• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Bőségszaru

2012-04-25 ● borravalo.hu

Kicsit megfáradva érkeztem az idei Spirit of Wine-ra, mert előtte elteltem a kékfrankosok élvezetével, egy sarokkal lejjebb, a Gerbeaud-ban. Idén még nagyobb területen lehetett kóstolni a tavalyi rendezvényhez képest, a hely (Sofitel Chain Bridge) maradt azonos, átfedés a portfolióban is volt, hiszen az IFDT által forgalmazott pincéktől lehetett kóstolni.

Bejutottam egy ültetett kóstolóra itt is, a Bodegas Roda tartott 2000-2007-es évjárataiból vertikális kóstolót. A riojai pince nem kispályás beruházás a képek alapján, 1987-ben alakultak, nagyrészt tempranillo-t (95%), kisebb részben a többi három engedélyezett fajtát (garnacha – másutt grenache-ként ismerhetjük-, graciano, mazuelo) telepítették.

Általánosságban elmondható a borokról, hogy rengeteg fekete bogyós aromát, határozott tanninokat, az alkalmazott technológia miatt stabil, kissé megszerkesztett (14%-os alkoholra beállított) érzetet tartalmazó tételek ezek, amelyeken egyelőre nem fog az idő, az oxidációs megzuhanás legkisebb jele sem volt észlelhető még a tizenkét éves Rodában sem. Áruk sem kispálya, itthon a frissebb évjáratok 12-14 000 Ft körül mozognak kiskereskedelmi áron.

2000 ? animális, kávés, tercierekkel teli illat, konyakos alkoholú, gyógynövényes, idős parfümös íz, tömör struktúra és enyhe fűtés a lecsengésben

2001 ? érett babér, fűszerek, bőr, tercierben bővelkedő, meleg, Toszkán borokra emlékeztető illat, szájban kissé tapadós tannin, erős fahatás, hedonizmus a javából

2002 ? a hűvös évből szilvadzsem és tölgyillat, likőrösség, a korty édesfűszeres, koncentrált, sok hordós tanninnal, ami nem biztos, hogy már integrálódni tud

2003 ? ott is meleg év volt, földes-konyakos-szegfűszeges vonulat némi ásványossággal spékelve, a korty forróságot sugároz karakterben és alkoholban is, harsány tanninnal (fogyasztandó)

2004 ? szép fekete bogyósok, animalitás, ahogy nyílik úgy lesz egyre komplexebb, kiegyensúlyozott, jól strukturált bor, bár a lecsengés férfias és tüzes, nekem az egyik legszebb volt

2005 ? toast, pörkölt kávé, bőr és füst, szintén egy komplex, nagy boros illat, majd a korty izgalmas, talán a legjobb savszerkezettel mind közül, fineszes, rengeteg gyümölccsel, nagyon szép

2006 ? földes, dzsemes gyümölcsösség, szájban rengeteg rapid és főleg hordóból származó tannin, kissé puha savakkal (még fektetni kell)

2007 ? szemtelenül fiatal füstös és pörkölt kávés illatokkal, ázott avarral, szájban rengeteg cseranyaggal és fiatalos vörös, valamint fekete bogyós gyümölcsösséggel (még fektetni kell)

Aztán örömzenélés következett, egy bő órám volt rá, hogy mindent megkóstoljak, amire kíváncsi voltam.

Összefoglalva a legjobbak:

Bodegas Callia Grand Callia 2008 (bírom a nehéz üveget, a hatos karton ornamentikáját, az újvilági hangulatú, de abból a legjobb minőségű, súlyos bor zamatait),

Simonsig Merindol Syrah 2004 (évek óta (első találkozásunk talán a 2008-as borfeszten volt) kóstolgatom és nem akar öregedni, sőt egyre szebb),

a Domaines Schlumbergert idő hiányában kihagytam, de tudom mennyire jók, ezt több ismerős is szóvá tette,

Ogier full-full sor (Clos de L’Oratoire Chateauneuf du Pape Rouge 2009,  Cotes du Rhone Heritages 2010, Chateauneuf-du-Pape Terroirs Gres Rouges 2007, Chateauneuf-du-Pape Terroirs Eclats Calcaires 2007, Chateauneuf-du-Pape Terroirs Galets Roules 2009, Chateauneuf-du-Pape Terroirs Safres 2009, durva), Evowine Overdose 2009 (jó bor jó áron),

Zenato Amarone della Valpolicella Classico 2007 (még mindig és újra),

Dr. Loosen-től bármi,

Bodegas LAN Culmen Reserva 2004 (tömör, koncentrált, izgalmas, nagy testű),

Castello Banfi Col di Sasso és Poggio Alle Mura Brunello 2006 (Toszkána! Közhelyessé lehet koptatni, de ebben a két borban nagyon benne van, hogy tudnak élni),

Sumarroca Gran Brut Rosado (nagyon jól esett menet közben egy kis frissítés a nehéz veresekre).

Megnyugtatva tannintól fáradt ízlelőbimbóimat egy Tornai Top Selection juhfarkkal búcsúztattam az estét, hihetetlenül jól esett.

Ahogy elnézem a listát, megint egy csomó minden kimaradt: Peter Lehmann, Frapin Cognac, Joseph Drouhin, Francois Lurton, Chateau du Breuil, Masciarelli, Medici Ermete, aztán Prosecco-k, Armagnac-ok, Scotch-ok, Champagne-ok, Portóik…

Egész egyszerűen három délután kellene, hogy rendesen merítsek egy ekkora bőségszaruból. Remélem lesz jövőre is, pár év és utolérem magam.

Címkék: 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, bodegas callia, Bodegas LAN, Bodegas Roda, Castelo Banfi, garnacha, graciano, IFDT, mazuelo, Ogier, Schlumberger, Simonsig, spanyol, spanyolország, Spirit of Wine, Sumarroca, Tornai, zenato

← Mediterrán Villányi Cuvée Gedeon Kövidinka 2011 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!