• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Borkút Szent György-hegyi Szürkebarát 2010

2013-03-13 ● Kántor Endre

Hagyományos vonalon mozgó, kistermelői szürkebarát ez, egy Szent György-hegyi ökogazdaságból. Nem volt túl kegyes a 2010-es év, ez nyomot is hagyott a boron, ami ettől függetlenül nem lett rossz.

Bioborról van szó, Kovács Tibor ökogazdaságáról. Alacsony volumenben, kézműves módszerekkel dolgoznak, ez a bor is 0,3 hektárról készült.

Reszelt almás, diós, gyógynövényes és ásványos illat ? az alaptalaj vulkanikus, bazaltmálladék. Érezni rajta az oxidációt és a hordós érlelést, de a fa itt nem a modern vanília-kókusz vonalon jelenik meg. Nem zavaró az oxidáció, de egyértelműen jelen van, aki erre háklis, annak nem fog tetszeni.

Szájba véve azonnal érezni a markáns savgerincet, ami uralkodik a boron, de nem kellemetlen. Friss zöldalmát érezni gyümölcsben és grépfrútot, fanyar jegyeket, aztán érett birsalmát. Szájban is visszaköszön a gyógynövényes vonal, kiegészülve némi teával. Alapvetően nem rossz bor, kicsit a hagyományos-rusztikus vonalon mozog, de hibája nincs. Kicsit nagyobb test, szélesebb ízspektrum jól állna neki. Erénye viszont a diszkrét alkohol. Ebből ítélve, jobb évben sokkal többet adhat ez a szürkebarát ültetvény és ez a pince. 3 csillag.

Címkék: 2010, 3 csillag, Badacsony, biobor, Borkút, öko, Szent György-hegy, Szürkebarát

← Az alkalmi borturista 2. Mivel koccintsunk a pápára? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!