• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Chilében sincs kolbászból a szőlőkaró

2007-03-23 ● borravalo.hu

Bortermelési válság van Chilében, világviszonylatban 20 éve a legsúlyosabb. Mondhatnánk erre azt is, hogy Chilében voltak már ennél súlyosabb dolgok is, helikopterről az óceánba dobált ellenzékiek, egy rakás náci emigráns, Pinochet, a CIA segítségével privatizált rézbányák, szóval, hogy mit érdekel ez minket.
A dolog azonban jóval fontosabb annál semhogy egyszerűen legyintsünk rá, és tovább borozgassunk csendben. A válság ugyanis akkora, hogy legalább 20 éve nem értek ilyet a világban. Sok chilei termelő úgy döntött, hogy idén elmarad a szüret, és inkább nem lesz 2007-es évjárat. (Figyeljünk oda kérem a föld gömb alakú voltának időjárásbeli sajátosságaira! Tudta-e ön, hogy Chilében, Dél-Afrikában és Ausztráliában akkor szüretelnek, amikor a rigók mifelénk elkezdik nyomni a bozótban a jazzt?)Szóval több tízezer tonna szőlő rohad meg a tőkén, ráadásul elég szép termés ígérkezett a 2007-es évre. De hogy mennyire nincs igény rá, azt jól szemlélteti az, hogy két éve még 200 pesót fizettek a szőlő kilójáért a farmereknek, idén jó, ha 50 pesót megadnak érte. Ez sokaknak nem éri meg, hogy beindítsák a szüretelőkombájnt. A termelők az utcára vonulnak, de nem fognak több állami támogatást kapni, arrafelé ez nem divat, legföljebb több fiestát követelhetnek, ahol nyomott áron így-úgy elfogy a boruk.

A magam részéről, bármennyire is a borágazat támogatása mellett vagyok, sokkal piac konformabbnak tartom ezt a hozzáállást (jelesül, ha sok van valamiből, akkor azt inkább ne erőltessük) mint azt, hogy a vén Európában így-is úgy is lenyomjuk a szüretet, aztán ha telített a piac, legfeljebb ipari alkoholt párolunk a cuccból, jó kis uniós támogatással. Csak hát ugye itt is, mint mindenhol, a kistermelők szívják meg a dolgot.

A válság egyébiránt semmiben nem különbözik egy átlagos túltermelési krízistől. A kilencvenes évek elején a chilei export 74 millió liter volt (1992-ben), és ez a szám tizenkét év alatt a hatszorosára duzzadt, 2004-ben 467 millió liter bor hagyta el a dél-amerikai országot, főleg a vén Európa felé. Az olcsó chilei (meg általában az olcsó újvilági bortól) már részben padlót fogott az európai borágazat. (Mióta mondjuk, hogy mifelénk csak a minőségi bornak van esélye, mióta mondjuk?).

Most viszont a túltelített piac visszaütött a boomot megindító területre. Borügyben ugyanis van egy sajátosság. Bármennyire csökkenjen is a fogyasztói ár, a pógár attól még nem fog többet inni, ebből a jószágból ugyanis (pláne a chileiből) nem készletezünk, csak isszuk. És azt hiszem, senki sem kíván alkoholmérgezést kapni azért, hogy megmentse a 2007-es évjáratot Chilében.

Chile borvidékei
Stevie Kraft

Korábban:

Tavaszi szüret Tokajon?

Kolbászhimnusz

Gondban a világ legnagyobb pincéje

Címkék: Chile, túltermelés, válság

← Tavaszi szüret Tokajon? Történelmi pillanat →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!