• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Brunello skimming

2010-01-29 ● borravalo.hu

Brunellót ment szopogatni Fater, méghozzá 90 pont felettieket. (Hiába, az élet harc…) Azonban, hogy mi se maradjunk élmények nélkül, ezeket megosztotta velünk. Még azt is volt ideje (és képe) kifundálni, hogy a csúcsbrunellók közül ő bizony melyiket venné meg. Némi Montalcino útmutatás, no meg tanácsok arra, mit érdemes keresni a piacon.

A sangiovese grosso millió arca közül csak egyetlen a brunello, de biztosan az egyik legszebb. Toszkána vére – pedig a helyről elsőre inkább talán a chianti kéne eszünkbe jusson. Persze nem ugyanolyan árban és minőségben, de nem ugyanaz a stílus sem. Impozáns adatok jellemzik a brunello-t:

Maximum 80 mázsa per hektár és két éves fahordós érlelés kötelező, ami a riserváknál még hosszabb. Aztán a palackban is el kell töltenie egy kis időt, szóval a 2004-es évjárat az „aktuális”. A kisokos szerint tízes skálán 7-9, tehát nem mondható rossznak, az elmúlt tíz évben csak a 2006 volt ilyen jó, 1999 viszont már előzi (8-10).

brun2_470

Bár a botrány (lásd itt) némileg beárnyékolta Toszkána egét, egyes hangok mégis megtisztulásról beszélnek. Ezen az estén nem vakon
kóstoltunk és egy fura ötlettől vezérelve egytől négy „+” jelig osztályoztam. A borok a százas skálán 90-től haladtak felfele 94-96-ig, így a 4+ csupán annyit jelent, hogy megvenném a magam örömére is.

Fattoi Brunello di Montalcino 2004

Remek nyitás, föld és bőr, avar és füstölt sonka az illatban. Szerecsendió, rengeteg gyümölcs. Picit még szögletes és fiatal, de itt fiatalság alatt nem a csiszolatlanságot értjük. ++

Máté Brunello di Montalcino 2004

Tipikus Mátés hordóhatás: rumpuncs és édeskés tónusok csokival. A tanninok még eléggé húznak, kicsit kócos állapotban találtatott. Van belőle a pincémben, nem idén fogom felbontani. +

Talenti Brunello di Montalcino 2004

Diós guba illat kérem, mese nincs. Aztán konyakos piskóta és medvecukor. Ebben megállapodtunk közösen. A vártnál kicsit több alkohol és csak közepes lecsengés, rengeteg gyümölcs, sötét vörösek, buják. (WS 92 pontra tette, 30 euró alatt van.) ++

brun4_470

Canalicchio di Sopra Brunello di Montalcino 2004

Szintet léptünk, nem is kicsit. Illatában a komoly gyümölcsös jegyek mellett picit florális-virágos, kedves. Előzékenykedő díjbirkózó a réten. Ízben aztán teljes a paletta, lecsengése is hosszú. Már most nagyon jól fogyasztható – vagy jó ütemben kaptuk el – remélem nem megy majd az eltarthatóság rovására. Ósuli, abból is a jobb fajta. +++

Castello Banfi Brunello di Montalcino 2004

Némi tolakodó hordó és köves-meszes illat mögött zavaró, karcos jegyek, amelyek az ízben is visszaköszönnek. Leginkább erre a borra volt elmondható, hogy még érlelni kell. Nem adta magát ma este, de visszatérünk rá. +

La Serena Brunello di Montalcino 2004

Szerkezete hosszabb eltarthatóságot jelez. Van benne egy szolidan égett gumis-animális vonal, ami mögé egy gyögynövényes jegy zárkózik fel. Nagyon szép és érdekes. Most még kicsit virít a tannin és az alkohol is, de öt év múlva ez a bor mindenkit lever. A Wine Spectator 94 pontot adott rá. Nálam ++++, bármikor megvenném, de szigorúan elfektetni (Budapesten 12.000 Ft körül kapható).

Lazeretti Brunello di Montalcino 2004

Illatban gazdag, hűvös elegancia. Teste tekintetet parancsoló, ugyanakkor kellemesen hosszú, lecsengésében kávés és cseresznyés jegyekkel. WS 94 pont, nálam ++++

Il Poggione Brunello di Montalcino 2003

Édes fűszerek, ázott avar és végre számottevő szarvasgomba. A tannin még csak most kezd simulni (nagyon él). Vastag és egy kicsit vaskos is, ami szerintem jól áll neki. A Wine Advocate (Antonio Galloni) 95 pontot adott rá, ahhoz képest baráti az ára (valamivel 30 euró alatt). +++

brun3_470

Ha tanácsot kellene adnom azt mondanám, hogy idei bontásra a korábbi évjáratok (pl. 1999) brunellóit keressük, de ezek egy kategóriával magasabb áron vannak. Okosan betankolva a 2004-eseket (részben már most), de inkább 3-5 év múlva tudjuk fogyasztani.

Ahogy mondtam, tavasszal már a második nászutamat tervezem Toszkánába: mi tagadás, egyre jobban várom és a beszámoló sem marad el.

Címkék: Brunello, canalicchio di sopra, castello banfi, fattoi, ill poggione, la serena, lazaretti, Montalcino, Sangiovese, sangiovese grosso, talenti, Toscana

← Bemutatkozik a németek legjobbja Champagne egy szál Jaguárból →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!