• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Néhány fehér tanulság 2.

2010-12-20 ● borravalo.hu

Folytatjuk év végi összefoglaló merengéseinket idén nyalt borainkról. Ismert a Disznókő egyenes íve, az új tokaji paradigma meghonosításában játszott avantgarde-szerepe, némely borainak nagysága. Most mégis egy fura, határozott, merőben szubjektív hiányérzetünkről szeretnénk szólni pár szót. A Hétszőlő intenzív színei mellett beszámolunk a hagyományos iskola képviselőinek fényeiről és árnyairól is.

A Disznókőnélben a kedves Mészáros Laci úr mindig őrült patent és pedáns és mintaszerű kóstolókat szervez, névre szólóan, logikusan összeválogatott szortimentet terítve eléd, miközben a kóstolóterem ablaka mögött ott hullámzanak a dűlők, az aranyszínű borok meg ott villognak a poharadban, mint valamely varázsitalok.

A Disznókőnélben idén olyas benyomásunk keletkezett, hogy sokszor van egy tudatosan kialakított hideg, maszkulin stílusjegy a borokban, olyan, szánt szándékkal ebben a tónusban tartott mérnökies hűvösség, ami horizontálisan és vertikálisan is végigvonul a borokon. Ez a hűs-mérnökies vonás a Disznókő, pontosabban Mészáros László ars poeticája, konzekvens, évtizedes, abszolúte tudatos policyja.

E hűs és maszkulin racionalizmusnál magunk vonzóbbnak látjuk az olyan melegebb és vidámabb stílust, mint amilyen például a Hwangé, ami ennek inverze a maga édességesebb, a maradékcuki-alkohol relációt másképp értelmező point of view-jával vagy a Patrícius buja, érzéki, telt és színes koloritját. Joggal mondhatja bárki, hogy édesem, de gustibus non est disputandum, ki a jófenét érdekel, mit röcögetsz, de úgy is megfogalmazhatjuk: a Disznókőt (követ) az elmúlt másfél évtizedben követő némely műhely stílusa (számunkra) színesebb, melegebb, érdekesebb.

A reduktív Furmint 2007 zárt, gyümölcsös-édessós-ásványos alapbor, tengeri herkentyűk álma, 88 pont, 1800 Ft körül, a hetes hárs visszafogott, hűs, citrusos-levendulás-kamillateás, telt kortyú, éppenséggel inkább feminin karakterű itóka, 87 pont, 2700 Ft. A kései Furmint 2008 aranyszínű, barackos kert és őszillatú, kis levendulával, érintésnyi animalitással, mézzel és botritisszel, 90 pont, 2600 Ft a kisker ára. A nyolcas hárs-hordóminta fásabb és fajtajellegesebb, szegfűszeggel díszített, gyümölcsös verzió, 87 pont.

Minden aszún nem zongorázok végig, néhány jellemző eset: tetszett a 2005-ös 5 puttonyos: nagyon finom bor, ennyi elég is, kicsit bővebben: kőbor, finom savak és hosszú, a maszkulin karakter ideáltípusa pedig a 2005-ös 6 puttonyos Kapy furmint-aszú elegáns, rajnai rajnai rizlingeket idéző harmonikus karakterével, nagy bor.

A Hétszőlő ötputtonyosai látványos intenzitásbéli és karakterológiai különbségeket mutatnak, legjobban tán a ?99 tetszett gazdag, nagyon intenzív mézes-méhviaszkos-virágos illatával, teltségével és déli gyümölcseivel, harmonikus, eleven bor, 92 pont, 16 200 Ft. A ?96 visszafogottabb illattal köszön, elegáns karakterű, ásványos, medicinális, nem gejl jellegű, nekem kevésbé tűnik színes egyéniségnek, 88 pont, 17 010 Ft. Az óarany ?94-es mahagónis-szivaros, nagyon szép, kisimult, de még kevésbé intenzív illatképet mutat, kóstolva egyértelmű savhangsúly jelzi a nehéz évjáratot, 82 pont. A ?93-as borostyánszín bor illata lekvárt és barackot idéz, a sárgabarack a fő szó, dohányos és medicinális érintés, itt illat-íz összhangban, ?száraz? impresszió, 90 pont, 22 032 Ft. A ?88-as zárt, nem annyira színes képlet lekváros-medicinális-füstös felhangokkal, legkevésbé ez, mert jó balanszú, de színtelenebb sztem, 82 pont.

