• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Brunello skimming

2010-01-29 ● borravalo.hu

Brunellót ment szopogatni Fater, méghozzá 90 pont felettieket. (Hiába, az élet harc…) Azonban, hogy mi se maradjunk élmények nélkül, ezeket megosztotta velünk. Még azt is volt ideje (és képe) kifundálni, hogy a csúcsbrunellók közül ő bizony melyiket venné meg. Némi Montalcino útmutatás, no meg tanácsok arra, mit érdemes keresni a piacon.

A sangiovese grosso millió arca közül csak egyetlen a brunello, de biztosan az egyik legszebb. Toszkána vére – pedig a helyről elsőre inkább talán a chianti kéne eszünkbe jusson. Persze nem ugyanolyan árban és minőségben, de nem ugyanaz a stílus sem. Impozáns adatok jellemzik a brunello-t:

Maximum 80 mázsa per hektár és két éves fahordós érlelés kötelező, ami a riserváknál még hosszabb. Aztán a palackban is el kell töltenie egy kis időt, szóval a 2004-es évjárat az „aktuális”. A kisokos szerint tízes skálán 7-9, tehát nem mondható rossznak, az elmúlt tíz évben csak a 2006 volt ilyen jó, 1999 viszont már előzi (8-10).

brun2_470

Bár a botrány (lásd itt) némileg beárnyékolta Toszkána egét, egyes hangok mégis megtisztulásról beszélnek. Ezen az estén nem vakon
kóstoltunk és egy fura ötlettől vezérelve egytől négy „+” jelig osztályoztam. A borok a százas skálán 90-től haladtak felfele 94-96-ig, így a 4+ csupán annyit jelent, hogy megvenném a magam örömére is.

Fattoi Brunello di Montalcino 2004

Remek nyitás, föld és bőr, avar és füstölt sonka az illatban. Szerecsendió, rengeteg gyümölcs. Picit még szögletes és fiatal, de itt fiatalság alatt nem a csiszolatlanságot értjük. ++

Máté Brunello di Montalcino 2004

Tipikus Mátés hordóhatás: rumpuncs és édeskés tónusok csokival. A tanninok még eléggé húznak, kicsit kócos állapotban találtatott. Van belőle a pincémben, nem idén fogom felbontani. +

Talenti Brunello di Montalcino 2004

Diós guba illat kérem, mese nincs. Aztán konyakos piskóta és medvecukor. Ebben megállapodtunk közösen. A vártnál kicsit több alkohol és csak közepes lecsengés, rengeteg gyümölcs, sötét vörösek, buják. (WS 92 pontra tette, 30 euró alatt van.) ++

brun4_470

Canalicchio di Sopra Brunello di Montalcino 2004

Szintet léptünk, nem is kicsit. Illatában a komoly gyümölcsös jegyek mellett picit florális-virágos, kedves. Előzékenykedő díjbirkózó a réten. Ízben aztán teljes a paletta, lecsengése is hosszú. Már most nagyon jól fogyasztható – vagy jó ütemben kaptuk el – remélem nem megy majd az eltarthatóság rovására. Ósuli, abból is a jobb fajta. +++

Castello Banfi Brunello di Montalcino 2004

Némi tolakodó hordó és köves-meszes illat mögött zavaró, karcos jegyek, amelyek az ízben is visszaköszönnek. Leginkább erre a borra volt elmondható, hogy még érlelni kell. Nem adta magát ma este, de visszatérünk rá. +

La Serena Brunello di Montalcino 2004

Szerkezete hosszabb eltarthatóságot jelez. Van benne egy szolidan égett gumis-animális vonal, ami mögé egy gyögynövényes jegy zárkózik fel. Nagyon szép és érdekes. Most még kicsit virít a tannin és az alkohol is, de öt év múlva ez a bor mindenkit lever. A Wine Spectator 94 pontot adott rá. Nálam ++++, bármikor megvenném, de szigorúan elfektetni (Budapesten 12.000 Ft körül kapható).

Lazeretti Brunello di Montalcino 2004

Illatban gazdag, hűvös elegancia. Teste tekintetet parancsoló, ugyanakkor kellemesen hosszú, lecsengésében kávés és cseresznyés jegyekkel. WS 94 pont, nálam ++++

Il Poggione Brunello di Montalcino 2003

Édes fűszerek, ázott avar és végre számottevő szarvasgomba. A tannin még csak most kezd simulni (nagyon él). Vastag és egy kicsit vaskos is, ami szerintem jól áll neki. A Wine Advocate (Antonio Galloni) 95 pontot adott rá, ahhoz képest baráti az ára (valamivel 30 euró alatt). +++

brun3_470

Ha tanácsot kellene adnom azt mondanám, hogy idei bontásra a korábbi évjáratok (pl. 1999) brunellóit keressük, de ezek egy kategóriával magasabb áron vannak. Okosan betankolva a 2004-eseket (részben már most), de inkább 3-5 év múlva tudjuk fogyasztani.

Ahogy mondtam, tavasszal már a második nászutamat tervezem Toszkánába: mi tagadás, egyre jobban várom és a beszámoló sem marad el.

Címkék: Brunello, canalicchio di sopra, castello banfi, fattoi, ill poggione, la serena, lazaretti, Montalcino, Sangiovese, sangiovese grosso, talenti, Toscana

← Bemutatkozik a németek legjobbja Champagne egy szál Jaguárból →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!