• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Mivel koccintsunk a pápára?

2013-03-14 ● Kántor Endre

Tegnap, sokak meglepetésére felszállt a fehér füst a Sixtusi-kápolna kéményéből, és ezzel másfél nap után új pápát választott a konklávé. Azon is sokan meglepődtek, hogy először lett jezsuita és először lett Európán kívüli pápa. Erről sokat lehet máshol olvasni. Az más kérdés, hogy mivel koccintsunk Ferenc pápa egészségére? Van pár tippünk.

Ferenc pápa (hivatalosan nem I. Ferenc, majd csak akkor lesz az, ha lesz II. Ferenc is) tegnap este köszöntötte a híveket, szakérők szerint szerényen szólt. Ha valaki viszont szeretné köszönteni, és ?habemus papam? felkiáltással koccintani egyet, vajh mivel tegye? Hát, klasszikusan adódna egy pápai borvidék, ugye. Az európai történelem egyik legviccesebb része, a pápák Avignoni fogsága borszempontból különösen fontos lett.

Dióhéjban annyi történt, hogy IV. Fülöp francia uralkodó és az idős, ám arrogáns VIII. Bonifác összerúgták a port a hierarchia kényes kérdéseiben. Az egyre durvább levélváltást követően Fülöp egyszerűen elrabolta a pápát, akit Nogaret Vilmos a király kancellárja és elintéző embere jól fel is pofozott (az azért egy érdekes jelenet lehetett). Bonifác ugyan kiszabadult, de hamarosan meghalt. A következő pápa, a francia V. Kelemen pedig Avignonba tette át a székhelyét, ahol jó hetven évig volt a székhely. A vatikáni történetírás Avignoni fogságként utal a dologra, valójában azonban elég fényes udvart vittek ott a pápák. És persze folyt a Chateuneuf du Pape. Az apellációt ugyan csak a XIX. században hozták létre, de a talaj, a klíma ? és különösen a helyi fajták, már az Avignoni fogság idején adottak voltak. Minderről bővebben itt lehet olvasni.

Kiemelnénk egyet azok közül, melyek kimondottan tetszettek nekünk, ha egy Chateuneuffel koccintanánk.

Chateu Beucastel, Chateuneuf-du-Pape, 2004

Színre mélybíbor, töksötét maggal, semmi áttetszés. Illatra egyértelműen szedres, egy kicsit édeskés, az alkohol miatt. Ízre is a szedret hozza, méghozzá az agyonérett formájában. Alig van benne tannin, így érzi az ember elsőre. Aztán kiderül, hogy ott van mégis, csak szépen eldolgozva, belepolírozva a környezetbe. Hosszú lesz még ez a bor, legalább 10 éves.

Na de, ha már először lett nem európai pápa, ráadásul egy komoly borországból, akkor illene talán nem a klasszik pápai itókával köszönteni. Hál? istennek sokszor volt a poharunkban argentin bor, közülük most hármat ajánlunk.

Kaiken Ultra Malbec 2008

Első szippantásra jön az obligát vastag-vaskos újvilági érzet, a sötét anyag vészjóslóan pöfögi magából a szokásos szilvás, kávés, feketecseresznyés jegyeket, a háttérben végig egy kis főtt sonkás és toast jellegű mellékzöngével. Bővebben itt.

Ortega Fournier Urban Uco Torrontes 2009

Borunk közepes intenzitású zöldes citromszínű, elsőre érdekes és visszafogott ? magyar orrnak cuvée-jellegűnek ? tűnő illatában körte, muskotály, petrol, földesség, keleti fűszerek. Bővebben itt.

Vistalba Tomero Petit Verdot Reserva 2008

Színe szinte fekete, durván megfesti a poharat. Illata intenzív: fekete bogyós gyümölcsök, étcsoki-menta (After Eight), feketeribizli, ?drága hordó?, meleg karakterrel, amit a menta hűvössége izgalmassá tesz. Bővebben itt.

És, hogy legyen egy magyar is a sorban, kicsit a nomen est omenre játszva, nyugodtan nyithatunk egy palack Heimann Fransiscust is!

Habemus papam!

Címkék: argentin, Argentina, Chateuneuf-du-Pape, pápa

← Borkút Szent György-hegyi Szürkebarát 2010 Borkút Ökogazdaság Szürkebarát 2007 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!