• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Chilében sincs kolbászból a szőlőkaró

2007-03-23 ● borravalo.hu

Bortermelési válság van Chilében, világviszonylatban 20 éve a legsúlyosabb. Mondhatnánk erre azt is, hogy Chilében voltak már ennél súlyosabb dolgok is, helikopterről az óceánba dobált ellenzékiek, egy rakás náci emigráns, Pinochet, a CIA segítségével privatizált rézbányák, szóval, hogy mit érdekel ez minket.
A dolog azonban jóval fontosabb annál semhogy egyszerűen legyintsünk rá, és tovább borozgassunk csendben. A válság ugyanis akkora, hogy legalább 20 éve nem értek ilyet a világban. Sok chilei termelő úgy döntött, hogy idén elmarad a szüret, és inkább nem lesz 2007-es évjárat. (Figyeljünk oda kérem a föld gömb alakú voltának időjárásbeli sajátosságaira! Tudta-e ön, hogy Chilében, Dél-Afrikában és Ausztráliában akkor szüretelnek, amikor a rigók mifelénk elkezdik nyomni a bozótban a jazzt?)Szóval több tízezer tonna szőlő rohad meg a tőkén, ráadásul elég szép termés ígérkezett a 2007-es évre. De hogy mennyire nincs igény rá, azt jól szemlélteti az, hogy két éve még 200 pesót fizettek a szőlő kilójáért a farmereknek, idén jó, ha 50 pesót megadnak érte. Ez sokaknak nem éri meg, hogy beindítsák a szüretelőkombájnt. A termelők az utcára vonulnak, de nem fognak több állami támogatást kapni, arrafelé ez nem divat, legföljebb több fiestát követelhetnek, ahol nyomott áron így-úgy elfogy a boruk.

A magam részéről, bármennyire is a borágazat támogatása mellett vagyok, sokkal piac konformabbnak tartom ezt a hozzáállást (jelesül, ha sok van valamiből, akkor azt inkább ne erőltessük) mint azt, hogy a vén Európában így-is úgy is lenyomjuk a szüretet, aztán ha telített a piac, legfeljebb ipari alkoholt párolunk a cuccból, jó kis uniós támogatással. Csak hát ugye itt is, mint mindenhol, a kistermelők szívják meg a dolgot.

A válság egyébiránt semmiben nem különbözik egy átlagos túltermelési krízistől. A kilencvenes évek elején a chilei export 74 millió liter volt (1992-ben), és ez a szám tizenkét év alatt a hatszorosára duzzadt, 2004-ben 467 millió liter bor hagyta el a dél-amerikai országot, főleg a vén Európa felé. Az olcsó chilei (meg általában az olcsó újvilági bortól) már részben padlót fogott az európai borágazat. (Mióta mondjuk, hogy mifelénk csak a minőségi bornak van esélye, mióta mondjuk?).

Most viszont a túltelített piac visszaütött a boomot megindító területre. Borügyben ugyanis van egy sajátosság. Bármennyire csökkenjen is a fogyasztói ár, a pógár attól még nem fog többet inni, ebből a jószágból ugyanis (pláne a chileiből) nem készletezünk, csak isszuk. És azt hiszem, senki sem kíván alkoholmérgezést kapni azért, hogy megmentse a 2007-es évjáratot Chilében.

Chile borvidékei
Stevie Kraft

Korábban:

Tavaszi szüret Tokajon?

Kolbászhimnusz

Gondban a világ legnagyobb pincéje

Címkék: Chile, túltermelés, válság

← Tavaszi szüret Tokajon? Történelmi pillanat →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!