• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Tavaszi szüret Tokajon?

2007-03-22 ● Kántor Endre

Fölröppent egy fura hír, melyet a massmedia, a balliberális bulvársajtóhiénák és a kriptonyilas revolverújságírás egyaránt azonnal fölkapott és nyomta orrba-szájba, hogy ugyanis Tokajon megkezdődött a szüret, most, március idusa körül. Ez egy nagy marhaság, instállom, usgye, aszongya, butykos, lölkem, az alábbiakban ezt fogjuk bizonyítani.Még nem!

Ilyenkor ugyanis wazze kopáran áll a tőkék túlnyomó többsége, csak a tavaszi szél döngicsél közöttük, folynak az obligát tavaszi munkálatok a szőlőben és a pincében: az enyhe tavaszban csürrögnek ugye a vernyőkék, folyik még a metszés, a tőkehiányok pótlása, odalenn töltögetik a borokat, kénezik az üres hordókat, csendben fortyognak az aszúk.

Csak a jégbor…

Jó, most minden egy hónappal előbbre tart, az extrémista telet átvészelő élősködők és kullancsok fogcsattogtatva gyúrnak erőst, alig várva, hogy rávethessék magunkat testhajlatainkra és izgi testtájainkra, és ha igaza lesz a meteoropatáknak, minden idők legmelegebb nyara jön, igaz, tavaly meg aszonta az egyik bulvárcsatorna időjósa, hogy minden idők leghidegebb nyara következik, másnap el kellett rendelni a hőségriadót. Az, hogy ?megkezdődött a szüret Tokaj-hegyalján?, így nem igaz. A hír mögött annyi van, hogy egy kis gazdánál, mármint mádi őstermelőnél és esetleg még egy-két pincészetnél leszedik a jégbornak kinn hagyott szőlőt, mely a téli strandidőben durvára nem fagyott meg, a jégborhoz ugye több napon át vagy mínusz hét fok kell, hogy drazsévá dermedjen, és kiváljon belőle a víz. A mádi őstermelő bácsinak meg nem rohadt-gombásodott meg a kinn hagyott szőleje, az egész 200 kg aszúszem, asziszem.

Később!

De ez az egész több sebből vérzik. A hír a gyanútlan publikumban olyan képzetet kelt, mintha Tokajon valamilyen rejtélyes oknál fogva tömegesen zajlana a szüret, ahol a szüretelő lányok babos kendőben, hajladozó derékkal, szüreti nótákat és bordalokat énekelve, kacéran évődve csipkelődnek a puttonyosokkal, te józsi, netehé, hozzad mán aztat a jégbornak valót üstöllést, wazze, motherfucking, különben úgy mögmiskárollak, hogy betaknyadzol! Hanem: mi a jóistennek köll Tokajon jégbort csinálni, he? A tehen már nedvedzett idén, kétszeris, az emse még tyúknyi, a szőlő meg aszúsodik, azaz botritizálódik, ami sokkal ritkább és nagyobb dolog, mint a jégbor-készítés, minek akkor a jégbor? A világon nem terem olyan aszúszem, mint Tokaj-Hegyalján, ahol a nemespenész hihetetlen ízjegyeket kölcsönöz a bornak, annyi aromát, információt, természetes cukrot és savat, amit egy 100 dolláros kanadai jégbor a büdös életbe? nem tud felmutatni. Szerintünk inkább az aszúval mög a száraz furminttal kéne kocódni, wazze, nem a jégborral, amit leginkább ott nyomatnak, ahol nincs meg a lényeg, a nemes penész, ami minden jégbor fölé emeli a tokaji aszút.

Szüretelnek Tokaj-hegyalján

Hihetetlen! – Megkezdődött a szüret Tokaj-hegyalján!

Márciusi szüret Tokaj-hegyalján

Dr. Nemtudomka

Korábban:

Erjedésben a magyar bormarketing

Gondban a világ legnagyobb pincéje

Rengeteg magyar érem Párizsban

Címkék: jégbor, szüret, Tokaj

← Nem módosították a 8 forintos törvényjavaslatot Chilében sincs kolbászból a szőlőkaró →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!