• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

2010 legjobb borai

2010-12-22 ● Kántor Endre

Egész évben slukkolunk, és szórjuk a csillagokat. Most összegyűjtöttük a legtöbbre értékelt borokat.

Van nekünk egy slukk! rovatunk, amit azért indítottunk, mert nem voltunk megelégedve a (nálunk is) szokásos, 100 pontos rendszerrel. A borfogyasztók zömét nem érdekli ez a rendszer, ill. nem tudják értelmezni. Ennek ellenére a másik oldalon igény van rá, sokan ebből indulnak ki. Próbáltunk, ahogy a Wine Spectator, új rendszert bevezetni, kísérletet tettünk arra, hogy az ár-érték arányt jobban kimutassuk. Ez nem jött össze. (Bénák voltunk vagy lusták, esetleg mindkettő.)

Maradtunk tehát egy nagyon egyszerű, átlátható rendszernél, a csillagoknál. Tiszta ügy: egy a legrosszabb, öt a legjobb, és az értékelésnél sokat nyom a latba a kóstolt bor ára. Vagyis, egy 80 pontos, de 800 forintos bor több csillagot kap, mint egy 88 pontos 8000 forintos bor.

Érdekes, hogy 2,5 csillag alá nemigen mentünk, ez valószínűleg annak tudható be, hogy az ilyennek ítélt borokról nem írtunk. (Ez lehet, hogy nem volt szép tőlünk, de végtére, kit érdekelne egy olyan bor, ami a – rendszer alapján ? kevés pontot kap, ellenben k. drága?)

Így utólag átnézve a borokat az is érdekes, hogy az élmezőnyben sokkal több a külhoni tétel, melyek sokszor nem is igen olcsóak. Viszont annál jobbak. Ígérjük, hogy jövőre sokkal nagyobb elánnal fogjuk kutatni az öt ill. négy és fél csillagos magyar borokat.

Magyar

Borműhely de facto 2008

Royal Tokaji Furmint 2007

Sauska Syrah 2006

Külföldi

Dario Princic Pinot Grigio 2006

Chateau Larrivet Haut Brion 2003

Condrieu Magnum 2003

Chateau de Fieuzal 2000

Chateau Pichon Longueville Baron 1997

Mas de Daumas Gassac 1990

Cos d?Estrournel 1970

Warres Vintage Port 1963

Magyar

Észak és dél fehér 2009

St. Andrea Ferenchegyi Pinot Noir 2007

Vylyan Merlot 2006

Samuel Tinon Édes Szamorodni 2004

Gál Tibor Syrah-Merlot 2003

Külföldi

Chateu Cheval Blanc 2004

***

Személyes kedvencek még

A végére nem tudtam megállni, hogy a négycsillagosok közül kettőt még beemeljek ide. Egyrészt, hogy kiegészítsem az idei listát pontosan húszra (rigolya nélkül ugyebár nincs ember), másrészt, hogy dobjak egyet a magyar arányon, végtére is.

Szepsy Király Hárslevelű 2007

Szászi Endre Bitang 2006

A fenti borok közül bármelyiket tiszta szívből ajánljuk a fa alá, vagy az ünnepi asztalra, legyen mindenkinek szép az idei karácsonya!

Címkék: 2010, 4.5 csillag, 5 csillag, évvége, karácsony, leg, legjobb, slukk

← Néhány fehér tanulság 2. Mit igyunk szilveszterkor? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!