• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Chilében sincs kolbászból a szőlőkaró

2007-03-23 ● borravalo.hu

Bortermelési válság van Chilében, világviszonylatban 20 éve a legsúlyosabb. Mondhatnánk erre azt is, hogy Chilében voltak már ennél súlyosabb dolgok is, helikopterről az óceánba dobált ellenzékiek, egy rakás náci emigráns, Pinochet, a CIA segítségével privatizált rézbányák, szóval, hogy mit érdekel ez minket.
A dolog azonban jóval fontosabb annál semhogy egyszerűen legyintsünk rá, és tovább borozgassunk csendben. A válság ugyanis akkora, hogy legalább 20 éve nem értek ilyet a világban. Sok chilei termelő úgy döntött, hogy idén elmarad a szüret, és inkább nem lesz 2007-es évjárat. (Figyeljünk oda kérem a föld gömb alakú voltának időjárásbeli sajátosságaira! Tudta-e ön, hogy Chilében, Dél-Afrikában és Ausztráliában akkor szüretelnek, amikor a rigók mifelénk elkezdik nyomni a bozótban a jazzt?)Szóval több tízezer tonna szőlő rohad meg a tőkén, ráadásul elég szép termés ígérkezett a 2007-es évre. De hogy mennyire nincs igény rá, azt jól szemlélteti az, hogy két éve még 200 pesót fizettek a szőlő kilójáért a farmereknek, idén jó, ha 50 pesót megadnak érte. Ez sokaknak nem éri meg, hogy beindítsák a szüretelőkombájnt. A termelők az utcára vonulnak, de nem fognak több állami támogatást kapni, arrafelé ez nem divat, legföljebb több fiestát követelhetnek, ahol nyomott áron így-úgy elfogy a boruk.

A magam részéről, bármennyire is a borágazat támogatása mellett vagyok, sokkal piac konformabbnak tartom ezt a hozzáállást (jelesül, ha sok van valamiből, akkor azt inkább ne erőltessük) mint azt, hogy a vén Európában így-is úgy is lenyomjuk a szüretet, aztán ha telített a piac, legfeljebb ipari alkoholt párolunk a cuccból, jó kis uniós támogatással. Csak hát ugye itt is, mint mindenhol, a kistermelők szívják meg a dolgot.

A válság egyébiránt semmiben nem különbözik egy átlagos túltermelési krízistől. A kilencvenes évek elején a chilei export 74 millió liter volt (1992-ben), és ez a szám tizenkét év alatt a hatszorosára duzzadt, 2004-ben 467 millió liter bor hagyta el a dél-amerikai országot, főleg a vén Európa felé. Az olcsó chilei (meg általában az olcsó újvilági bortól) már részben padlót fogott az európai borágazat. (Mióta mondjuk, hogy mifelénk csak a minőségi bornak van esélye, mióta mondjuk?).

Most viszont a túltelített piac visszaütött a boomot megindító területre. Borügyben ugyanis van egy sajátosság. Bármennyire csökkenjen is a fogyasztói ár, a pógár attól még nem fog többet inni, ebből a jószágból ugyanis (pláne a chileiből) nem készletezünk, csak isszuk. És azt hiszem, senki sem kíván alkoholmérgezést kapni azért, hogy megmentse a 2007-es évjáratot Chilében.

Chile borvidékei
Stevie Kraft

Korábban:

Tavaszi szüret Tokajon?

Kolbászhimnusz

Gondban a világ legnagyobb pincéje

Címkék: Chile, túltermelés, válság

← Tavaszi szüret Tokajon? Történelmi pillanat →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Miért más Szekszárd?

Ég és föld között: 50 év, 25 szüret, 10 év felkészülés

A vermut életérzés

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet

Facebook közösség

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!