• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Tavaszi szüret Tokajon?

2007-03-22 ● Kántor Endre

Fölröppent egy fura hír, melyet a massmedia, a balliberális bulvársajtóhiénák és a kriptonyilas revolverújságírás egyaránt azonnal fölkapott és nyomta orrba-szájba, hogy ugyanis Tokajon megkezdődött a szüret, most, március idusa körül. Ez egy nagy marhaság, instállom, usgye, aszongya, butykos, lölkem, az alábbiakban ezt fogjuk bizonyítani.Még nem!

Ilyenkor ugyanis wazze kopáran áll a tőkék túlnyomó többsége, csak a tavaszi szél döngicsél közöttük, folynak az obligát tavaszi munkálatok a szőlőben és a pincében: az enyhe tavaszban csürrögnek ugye a vernyőkék, folyik még a metszés, a tőkehiányok pótlása, odalenn töltögetik a borokat, kénezik az üres hordókat, csendben fortyognak az aszúk.

Csak a jégbor…

Jó, most minden egy hónappal előbbre tart, az extrémista telet átvészelő élősködők és kullancsok fogcsattogtatva gyúrnak erőst, alig várva, hogy rávethessék magunkat testhajlatainkra és izgi testtájainkra, és ha igaza lesz a meteoropatáknak, minden idők legmelegebb nyara jön, igaz, tavaly meg aszonta az egyik bulvárcsatorna időjósa, hogy minden idők leghidegebb nyara következik, másnap el kellett rendelni a hőségriadót. Az, hogy ?megkezdődött a szüret Tokaj-hegyalján?, így nem igaz. A hír mögött annyi van, hogy egy kis gazdánál, mármint mádi őstermelőnél és esetleg még egy-két pincészetnél leszedik a jégbornak kinn hagyott szőlőt, mely a téli strandidőben durvára nem fagyott meg, a jégborhoz ugye több napon át vagy mínusz hét fok kell, hogy drazsévá dermedjen, és kiváljon belőle a víz. A mádi őstermelő bácsinak meg nem rohadt-gombásodott meg a kinn hagyott szőleje, az egész 200 kg aszúszem, asziszem.

Később!

De ez az egész több sebből vérzik. A hír a gyanútlan publikumban olyan képzetet kelt, mintha Tokajon valamilyen rejtélyes oknál fogva tömegesen zajlana a szüret, ahol a szüretelő lányok babos kendőben, hajladozó derékkal, szüreti nótákat és bordalokat énekelve, kacéran évődve csipkelődnek a puttonyosokkal, te józsi, netehé, hozzad mán aztat a jégbornak valót üstöllést, wazze, motherfucking, különben úgy mögmiskárollak, hogy betaknyadzol! Hanem: mi a jóistennek köll Tokajon jégbort csinálni, he? A tehen már nedvedzett idén, kétszeris, az emse még tyúknyi, a szőlő meg aszúsodik, azaz botritizálódik, ami sokkal ritkább és nagyobb dolog, mint a jégbor-készítés, minek akkor a jégbor? A világon nem terem olyan aszúszem, mint Tokaj-Hegyalján, ahol a nemespenész hihetetlen ízjegyeket kölcsönöz a bornak, annyi aromát, információt, természetes cukrot és savat, amit egy 100 dolláros kanadai jégbor a büdös életbe? nem tud felmutatni. Szerintünk inkább az aszúval mög a száraz furminttal kéne kocódni, wazze, nem a jégborral, amit leginkább ott nyomatnak, ahol nincs meg a lényeg, a nemes penész, ami minden jégbor fölé emeli a tokaji aszút.

Szüretelnek Tokaj-hegyalján

Hihetetlen! – Megkezdődött a szüret Tokaj-hegyalján!

Márciusi szüret Tokaj-hegyalján

Dr. Nemtudomka

Korábban:

Erjedésben a magyar bormarketing

Gondban a világ legnagyobb pincéje

Rengeteg magyar érem Párizsban

Címkék: jégbor, szüret, Tokaj

← Nem módosították a 8 forintos törvényjavaslatot Chilében sincs kolbászból a szőlőkaró →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Error: No data found, Try connecting an account first and make sure you have posts on your account.

Error: Error validating access token: Session has expired on Friday, 16-May-25 02:04:27 PDT. The current time is Sunday, 18-May-25 06:33:55 PDT.

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!