• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Bortárolási kiskáté

2014-10-07 ● borravalo.hu

Hogyan tároljuk becsben tartott borainkat? Hogyan ne nyírjuk ki őket idő előtt? Mit tehet, akinek nincs saját pincéje? Egy kis guide a raktározási módszerekről.

A minap kezdő borisszáknak tartottam előadást és felmerült a kérdés, vajon „gyűjtőként” hány palackot tartogatok és hol. Mivel nincs mindenkinek pincéje otthon, hogy ideális körülmények között tartsa a borait, nem árt tudni a megfelelő életgörbe bejárásához szükséges paramétereket.

Bortárolás-kiskáté-3
Epic fail 1: borok a szekrény tetejéről…

A szobahőmérsékleten tárolt bor egy kutatás szerint négyszer olyan gyorsan öregszik, mint az ideális 12-15 Celsius és 55-75%-os páratartalom mellett. Ha már befektettünk valami elfektethetőbe, nyilván nem szeretnénk, hogy amikor a megfelelő baráti társaság összejön az ünnepélyes bontáshoz, méretes pofára esés legyen a vége. Zavarosság, korai öregedés, oxidáció. Nem minden szűrhető ki teljes biztonsággal, de az esélyei csökkenthetők.

Bortárolás-kiskáté-0

Jómagam a célra borhűtőt használok: van egy 24 palackos A&K-m (Dunavox – magyar gyártmány), fapolcokkal. Egy zónás, szép, teszi a dolgát, pedig lassan tíz éves. A másik borhűtő itthon egy Samsung RW52DASS, ami már kétzónás (felül 13-18, alul 3-18 fok között állítható), kihúzható drótpolcos. 52 palackot fogad, az alsó fiókjába a hosszú és hasas üvegek is beférnek. Érdekes, hogy még ezekkel a paraméterekkel is olcsóbb volt, mint a kisebb A&K, viszont már két év után kialudt az egyik hőmérséklet-jelző számjegye. Mindkettő zárható, UV szűrős üveggel és mindkettőt szeretem, alapvetően elégedett vagyok.

Bortárolás-kiskáté-1

Az otthoni borhűtőknek igazi hátránya nincs azon kívül, hogy kissé hangosak, főleg a hagyományos, kompresszoros változatok (a jellegzetes hűtőgép-zúgás hallható, amikor be-bekapcsolnak). A termoelektromos hűtők halkabbak és gazdaságosabbak, de a teljesítményük, kapacitásuk általában kisebb.

Van másik verzió is. Én évekig béreltem egy bortzezort a Bazilika mellett. Ennek nagyjából 5000 Ft volt a költsége havonta, ezt a pénzt fordítottam át a borhűtőkbe. A széf egy hatalmas pincében volt a tágas kóstolóterem oldalában, ráccsal-lakattal zárva és nagyjából 70-80 palack fért bele. Előnye volt, hogy bármikor le lehetett menni nyitvatartási időben, akár nyitni is, hidegtálat, vizet, más palackokat lehetett vételezni helyben. Hátránya, hogy az ideálisnál pár fokkal melegebb volt (szuterén-szerű) és a „klubtagoknak” többletszolgáltatásként beígért, havi rendszerességgel szervezett, ingyenes kóstolók inkább évente, vagy még ritkábban kerültek megtartásra. Ma is vannak ilyen lehetőségek (azt hiszem ugyanott, a Bazilika mellett is működik még a hely, új tulajdonosokkal).

De profi tárolást kínál pl. egy „természethű” borokkal foglalkozó kereskedés is. Ez valóban az érlelésről szól: ki- és betárazzák a kartonjaidat (pénzért), a raktár megfelelően temperált, de oda bejutni nem lehet. Baráti összejövetelekre, borozgatásra nem alkalmas. Megfigyeltem, hogy ez a kereskedés fenntart egy piacteret, ahol a gyűjtők árusítják ki kartonszámra tételeiket (jellemzően a 90-es évek végéről, 2000-es évek elejéről, a nagy boros boom idejéből származó sztárnevek tételeit, amelyek egy részéből sajnos az érlelési potenciál hiánya miatt kiábrándulhattak).

Bortárolás-kiskáté-2
Epic fail 2: szép hosszan érlelt borok a kirakatból…

De kinyírhatjuk a palackot még a hűtőbe-pincébe-trezorba kerülés előtt is. Pár jó tanács: olyan kereskedésben vásároljunk, ahol van forgás, vagyis nem állnak a palackok a polcon évekig. Főleg nem állítva, melegben, fényben (a kirakatból vásárlás rossz példája ? a körúton láttam egy kínaiban Gere Kopárt mélyen a normál kisker ár alatt, napsütéstől megfakult címkével – nem ajánlom). Ha hatos, bontatlan kartont veszünk, az valószínűleg nem volt még polcon. Amikor pedig beszereztük a bort, mihamarabb kerüljön a helyére: az utazás is megviseli (ilyenkor érdemes pár napig-hétig fektetni, mielőbb bontjuk), ez főleg a külföldi rendeléseknél érvényes.

Ne hagyjuk hosszabb ideig a lezárt kocsiban, mert megfő. Ha nincs hűtőnk, akkor árnyékos, hűvös helyre tegyük a lakásban, ahol nincs nagyobb hő ingadozás (kerüljük a garázst, az ablakok környékét és az elektromos berendezések (hűtő, tv) tetejét).

A legegyszerűbb megoldás pedig az, ha egyszerűen mihamarabb megisszuk, amit megvettünk. Ha a forrás megfelelő volt, a hibázás esélye minimálisra csökken.

Legközelebb a beszerzési helyeket fogom körbejárni, vagyis időben visszafelé haladunk – hiszen ha ennek a posztnak hasznát vetted, valószínűleg már megvásároltad a palackjaidat.

Címkék: a&k, borhűtő, bortrezor, dunavox, Samsung RW52DASS, tárolás, trezor

← A nemzetközi kénbotrány Inkább természetes →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!