• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Cognac, a jó életért

2010-05-20 ● Kántor Endre

Nem tudom ki mondta, de igaza volt: kötelességünk jól élni. A legnemesebb bosszú a kényelmes élet. Ehhez tuti adalék a kézműves Pierre de Segonzac konyak. A tízéves ?egyszerű? házikonyaktól a 40 éves XO-ig.

Már pár hónapja, hogy ezen a kóstolón jártam, mostanra sikerült összevakarnom magam annyira, hogy közzétegyem tapasztalataimat. Pedig a dolog már akkor nagyon megfogott, főleg, hogy a kézműves konyakpince tulajdonosával is sikerült pár szót beszélni.

pierredesegonzacPOHARAK

Cognac történetéről már írtam, az akkori kóstolót, mint ezt is dr. Körmöczi Imre szervezte, a Royal Cognac House-tól. Imre védjegyévé vált, hogy iderángatja azokat az embereket, akik maguk készítik az italokat, ebben az esetben Christian Ferrand-t, Pierre Ferrand (a címkéken) fiát.

Családsztori

1702-ben telepedett le Segonzacban, a Grande Champagne régió közepén Jacques Ferrand. Hamarosan borlepárlásba és érlelésbe kezdett. Jelenleg a család 11. generációja, Jean-Luc Ferrand foglalkozik konyakkészítéssel. Apja, Pierre Ferrand érleli és keveri a konyakokat az előző generációk hosszú sora által kialakított hagyományos módszerek segítségével. Pierre másik fia, Christian Ferrand foglalkozik az értékesítéssel. A Pierre de Segonzac konyakház azon kevés cég közé tartozik, amelyek a régi konyakokra specializálódtak. 75 hektáras szőlejükben ugni blanc-t termesztenek. A Pierre de Segonzac márkanevet egy francia bíróság döntése nyomán vették fel, amely megtiltotta Pierre Ferrandnak – akit a világ számos vezető italszakértője a legjobb konyakkészítőnek tart, és több nagy cégnek is dolgozott -, hogy a saját nevét használja.

pierredesegonzacANGES

Az öreg Pierre már 80 éves, ő a kóstolómester a szerény konyakmanufaktúrában, mely 50 ezer palackot dob ki évente. (Csak a miheztartás kedvéért: itthon tavaly 32 ezer palack ment el konyakból összesen). Mégsem tekinthető nagynak a Pierre de Segonzac, sőt kimondottan a kézművességre helyezik a hangsúlyt. Ahogy a 80 éves Pierre is mondta: Ha valaki 50 éves konyakot akar piacra dobni, akkor 50 évet kell várnia vele. A jó konyakhoz türelem kell, az idő a legjobb pincemester.?

Azaz, ha lehet, nem szállnak be abba blending játékba, amelyben a nagyok (Hennessy, Martell, Remy Martin, stb.) a nyerők. Hogy is van ez? Nézzünk egy XO ? Extra Old ? konykakot. Itt, az érvényben lévő szabályok szerint legalább hat évig kell hordóban lennie a legfiatalabb párlatnak. Ha egy háznál az egyik XO márka mondjuk 40 éves, akkor ez az átlagéletkorát jelenti a kevert eaux-de-vie-knek, amit a kóstolómester állít össze, hogy mindig ugyanazt a kiegyenlített minőséget kapja.

Segonzacék inkább a türelemjátékot játsszák, engedik, hogy az idő, a párlat és a hordók megtegyék hatásukat. A kisebbeknél mindenhol familiy style van, mindenkinek megvan a tuti receptje, és mindenki máshogy csinálja. Ők így:

Prestige

Közepes borostyán szín, barnás árnyalatokkal, reflexekben élénk borostyán. Szárított narancshéj, aszalt füge és petit grain jön illatban, plusz hordófűszerek, vanília. Ízben frissebb, marmelád és grapefruit ill. édeskömény, vibráló savak (!) és szép lecsengés ebben a tízéves párlatban.

Reserve de La Proprieté

Színárnyalatban csak hangyafasznyit sötétebb az előzőnél, ízben azonban már lehet érezni, hogy öregebb hordóban érlelték. Diósság bújik elő, szegfűbors és narancs, ízben is erőteljesebb fűszeres hatás van, koriander és petit grain. VSOP-nek minősített, de annál több.

pierredesegonzacXO

Sélection des Anges

Ez már XO kategória, kezdenek nagyon komplexé válni az ízek. Bejön a pézsma, a kávé, a karamell és fűszerben az ánizs. Nagyon sima és bársonyos, és kis füsttel és sóssággal a lecsengésben.

XO

Ez már talán nem is XO, annál jóval több, mondja Christian és apja mondatait ismétli, hiszen 40 éves konyakot iszunk. Itt is rengeteg pézsma, és kávé, visszatér a petit grain, de van dohány, cédrus, és egy kis bőrösség. Hallatlanul elegáns és kifinomult, ez a már-már rubinba hajló színű ital.

A kóstolót követően sikerült Christiant – aki egyébként az egyik mérvadó konyakboltot is vezeti – lencsevégre kapni, és faggattam egy kicsit Cognacról:

Címkék: christian ferrand, Cognac, ferrand, konyak, pierre de segonzac, royal cognac, vsop, xo

← Dalwhinnie 15 years old Borkoktélok kánikulára →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!