• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Bort. Húszezeré? Étterembe? Nemnormális-e?

2007-06-15 ● borravalo.hu

A múltkorában húszezer forint fölött fizettem egyetlen palack borért egy étteremben. Azért ez olyan magasság, hogy errefelé már haladó borbuziknak is ritkás a levegő, már ha nem rendelkeznek szinte kiapadhatatlan anyagi erőforrásokkal. A dologban az a legszebb, hogy egy csöppnyi szándékosság nem volt a dologban, alant az okok, meg a sztori.

Régi ígéret volt, hogy kipróbáljuk a Pampast. Egy Argentinában felnőtt kollegám ódákat mesélt a helyi konyhaművészetről, naná, hogy menni kellett. Angusmarha, chimichurri, kell-e ennál több? Elmegyünk steakezünk, vörösborozunk, és jó lesz.

Na végül is rászántuk magunkat, nekiindultunk, steakezni. A bor szakirodalom igen rendben volt, úgy tűnik komolyan veszik magukat: itt a hazai élvonal, és valahogy a külföldiből sem csak úgy mutatóba voltak a listán jobb nevek. Bár a múltkori tesztünkön az európai borok szofisztikáltság tekintetében leiskolázták az újvilágot, azért úgy döntöttem, mégis inkább argentin malbeccel támasztom meg a steakemet. A pincér nyitotta is a szakirodalmat a vonatkozó oldalon, egy oldal Chile, egy oldal Argentna, utóbbi átlagban 4-8-10 ezer forint között, még azt mondom, OK.

A periférikus látómezőmbe azonban bekúszott egy fekete tábla, rajta krétával az aznapi ajánlat, jelesül, Alta Vista Alto, 1999 – 2190. Utóbbi az ár. A táblára ugyan ráhajolt egy kissé az ajtó, no de azt mondtam, Alto, vazz, kétezeré? Idevele?. Szóval rendeltem egy Altót. (Itt akkor álljunk meg egy minutára: tehát az Alta Vista Argentina egyik legmenőbb borászata, a Mendozai borvidéken dolgoznak ? ez az Andok keleti lejtőit jelenti. Csúcsboruk, az Alto, 80 százalék Malbec, és húsz százalék Cabernet Sauvignon keveréke. Az altoból igen nehéz régi évjárathoz hozzájutni, ugyanis nagyon gyorsan fogy.) A pincér elsiettt, majd diadalittas arccal hozta a palackot, azt mondta, szerencsénk volt, mert az utolsót csíptük el. Nahálaistennek.

Címkén az arany nap, ez az!!! Dekantálás kóstolás, masszív illat vaniliából és feketecsokiból, aztán az ízben ez kiegészült még valami szilvás gyümölcsös árnyalatokkal, namondom, mit ugráltunk a teszten, visszafogottabb történet ez, mint a hagyományos újvilági nagy test-nagy élvezet borok? miazhogy. (Na persze, a nagy test megvolt, hiba nélkül, csak hozzá kellőképpen ösze volt csiszolva a tartalom is.)

A vacsora végeztével ? amikor már holmi übertömény argentin tortákon és csokis browniekon is túl voltunk, jöhetett a végkifejlet, jelesül a számla. Ebből a kis fecniből, pedig megtudhattam, hogyha a borválasztáskor a fejem egy kissé oldalra biccentem, a táblán még egy nullát láthattam volna, így a korrekt összek húszezer fölé emelkedett. Sebaj, borért-kajáért bármit, fizettünk azt mentünk, de megérte-e?

Kis guglizás után az általános eredmény az, hogy nem. A magyar éttermi árazás ennél a tételnél majdnem egy tízessel alacsonyabb volt. Mármint egy pár éve. De ne feledjük el, hogy a bor értréke képes nőni, aztán, ha már a tétel beszerezhetetlen, határ a csillagos ég, lásd még a Christie?s aukciósház árveréseit vonatkozó témában ? odamegy az ember Rolls Royce-szal, és hazavisz egy palack bort gyalog, a hülyének is megéri.

Az, hogy a magyar vendéglátóipar pofátlanul túlárazza a borokat, tény – sirasztó, vagy nem, ez van.

De az élmény, kérem! Azt talán smafu? A hülyének is megéri, ennyiért meginni az utolsó palackkal, ráadásul ne feledjük el, hogy egy baromi jó borról beszélünk, nem akármiféle lőréről, amit jó társaságban ittam meg. Akkor mi a problema? (Eddig az önnyugtatás, én meg itt le is zártam magamban az ügyet, és a mérleg továbbra is annyi, hogy még így is megérte.)

A későbbiekben meg tessék odasétálni a táblához, és közelebbról szemrevételezni a kiemelt ajánlatot. Az a legbiztosabb.

Címkék: Alta Vista, Alto, Argentina, Cabernet Sauvigon, Élmény, malbec, Pampas, Steak

← A nagy londoni balhé 3.: mitől olyan szomjasak a britek? Van Budán egy kiskocsma? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!