• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Borfesztivál a Várban, Kreinbachernél jártam…

2015-09-10 ● borravalo.hu

…és persze egy csomó helyen. Még három stand amit nem érdemes kihagyni: Balassa/Gizella, IFDT, Kisbécs. Rajtol a 24. Budavári Borfesztivál.

De vissza a Kreinbacherhez. Szerintem már a csapból is az folyik, hogy mennyire szép, arányos, relatíve olcsó és elegáns pezsgősorozattal jelentek meg a piacon (gyakorlatilag letarolva azt). Az is tuti, hogy mióta  kóstoltam a Brut Classic-ot, szinte minden ünnepi alkalomkor ezt nyitom (és a nyári forróságban l’art pour l’art is elfogyott pár palack). Az fogalmazódott meg bennem, hogy champagne-i minőségre törekednek cava áron.

A hír: megjelennek a magnumok, dögös, döntött kartondobozban, tízezer forint körüli áron.

Brut Classic 2011 Magnum

Miért jó a magnum? A finom aromák kialakulásában a második erjedésnek fontos szerepe van. Mivel a palack nyaka azonos méretű a magnumnál és a nullahetvenötnél, viszont az űrtartalom a duplája,
ugyanannyi pezsgőre fele annyi levegő jut. A kevesebb oxigén hatással van a második erjedésre és jelentősen lelassítja azt.

Összekóstoltuk.

Kreinbacher Extra Dry

Finoman almás-élesztős aromák uralják, közepes méretű bubikkal, kissé erőteljes habzással. Határozottan érezhető ízében az édesség, azt hiszem ettől egy igazán populáris cucc lett.

Kreinbacher Extra Dry Magnum

A lényeg, a habzás és a bubik, ugye. Na az itt egészen más, sokkal apróbb szemű és gazdagabb. Az érési aromák nagyon lágyan festik alá, habja lágy, késő nyári almát és pici floralitást is fellelni benne
a nullahetvenöt jegyei mellett.

Kreinbacher Brut Classic

My personal favorite. Pörköltes jegyek, nem túl lágy de nem is durva habzás. Alma, keksz. Enough said, itt már elmondtam amit gondolok.

Kreinbacher Brut Classic Magnum

Citrikus, finoman füstös, tiszta anyag és meglepően gyümölcsös. Lágy a habja, újfent apróbb szemű buborékok és selymesebb a textúra. Hasonló a kistesóhoz, de van benne egy plusz réteg.

A simák háromezer körül vannak, a nagyok limitált palackban kerülnek forgalomba, ahogy írtam, tízezer körül (500 palack készült). A Prestige sorozat piacra lépése magnum formában év végéig várat magára.

Aztán futottam egy kört, emlékeim a teljesség igénye nélkül: néztem egy Kolonics sort, a szokásos stabil minőség,  Heumannéknál egy cabfran-t és egy syrah-t, rendben voltak, Janus-éknál megjelent a 2012-es Örömbor, vaskos és koncentrált, időt kér, de szép lesz, az IFDT standon szinte mindent érdemes és mindenből lehet tanulni (földrajzilag és árban is hatalmas a szórás), a Kisbécs kemény osztrák szortimenttel készült, nem lehet mellélőni, a Balassa-Gizella standon pedig a szokásos tűzijáték van, jó hangulattal megtoldva. Menjetek fesztiválozni!

(A legszebb öt bort külön bejegyzésben fogjuk megosztani Veletek, mert Kántorbandi és Mia is fut egy kört a borfesztiválon, aztán összerakjuk, amink van.)

Címkék: Balassa, borfesztivál, budai vár, gizella, IFDT, Janus, Kolonics, Kreinbacher, pezsgő

← Leth Blauer Zweigelt Klassik 2013 Junibor Ünnep ? Kedvencek kóstolója →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!