• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Csak egy kis faxni

2012-07-16 ● Kántor Endre

Amikor nyáron az ember megkíván egy üde, frissítő, netalán felpezsdítő bort, azonban nincs kedve fehéret inni, sőt a rozé sem jöhet szóba, na, ilyenkor kell a sillerhez nyúlni. A szekszárdiak közül páran ezen a téren tettek egy szép lépést a közösségi bormarketing irányába, és együtt dobták piacra Fuxli nevű sillerjeiket. Épp ilyenkor jó az ilyet inni.

A Fuxli-sztori Heimannékig nyúlik vissza, ők jelentek meg először azóta közkedveltté vált Fuchslijukkal, mely a sváb fuchse, azaz róka szóról kapta nevét. A fukszos bor régen az volt, melynek színét a héj megkapta, fehérek esetében is előfordult, pl. szürkebaráttal, és nemkívánatos dolognak tartották. Vörösöknél a derék svábok a sillerre alkalmazták, mely kategóriákat nézve természetesen nem rozé, hanem vörösbor. (Míg a rozé a fehérek közé sorolható, eljárást, technológiát nézve.)

Mivel együtt könnyebb, mint egyedül, Heimannék gondoltak egyet, és úgy döntöttek, szegődjön hozzájuk, akinek van kedve, és csináljanak együtt a szekszárdi sillernek hírnevet. Legyen egységes a palack, kupak, címke, (erről már beszámoltam, itt meg lehet nézni a galériát is) és legyen benne legalább 50% kadarka, a borvidék sajátja. Ja, igen: és a némelyek számára nehezen kiolvasható, németes fuchsli helyett legyen Fuxli a közös brand. Ámen.

A névválasztás nekem tetszik, a faxnira emlékeztet, de inkább annak pozitív olvasatára. A hóbort, szeszély, személyskedés ebben az esetben jópofán, könnyeden, mégis jellegzetesen szekszárdian és még jellegzetesebben, az egyes pincék karakterét visszaadva jelenik meg a borban, amellett, hogy közben, az összes csatlakozó pince borát együtt nézve szép egységet mutat. Most hármat vettem górcső alá.

Sebestyén Fuxli 2011

50% kékfrankos a kadarka mellé. Finom fűszeresség, szép, érett és friss gyümölcsök. A vörösboros feldolgozás érződik, fatartályban erjedt, hordóban érlelődött három hónapig. A rengeteg gyümölcs (málna és cseresznye) ellenére nem gejl, nem édes, jól domborodnak a fűszerek (bors, paprika) is. Könnyed, jól iható bor.

Németh Fuxli 2011

Intenzív illattal nyit, primőr aromákkal, újboros jelleggel. Erős málnaszörpös, epres zamatok, de mellette meggyet és cseresznyét is érezni. 80% kadarkához házasítottak 20% kékfrankost, ez két napig ázott héjon. Fele műanyagtartályban, fele hordóban erjedt, utána két hónapos hordós érlelést kapott. Buja, mint a Németh-borok általában.

Heimann Fuxli 2011

40% kékfrankos és 10% merlot került a kadarka mellé. Utóbbi miatt testesebb, erősebb struktúra. Itt is egyértelmű, hogy könnyű vörösborral állunk szemben, álruhában. Sőt, olyan vörösborral, mely egyben kiváló gasztrobor is. Fűszeres illat zamatos pirosbogyós gyümölcsökkel. Alapvetően reduktív bor, kisebb része érlelődött fahordóban. Elegáns, harmonikus.

Jó ötlet a Fuxli, érdemes lenne bővíteni a kört, ráépíteni még. Nekünk, fogyasztóknak, pedig nincs más dolgunk, mint inni: ezzel segítünk a legtöbbet. Érdemes kipróbálni, fröccsnek is egészen kiváló.

UI: A Várfok Galériában tartott bemutatón sültkolbász falatkákat is tálaltak a borok mellé, sőt, azt a kisfilmet is meg lehetett nézni, melyen a résztvevő pincék (Eszterbauer, Heimann, Merfelsz, Németh, Pósta, Sebestyén) közös töltése volt látható, ahol azokat a kolbászokat készítették épp, melyeket a bemutatón haraphattunk. Nekem személy szerint Németh Janó citromos sültkolbásza tetszett a legjobban, a receptet nyúlom, mi több, ezzel fogok schmittelni az év végi tengelici töltőversenyen.

Címkék: Fuchsli, Fuxli, Heimann, kadarka, németh janó, Sebesytén, siller, Szekszárd

← Egri körséta (1. rész) Lambrini Original Slightly Sparkling Perry →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet

Facebook közösség

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!