• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Mihez kezdjünk a dugókkal?

2011-08-31 ● Kántor Endre

Minden valamirevaló borisszának van otthon dugógyűjteménye. Ha valaki nem gyűjti direkt, akkor is szépen lassan összejön egy jókora halom, már ha nem dobja ki rögtön. Na de, mit lehet kezdeni a megmaradt dugókkal?

Az ember nem szívesen dobja ki azokat a dugókat, melyek számára kedves borokból pattantak ki ? mi is így vagyunk vele: tartogatjuk, amíg már tényleg nincs más hátra, mint megválni tőlük. Sokan a lakás díszének, és büszkeségüknek tartják őket, nagy üvegvázában, óriási konyakospohárban, a legkülönfélébb tároló alkalmatosságokban. Alapvetően azonban nincs menekvés, egyszer nekik is szanálni kell, különben rájuk dől a dugótorony. Hogy mi értelmeset lehet a parafadugókkal kezdeni? Körülnéztünk a neten, találtunk is pár jópofa, és néhány igen pihent ötletet.

Az egyik legjobb ötlet, amely nem csak esküvőkre, de boros rendezvényekre is kiváló, a kártyatartóként való hasznosítás. Hogy ez miért nem jutott eddig senkinek eszébe itthon? Pedig van boros sajtótájékoztató, rendezvény bőven.

A kézenfekvő dolog, amit láttunk már itthon is párszor, hogy falra kerülnek a jobb borok dugói, ezt a megoldást akár mementóként, akár üzenőtáblaként is lehet használni, ahogy a kislány megmutatja. Na jó, kicsit ügyesebben.

Sakkot szeretőknek lehet jó megoldás a sakk készlet, mellyel el lehet játszani az óvilág-újvilág összecsapásokat, stílusosan pl. Bordeaux-Kalifornia, vagy Syrah-Shiraz csatákkal, közben persze kortyolgatva.

Nagyon vagány, és igazi boros otthon ismérve a dugókból készített fürdőszobai kilépő is, itt olvasható, hogyan kell elkészíteni.

A Dr.Vino oldalán is található tíz ötlet a dugók hasznosítására, nekünk legjobban ez a 3000 dugóból készült fotel tetszett, mely azonban meghaladja egy átlagember technikaórán felszedett ismereteit.

A keresés ezen fázisában jutottunk el az igen pihent ötletekhez, melyek esetenként elég riasztóak is voltak. Ahogy például ez a rénszarvas is. Útmutató itt.

De ez az asztali dísz sem semmi darab, akkor már inkább jöjjenek a norvég dugó-trollok, vagy a rugóskezű dugóemberke.

Aztán jött a csúcs. Ez olyan kemény, hogy a zsenialitás és totális elmebaj elmosódott határát lovagolja meg.

Al Fink, Black Rock Desert-i lakos összesen 2000 dugóból alkotta meg felöltőjét, melyet az idei nevadai Burning Man fesztiválon visel. Egy hétig ?szabta? új ruháját, és külön figyelt arra, hogy a dugókat hosszában úgy vágja félbe, hogy olvasható maradjon minden pincészet neve. A fesztiválon Corky Buchon néven lép majd fel, és mivel a derékvonalnál feljebb nem bírja emelni a kezeit, egy jókora szívószállal szerelkezik fel.

Címkék: barkács, barkácsolás, borosdugó, dugó, parafa, parafadugó, újrahasznosítás

← Borvidékek logói: Sopron Borvidékek logói: Tolna →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!