• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Borvidékek logói: Sopron

2011-08-24 ● Kántor Endre

Folytatjuk logót sorozatunkat, Mátra után most az ország nyugati csücskébe ugrunk át, a poncichterek hazájába. Sopronban mintha minden úgy működne, ahogy kell, legalábbis borhoz köthető közösség, marketing, összefogás tekintetében.

Sopron jó ideje mutatja, hogyan kell egy borvidékek viselkednie. Nyilván akadnak ott is gondok, nézeteltérések, hol ne lenne ilyen. Aki azonban ellátogatott már pl. a Budai várban évente megrendezett fesztiválra, azonnal észrevehette: a poncichterek összefognak, közösen lépnek fel, egységesek. Ez látszik a Soproni Kékfrankos Kft. tevékenységén, ill., a Soproni Borvidék összeszedett és informatív honlapján is, ahol szépen, rendezetten minden szükséges infó megtalálható. Hogy némi kritika is érje a ház népét, frissíteni azért nem ártanak a honlapot, vannak elavult elemek, és az Index.hu is biztos nagyon köszöni a rá irányuló forgalmat a szájt fő banneréről, mely fura módon (egy nyilvánvaló és banális programozási hiba) arra van irányítva, de higgyék el, nincs szüksége rá. De nem is erről akarunk itt szólni?

Amiről igen, az a borvidék logója. Egy történelmileg fontos borvidéknek, mely büszkén viseli a bor városa rangot, ahol az első palackozott kékfrankos napvilágot látott, ahol olyan pincészetek vannak, mint a Weninger, Jandl, Pfneiszl, Taschner vagy Luka, hogy csak azokat említsem, akik hirtelen eszembe jutottak, fontos is ezt projektálnia magáról. A logó megalkotásában nyilvánvalóan ez volt a fő szempont. Fontos volt az is, hogy ne egy régies, ódon címert lássunk, hanem a kor követelményeinek megfelelően letisztult és valamennyire modern is legyen. Ja, és persze a borról szóljon. Ezt együtt elég nehéz így megoldani, pláne, hogy Sopronnak nincs olyan jelképe, mint a Mátrának az őzike, de azt hiszem sikerült. A logó pont azt mutatja, amit kell neki, annak ellenére, hogy alapvetően nem támogatom a szőlős, borospoharas logók és emblémák használatát, mert általában csak közhelyesen sikerül megoldani. Itt erről nincs szó. Ránézésre egy ólomüveg ablak, Sopron valamennyi temploma, a kék és fehérszőlő, fehér és vörösbor jut eszünkbe. Ahogy a honlapon is látszik, inverzben, színmentesen is szépen használható, működik. Használják is, több helyen láttam, a legfontosabb helyen, a palackokon azonban nem. Miért? Kellene, minél többet.

(Ja, és hogy mi az a poncichter? A magyarországi német nemzetiségi kisebbségek csoportjainak egyike, melye a babtermesztő (Bohnenzüchter) német szóból népetimológiailag magyarosodott. Először gúnynévként használhatták, de megragadt, és büszkén viselik. Vannak még heáncok errefelé, meg pummhiencek, máshol heidebauerek, stiffollerek, meg cipszerek is. Innen minden kiderül.)

Címkék: image, Jandl, logó, Luka Enikő, Pfneiszl, Sopron, Soproni Borvidék, taschner, Weninger

← Borvidékek logói: Mátra Mihez kezdjünk a dugókkal? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!