• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Brugal Ron Extra Viejo Riserva Familiar

2012-09-20 ● Kántor Endre

Izgalmas, hordófűszeres és édes-szirupos rum Dominikából, mely tisztán kortyolgatva is komoly ital élményét nyújtja.

Nem pusztán koktélalapként is értékelhető rummal ritkán találkozom, sajnos, pedig van néhány izgalmakat tartogató tétel pl. Dominikában. Amilyen ez is, mely egyenesen innen érkezett poharamba, így ismertem meg.

Az Extra Viejo, azaz nagyon öreg gyakorlatilag a rumok XO kategóriájának is tekinthető, persze ez a rumok esetében a 8 évig érlelt párlatot jelenti, ebben az esetben 3-8 év közötti párlatok blendjéről van szó. Már a színén látszik a hordóhatás, szép mahagóniba játszó, sötét borostyán színe van. Orrban nem szúrós, sőt a fa vaníliában, kakaóban és kókuszban jelentkező, majd bőrősségbe és fahordó-illatba átcsapó illatában a virágosság, érett trópusi gyümölcsösség üdítően lágynak hat.

Az érett, ?öreg? ital selymessége szájban is jelentkezik, egészen konyakos ill. calvadosos áthallásokkal. A fahordós érlelés itt is dominál, kakaós, vaníliás jegyeket érezni, majd érett almás jegyeket. Mindvégig jellemző rá az édesség. A 40%-os alkohol nem éget, a test sűrű, vastag, szirupos, a finis egészen pörkölt kávés.

Ha lehet kapni itthon, az mázli ? ára elvileg 5-6 ezer forint között kellene, hogy legyen a nemzetközi árak alapján. Ennyiért ez simán 4 csillag.

Címkék: 4 csillag, Brugal, Dominika, extra viejo, Rum

← Gere Kopár 2007 Tescós borok I. →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!