• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Bort. Húszezeré? Étterembe? Nemnormális-e?

2007-06-15 ● borravalo.hu

A múltkorában húszezer forint fölött fizettem egyetlen palack borért egy étteremben. Azért ez olyan magasság, hogy errefelé már haladó borbuziknak is ritkás a levegő, már ha nem rendelkeznek szinte kiapadhatatlan anyagi erőforrásokkal. A dologban az a legszebb, hogy egy csöppnyi szándékosság nem volt a dologban, alant az okok, meg a sztori.

Régi ígéret volt, hogy kipróbáljuk a Pampast. Egy Argentinában felnőtt kollegám ódákat mesélt a helyi konyhaművészetről, naná, hogy menni kellett. Angusmarha, chimichurri, kell-e ennál több? Elmegyünk steakezünk, vörösborozunk, és jó lesz.

Na végül is rászántuk magunkat, nekiindultunk, steakezni. A bor szakirodalom igen rendben volt, úgy tűnik komolyan veszik magukat: itt a hazai élvonal, és valahogy a külföldiből sem csak úgy mutatóba voltak a listán jobb nevek. Bár a múltkori tesztünkön az európai borok szofisztikáltság tekintetében leiskolázták az újvilágot, azért úgy döntöttem, mégis inkább argentin malbeccel támasztom meg a steakemet. A pincér nyitotta is a szakirodalmat a vonatkozó oldalon, egy oldal Chile, egy oldal Argentna, utóbbi átlagban 4-8-10 ezer forint között, még azt mondom, OK.

A periférikus látómezőmbe azonban bekúszott egy fekete tábla, rajta krétával az aznapi ajánlat, jelesül, Alta Vista Alto, 1999 – 2190. Utóbbi az ár. A táblára ugyan ráhajolt egy kissé az ajtó, no de azt mondtam, Alto, vazz, kétezeré? Idevele?. Szóval rendeltem egy Altót. (Itt akkor álljunk meg egy minutára: tehát az Alta Vista Argentina egyik legmenőbb borászata, a Mendozai borvidéken dolgoznak ? ez az Andok keleti lejtőit jelenti. Csúcsboruk, az Alto, 80 százalék Malbec, és húsz százalék Cabernet Sauvignon keveréke. Az altoból igen nehéz régi évjárathoz hozzájutni, ugyanis nagyon gyorsan fogy.) A pincér elsiettt, majd diadalittas arccal hozta a palackot, azt mondta, szerencsénk volt, mert az utolsót csíptük el. Nahálaistennek.

Címkén az arany nap, ez az!!! Dekantálás kóstolás, masszív illat vaniliából és feketecsokiból, aztán az ízben ez kiegészült még valami szilvás gyümölcsös árnyalatokkal, namondom, mit ugráltunk a teszten, visszafogottabb történet ez, mint a hagyományos újvilági nagy test-nagy élvezet borok? miazhogy. (Na persze, a nagy test megvolt, hiba nélkül, csak hozzá kellőképpen ösze volt csiszolva a tartalom is.)

A vacsora végeztével ? amikor már holmi übertömény argentin tortákon és csokis browniekon is túl voltunk, jöhetett a végkifejlet, jelesül a számla. Ebből a kis fecniből, pedig megtudhattam, hogyha a borválasztáskor a fejem egy kissé oldalra biccentem, a táblán még egy nullát láthattam volna, így a korrekt összek húszezer fölé emelkedett. Sebaj, borért-kajáért bármit, fizettünk azt mentünk, de megérte-e?

Kis guglizás után az általános eredmény az, hogy nem. A magyar éttermi árazás ennél a tételnél majdnem egy tízessel alacsonyabb volt. Mármint egy pár éve. De ne feledjük el, hogy a bor értréke képes nőni, aztán, ha már a tétel beszerezhetetlen, határ a csillagos ég, lásd még a Christie?s aukciósház árveréseit vonatkozó témában ? odamegy az ember Rolls Royce-szal, és hazavisz egy palack bort gyalog, a hülyének is megéri.

Az, hogy a magyar vendéglátóipar pofátlanul túlárazza a borokat, tény – sirasztó, vagy nem, ez van.

De az élmény, kérem! Azt talán smafu? A hülyének is megéri, ennyiért meginni az utolsó palackkal, ráadásul ne feledjük el, hogy egy baromi jó borról beszélünk, nem akármiféle lőréről, amit jó társaságban ittam meg. Akkor mi a problema? (Eddig az önnyugtatás, én meg itt le is zártam magamban az ügyet, és a mérleg továbbra is annyi, hogy még így is megérte.)

A későbbiekben meg tessék odasétálni a táblához, és közelebbról szemrevételezni a kiemelt ajánlatot. Az a legbiztosabb.

Címkék: Alta Vista, Alto, Argentina, Cabernet Sauvigon, Élmény, malbec, Pampas, Steak

← A nagy londoni balhé 3.: mitől olyan szomjasak a britek? Van Budán egy kiskocsma? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!