• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Bemutatkozik a németek legjobbja

2010-01-15 ● borravalo.hu

Tim Fröhlich lett az év Borásza Németországban 2010-ben, a Gault Millau Wine Guide listáján. Frölich úr Bockenauban, a Nahe-borvidéken készíti ásványos rizlingjeit. Stevie Kraft ott volt a londoni bemutatón, kóstolt és exkluzív interjút készített vele.

A családi vállalkozás 15 hektár, legjobb dűlőik (Gosses Gewächs, a Grand Cru német megfelelője) a Schlossbökelheimer, a Felsenberg, a Kupfelgrube, a Monzinger Frühlingsplätzchen és a Halenberg (ezeket próbálja valaki hadarva rendelni egy étteremben). A talaj vegyes zúzalékos elsősorban vulkáni, de találni itt fekete palát is.

timfrohlich2_470

Frölich úr a terroirra esküszik, boraiban elsősorban a dűlőt igyekszik megmutatni: a durva hozamkorlátozásba maximum 25-30 hl/ha fér bele, ráadásul a szokásoshoz képest később szüretel, így a gyümölcsök is sokkal intenzívebben jelennek meg a borban.

2008 Nahe Riesling, QbA Trocken

Nagyon erős tűzköves ásványosság társul friss citrommal az orrban. A sav magas, erre épül föl az egész bor. Tiszta sósság, folytatódik a tűzkő, és a citromhéj olajossága is megjelenik a szájban. Friss ropogós, hosszan tartó bor.

2008 Bockenauer Riesling, QbA Trocken

Sokkal halványabb a gyümölcs, és sokkal több a kovás, tűzköves jegy az orrban. A szájban először az ásványosság jelenik meg, csak ezután mutatja magát a magas, de jól kipárnázott sav, és később grapefruit íze érezhető, igen hosszan.

2008 Slossböckelheimer Felsenberg Riesling Grosses Gewachs, Trocken

Friss citrom és grapefruit illattal nyit, majd jön a petrolosság és az őrületes mennyiségű ásványos, tűzköves illat. A szájban a sósság és az ásványos ízek dominálnak, csak lassan mutatja meg magát a gyümölcs. A sav magas, a test közepesen szikár, de nagyon kiegyensúlyozott, igen szép bor.

timfrohlich3_470

2007 Monzinger Halenberg Riesling Spätlese 85g/l maradék cukorral

Illatra az ásványos karakterek mellé egy kis édeskés citrom és méz csapódik. A sav magas, a bor közepes testű, de hihetetlenül kiegyensúlyozott, nagyon szép tiszta citrus, és egy kis ásványos sósság balanszírozza a maradék cukker édességét.

2006 Schlossböckelheimer Felsenberg Riesling Auslese 120 g/l Maradék cukorral

Sűrű, mint a motorolaj, a szín aranysárga. Citrusok és valami kapros fűszeresség mutatkozik az illatban. Az ízben grapefruit, és citrom, valami virágosság is van (narancsvirág?) aztán jön a kötelező tűzköves íz. Egyszerre gazdag is, meg nagyon friss.

Lehet, hogy a leírásokban kicsit sok a citrus, de ez kérem így van, ezek a borok emelkedő sorrendet képviselnek, egyre koncentráltabbak, és gyönyörűen mutatják meg az egyes dűlők minden egyes rögét-kavicsát. De! Istentelenül férfias világ ez, komoly savakkal, szikár testtel, nem a barokkos formavilág jellemző rá, az hétszentség.

És, íme Tim Fröhlich, videónkon:

Címkék: ásvány, Beerenauslese, fröhlich, legjobb, nahe, német, németország, riesling, rizling, tba, Trockenbeerenauslese

← Quo vadis kadarka? Brunello skimming →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!