• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Chateau Lafite Rothschild 1979

2011-05-10 ● Kántor Endre

Nem véletlenül benchmark bor ez: 32 éves és bőven élete teljében van. Rendkívül rétegzett illat és íz, közben semmi otrombaság test, tannin és alkohol téren.

Mondhatnám, hogy ki kell próbálnia mindenkinek, de ez nem lenne fair. Nekem sem sikerült volna, ha nincs egy ilyenre sokat adó milliomos, aki a jó borokat szereti baráti társaságban elfogyasztani. Philipp Osernél egy Decanter-cikk kapcsán jártam (a Villa Tolnayról szóló cikk a következő számban lesz), ezt a bort vakon kóstoltuk.

Örülök neki, hogy így alakult, mert azonnal befolyásolt volna a márka, a legenda és az ár. Ha valaki szerencsés, és bújja az aukciós oldalakat, akár 500 euróért is hozzájuthat, bár ehhez nagy mázli kell, az igazság valahol 750 és 1000 között húzódik. A bort egy órával kóstolás előtt dekantáltuk. Barna élén azonnal látszott, hogy nem fiatal darab, magja azonban még mindig sötét rubin. Illata lassan nyíló, elsősorban animális, bőrös, dohányos, majd szépen kitárulkoznak a friss és dzsemes gyümölcsök. Ezeket édesfűszerek, fahéj, édeskömény és bors követi. Ízben vadcseresznyés, feketeteás jegyek, vegetális ízek, a végén karamelles lecsengés. Elképesztően rétegzett az illat és íz, az érettség érződik, de abszolút fellelni a frissességet is. Testben nem otromba, inkább elegáns, rendkívül harmonikus. 5 csillag, mi más lenne.

Címkék: 1979, 5 csillag, Bordeaux, Chateau Lafite Rothschild, lafite, lafite rothschild, Paulliac

← Nagypálya? Siglo Crianza Rioja 2007 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!