A Tokajvinum Hungaricum a hagyományos tokaji nézőpontok-technológiákat preferáló műhelyeket tömöríti, jókora szemléleti-stilisztikai különbségeket fogva egybe. A minapi kóstolón kilenc pincészet mutatta be a borait, egységről az illatok-ízek tekintetében itt végképp nem lehet beszélni. Vannak modernebb megfogalmazású borok, ilyen például a Bene Pincészet remek János áldás nevű ?09-es tavalyi furmintja ásványos-rajnais-kiegyensúlyozott karakterével vagy a FitoMark szépen csendülő, mézes-reszelt almás reduktív ?08-as furmintja.

Érezni, hogy Benéék és Dr. Kiss Istvánék nyitottak a hagyományostól eltérő megközelítésekre is, az este tán legszebb bora a FitoMarknak a hosszas ászkolástól elrugaszkodó, franciásabb utakat követő ?08-as hársaszúja a maga szuperintenzív hárs- és gyümölcsillatával, 92 pont. A FitoMarknál a két paradigma egymás mellett él, az old style tiszta, szép, birsalmás változatai és a virágillat-bombák egyaránt megtalálhatók izgalmas szortimentjükben. Ezzel szemben például a Sajgó Pince ?01/5 puttonyosának, vagy a Götzék, avagy Babitsék ?04/5 puttonyosának illatképe annyira zárt, hogy szinte nincs is illat-dimenziójuk.

Az egyesület előtérbe tolja a száraz szamorodnit, ami nehéz ügy, újra kéne tanítani, mi is ez a macerásan előállítható, szűk piaci szegmens számára vonzó fogalom, magam nem tudtam például, hol a határ az illó és az illat közt Bodnárék amúgy nagyon intenzív, kitisztuló almáspités-sherrys-diós-oxidáltas, csontszáraz érzetű ?03-as szamorodnijában. Sokszor a címkék és a weboldalak is hát elég rettenetes látványt nyújtanak. Bodnárék vagy Sajgóék helyében sürgősen keresnék egy webdesignert.

Még megemlítjük az Erzsébet pincét, amely viszont világosan érthető, egységes stílusú (könnyed, pontosabban könnyednek tűnő, mert magas beltartalmi értékeket magas szintű egyensúlyban tartó, jó ivású borokat készítő) műhely, modern az etikett, jól néz ki a pince, jól szolgál a weblap (bár a megjelenésén lehetne javítani), szóval szimpi az egész.

Ami a lényeg: a jó balanszú, mindig finom sav-cuki relációt mutató tételek mellett (B-7 2009, Hárslevelű Zafír 2008) vidám, karcsú, finom, tartalmas késeit (150 gramm 2008), karcsú szerkezetű, gyümölcsös-fűszeres, fincsi aszút (?02/5 puttony), és egy gazdag, aranyszínű, szexi, teltkarcsú, harmonikus csúcsbort, a ?03-as Aszúeszenciát volt szerencsénk kóstolhatni.

Címkék: 5 puttonyos, 6 puttonyos, aszú, aszúeszencia, Babits, Bene, bodnár, Disznókő, erzsébet, évvége, fitomark, furmint, götz, hárslevelű, Hétszőlő, kései, sajgó, Tokaj, TokajVinum Hungaricum, zafír

← Egerszóláti Olaszrizling 2009 2010 legjobb borai →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon
Loading
00:00 / 39:18
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!