• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Brunello days revisited

2010-02-26 ● borravalo.hu

Vannak kis mozaikok Budapesten, amelyekből összerakható egy darab Toszkána. Ilyen mozaiknak tartom Suhayda László ?Enoteca Montalcino? nevű, hold utcai boltját, ahol a téma elhivatottjai gyakran összegyűlnek kóstolni.

Sok olyan bor és olyan pincék tételei is megtalálhatók itt, amelyek az országban máshol nem (és Suhayda úr a legtöbb forgalmazott termelőt személyesen ismeri, így kerülnek be a tételeik a pesti boros vérkeringésbe). Ezért is a nagy mozaikkép teljes értékű darabja az üzlet.

Év elején brunello kóstolóra gyűltünk össze: azt még a laza olaszok is komolyan veszik, hogy a ?sima? a szüretet követő négy, a riserva pedig öt évvel kerülhet forgalomba, vagyis az aktuálisak a 2005-ös (4*-os évjárat) ?simák? és a 2004-es ?riservák? (5*-os évjárat és évtizedes érlelési potenciál). Szigorúan tárgyév január elsejétől.

A brunello ebből az érlelési időből kettőt kötelezően hordóban tölt, de a komolyabb pincéknél ez inkább 3-3,5 évet és legfeljebb 40-45 mázsa per hektár terhelést jelent. A riservákat csak 4 és 5*-os évjáratban készítik, külön feldolgozott szőlőből, külön érlelve és palackozva.

Az export nagy része még mindig az USA felé veszi az irányt, így egyes populárisabbra hangolt borok a fás-pörkölési jegyeket is magukon viselték (amit nem minden hagyománytisztelő gazda néz jó szemmel). Ami sangiovese, de nem brunello, abból lesz a rosso, illetve a kevéssé jó fekvésű domboldalakon olíva nő, és szinte minden pince készít brunello grappát is.

brunello470_2

Szívügyem a téma, ezért nem bántam, hogy harmadszor is nekem jutott osztályrészül megénekelni az eseményt. Némi előzmény található a témában itt és itt.

Maschio Prosecco-val és a Talenti pince IGT-s borával (Pian di Conte) melegítünk. Előbbi elsődleges szőlőillatával, pici fűtő alkoholjával csak kellemesnek, az utóbbi (ebben az évben canaiolo-colorino cuvée) viszont szívemhez közel állónak tűnik a csokis-puncsos illat mögött talált selymes tanninjaival és sok gyümölcsével.

Brunello di Montalcino 2005

A Fattoi pincészet (9.700 Ft) bora illatban kis hordós túlzást mutatott, mögötte szépen sorakoznak az animális-gyógynövényes jegyek. Egészen könnyed a korty, a tanninok érettek, utólag kicsit letapadnak. Ízre meggyes-szedres vonalon mozgunk. Az mondanám 86-88 pont, de nem biztos, hogy ennél sokkal feljebb tud majd mozdulni.

A Lazzeretti (9.700 Ft) pince fiatal borásza egy hektár örökölt területtel kezdte, ma négy van neki, ami nem kis teljesítmény, ha azt vesszük, hogy eladó szőlő nem igen van (ami meg van, annak kb. 500.000 Euro hektárja – mai árfolyamon kb. 135 millió Ft). A bor koronája nagyon szép, napfelkeltét idéz az átmenet. Illatában finom eukaliptusz és némi bőrösség mutatja magát, ízre még a tannin és az alkoholos kesernye jelzi, hogy pihenne pár évet palackban. Az illat elbűvölt, az íz még kicsit rendezetlen, de ez a bor biztosan lesz jobb. 88-90 pont már most.

A Talenti (12.700 Ft) pince mindhárom bora elbűvölt ma este és egyenletesen jó teljesítményükkel azt hiszem ők lettek a befutók. A forgalmi tétel, a riserva és az IGT-s bor is öt csillagos. Az illat kicsit nehezen adta magát, forgatás után a konyakmeggy mögött érett szilvás-grillázsos (500 literes újhordóban érlelődött 30%, a maradék pedig 20-30 hektósban) tónusok. Ízében édes medvecukor és mentol, bársonyos tanninok, likőrös-törkölyös lecsengés. 90-92 pont

A Gorelli (12.700 Ft) pince 8,5 hektáron termel, borászuk firenzei, promo anyaguk pofás. A bor kicsit még csíp-rúg, étcsokis-szedres illata picit édeskés, ízre fekete bogyósok némi cigánymeggyel, mondhatni ?lack of balance yet?, de szép jövő előtt. 89-91 pont

A Fattoi (14.700 Ft) visszakanyarodott az eukalpituszos-mentás illathoz, amit kávé kísér (barossa-völgyi karaterre emlékztet). Ízre meleg és érett fekete bogyósok, kellemesen élénk savak, már közel az egyensúlyi állapothoz. 92-94 pont

Brunello di Montalcino Riserva 2004

A Lazzeretti (14.700 Ft) riservája olyan friss, hogy még meztelen palackban jött, rumosdiós édes-puncsos illata animalitással kísért. Ennek ellenére egy könnyed, elegáns, hosszú lecsengésű ízt kapunk. Van benne mediterránsága ellenére egy hűvös távolságtartás, tanninstruktúrája szép jövőt jósol. 92-94 pont

A Caprili (14.700 Ft) mondhatni kakukktojás volt: földes, avaros, már-már túlérett illatjegyek mellett friss gyümölcsök az ízben. Nagyon nagy testű, robosztus, meleg karakterű bor. 91-93 pont

A Talenti (16.700 Ft) itt is sikert aratott: életteli, nem lomha, szép savú és áradóan gyümölcsös tétel. Feszes, szép és meglepően légies. Egyensúlyát egyelőre egy kis alkoholtúlzás billenti meg, amit le fog vetkőzni. Megint öt csillag Talentiéknek. 93-95 pont

Záró tételünk a Gorelli Riserva volt (19.700 Ft), ára a lélektani határt karcolgatja. Itt már az ázott szalma és szarvasgomba is megjelent az illatban. A savak is, a tanninok is teljesen rendben. Ugyanazt érzem, mint a sima brunellójuknál: ennek van leginkább szüksége pihentetésre, valahogy nem akar még kialakulni az egyensúly. 93-95 pont, de szigorúan a Talenti alatt.

Ebben a kategóriában már nem duma az évtizedes potenciál, a ?jó vásár? brunellók értéke évről évre 5-10%-ot emelkedik, úgyhogy tárazzunk be és kóstoljuk újra a sort bő öt év múlva.

Mindig kiderül, hogy borozni jó: a téma egy ilyen kicsi szeletében ? mint a sangiovese grosso ? hatalmas vertikumot talál a boros ember és ez a téma önmagában fantasztikus változatosságot rejt, ha látszatra pár pontos különbségek is vannak csak. Na és a kilencven pont körüli borokat kóstolni és hasonlítgatni sosem utolsó dolog (?az élet harc? ugye, de ezt már Dr. Nemtudomka is megmondta…).

Címkék: 2004, 2005, Brunello, caprili, fattoi, Gorelli, lazaretti, Montalcino, olasz, Olaszország, riserva, Rosso, Sangiovese, talenti, Toscana, toszkán

← Baronne Guichard St Emilion Grand Cru, ‘Delice’ 2006 Furmintok felvonultatva →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint
Loading
00:00 / 34:51
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!