállítóeszközt, amilyet akar.

Új gépeket vehettek észre azok, akik a kiválasztott francia hiperekben vásároltak a héten: 500 és 1000 liter kapacitású önkiszolgáló borautomaták álltak a sorok végén ? írja a Dr. Vino. Az ötlegazda Astrid Terzian már 2008-ban elkezdte bevezetni a találmányát, melyet elsősorban környezettudatosság és gazdaságosság vezérelt. A hölgy ezzel szépen beletrafált a gazdasági válságba, mostanra pedig megvalósult a terv.

A dolog pofonegyszerű, így működik: az ember visz magával valamilyen üveget, kannát, vagy vesz a boltban, a gépen kiválasztja, milyen bort szeretne, belenyom az üvegébe annyit, amennyi kell, elveszi a gép által nyomtatott blokkot, és a kasszánál fizet.

Astrid Terzian először egy birtok megvételén gondolkozott, ahol be tudja majd vezetni elképzeléseit, de később (elegendő tőke híján) a viszonteladást választotta. A palack, vagy más csomagolás hiánya a szállítási és egyéb költségeket csökkenti meredeken, a széndioxid kibocsátással együtt. Így a fogyasztó nyomottabb áron, konkrétan 1,45 euróért (410 Ft) veheti literenként a bort.

Az első gépet még 2009-ben állították fel egy Corában,jelenleg 8 ilyen gép működik szerte az országban, különböző borokkal, de alapvetően tájbor kategóriában. Van pl. Rhone-völgyi vin de pays. A fogyasztók először vonakodnak kipróbálni, de kóstolást követően visszatérő vásárlók lesznek, mondja Terzian. A Dr. Vino informácói szerint hamarosan az Egyesült Államokban is bevezetik az ilyen gépeket.

A dolog korántsem olyan rossz, mint gondolnánk, sőt. Egy megoldás arra, hogy nagy mennyiségű borvidéki folyóbort hogyan lehet értékesíteni olyan helyeken, ahol eleve tömegvásárlás történik, és ahol a lakosság zöme eleve beszerzi a borokat. Úgyis azon múlik minden, hogy ami belekerül milyen minőségű: ha ezért az árért megkaphatnám azt a minőséget, amit egyes pincéknél folyó áron megkapok, egy cseppet sem haboznék. Érdekes válasz lehetne arra a kérdésre is, hogy hogyan szorítsuk ki a csencselt édes borokat a piacról?

Címkék: borértékesítés, borfogyasztás, értékesítés, fogyasztás, fogyasztó, folyóbor, francia, hipermarket, kereskedelem, kiskereskedelem, lédig, szupermarket

← Önök kérték: a Borfesztivál borai Visszahívták a manga sztárbort →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!