• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Borravalós borlovag

2010-10-06 ● borravalo.hu

Vidáman zajlott az idei borlovag-avatás Tokajban, hol a meteo kegyeskedett nem a legtaknyabb arcát mutatni a múlt hétvégén, nem dőlt a lé az égből. Érdekes lovagokat ütött ki Dusóczky bácsi egy bazi célszerszámmal a Rákóczi pincében: szinte mind olyan külhoni szakírók és sommelier-k voltak, akik sokat tettek a tokaji borért.

Így, hadd vegyük őket előre, a friss WSET-diplomás történész-újságíró komát, a londoni Le Bouchon Breton head-sommelier-jét, a borravalo.hu egyik alapítóját, Barsi Szabó Gergelyt és egykori Bouchon-béli kollégáját, (a volt head-sommelier-t) az eredeti, nagyon fiatal és a bort nem csak munkaköri kötelességből fogyasztó Donald Edwards Sinclairt is felavatták, ők a londoni Tokaj Renaissance-os szakmai kóstoló okán lettek lovagok.

Edwards a magyar bor nagy rajongója, aki úgy véli: ?A tokaji bornak nagyobb felületen kell megjelennie Londonban, a világ legnagyobb, és legváltozékonyabb borszínterén. Szilárdan hiszem: a tokaji emberek megérdemlik azt, hogy boraik sikeresek legyenek ezen a piacon.? Szédületes volt a két londoni pohárnok szombat reggeli entrée-ja a Royal Tokaji udvarán: Barsi pink selyemmellényben, Edwards lenyűgöző skót viseletben jelent meg, Men in Black-re hajazó, a reggelig tartó borozós beszélgetéstől vérágas szemeket elfedő napszemdzsókban.

Borlovaggá üttetett David Copp, a rendkívül kedves és a magyar borért nagyon sokat tevő angol boríró bácsi, aki már akkor Jerezben molyolt, mikor én születtem, pedig az se ma vót. Ars poeticája: ?Meggyőződésem, hogy Tokaj a termőhelyi adottságait tekintve, valamint a borászok által megmutatkozó őszinte szeretetnek és büszkeségnek köszönhetően olyan nemzetközileg elismert borvidékek mellett sorakozhat fel, mint Medoc, Cote d?Or, Champagne, Alsace, Rajna és Mosel vidéke.?

Lovaggá ütötték Ron Wiegand-ot is, aki nem egyszerűen egy Master of Wine és Master Sommelier, nyomasztóan menő borújságíró és globális bormarketing-tanácsadó, aki a Wine Spectatortól a San Francisco Examiner-ig száz helyen publikál a nagyvilágban, hanem a tokaji Prácser Hajni (Erzsébet Pince) férje, tokaji lakos és az idén született Kamilla papája is.

Wojciech Bonkowski is nagy Tokaj-fan, ő a remek WINO Magazine szerkesztője, aktív bloggerként is munkálkodik a tokaji borok ügyeiért angol és lengyel nyelveken. 2010 augusztusa óta együttműködik a Művelt Alkoholistával is.

Lovaggá ütötték Cecei Horváth Gergelyt is, a Kéhli ügyvezetőjét, aki azzal büszkélkedett, hogy csak magyar bort tartanak a borlapon. Részlet a Borigo 4. számában megjelent publicisztikából:

?Rendre találkozom azzal a koncepcióval, hogy ?én csak magyar bor teszek a borlapomra?. Van ebben valami ?extra Hungariam non est vitá?-s provincializmus, amitől mindig kiver a víz. Ez a kis, félperiférikus ország akkor sikeres, ha vigyázó szemeit a napnyugatra veti, ahol például vannak jobb borok, mint nálunk, ahogy vannak olyan magyar borok, amelyek jobbak, mint náluk. Nem lehet pontos képünk a magyar borról, ha nem vetjük össze a külföldi borral. Ez egy termék, amit a borászok nem egymásnak készítenek, hanem a fogyasztónak. Mely fogyasztó lehet külföldi is, aki elsősorban a helyi fajtákra, a hungarikumokra kíváncsi, de kíváncsi a világfajtákra is, mert úgy tud viszonyítani és azokat ismeri. A mi borlapunk-polcunk következésképpen úgy nézne ki, hogy a legkiválóbb és kézműves és nem-kézműves – mert ahogy a külföldi, úgy a nem-kézműves is lehet 100 pontos -, borokból állna. A legjobb magyar borokból lenne e legtöbb, elsősorban hungarikumokból, furmintból és kékfrankosból, olaszrizlingből és kadarkából egy csomó, pompás magyar cabfranc-okból és merlot-kból másodsorban, a végén édes tokajik, törekedve a jó minőség-ár arányra és poharaztatva persze. És pálesz. És a megfizethető legjobb külföldiek közül is egy-két komplett gasztronómiai sor, mindenhonnan, egy kis GV, egy kis Loire, egy kis riesling, egy kis Brunelló, egy kis burgundi, egy korty újvilág, satöbbi, kábé úgy, ahogy Jakabffy úr borlapjain, ahol olyasmi a szervező elv, hogy a magyar bor dominál, de mellé van rendelve valami jó minőségű külföldikum (ha van egy magyar chardonnay, akkor van egy burgundi is, mondjuk). De, és ez a lényeg, az én borlapom nem csak magyar, ahogy nem csak külföldi borokból áll, hanem mind a kettőből, mert ismernünk kell a világot, és nem mellesleg a világnak jobban, szélesebb körben eladható egy ilyen szortiment. Az, hogy magyar, nem önérték, ahogy az sem, hogy francia, a minőség a legfőbb érték, ha valamit, ami magyar, de szar, előnyben részesítek, pont azzal ártok a magyar minőségnek.?

Címkék: borlovag, david copp, lovag, ron wiegand, sommelier, Tokaj, ünnepség, Wojciech Bonkowski

← Visszahívták a manga sztárbort Békás bornak híg a leve →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!