• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Cukor ciki Bordeaux-ban

2011-11-19 ● Kántor Endre

Állati kellemetlen szituáció alakult ki a bor fellegvárában, Bordeaux-ban, ahol egy rutin leltár során kiderült, hogy egy közért 170 (!) tonna cukrot értékesített mindössze két év leforgása alatt. Vagy nagyon édesszájúak a környék lakói, vagy?

170 tonna cukor két év alatt, az naponta uszkve 230 kiló cukor. Azért az elég masszív. Persze nem kell, hogy gyanút fogjunk, az ember alapvetően édesszájú, a francia kávé meg amúgy is borzalmas, fel kell hát tupírozni valamivel, hogy fogyasztható legyen. És ne feledkezzünk meg a lekvárról, ahhoz aztán kell cukor. De. És mindig itt a bizonyos de.

A gond az, hogy a rutin leltár során kiderült, hogy bizony pincészetek vették a sok cukrot. A közért tulajdonosa azzal védekezett, hogy azt mondták neki, lekvárra lesz. Igen, mondták erre a kedves francia bürokraták, lehet, hogy így van, de sajnos erről akkor is pontos adatbázist kellett volna vezetnie. Majd átnyújtottak egy kellemes, 5000 eurós csekket.

Miért is baj ez? Ugyan az EU szabályzata szerint a chaptalizálás (cukor hozzáadása a musthoz vagy forrásban lévő alapanyaghoz) engedélyezett bizonyos országok bizonyos területein, ahogy engedélyezett a savpótlás is máshol, ez attól függ éppen hol, milyen besorolású területen (A, B, C ill. 1, 2, 3) vagyunk éppen. A cukor hozzáadásának több módja van, nyilván legjobb a bor szempontjából a must sűrítmény, mely teljesen fajtaazonos is lehet, de tolhat bele a pince répacukrot is, ha akar. A lényeg leegyszerűsítve pont nem az, hogy magasabb legyen a cukortartalom a végén, hanem az, hogy rosszabb, hidegebb évjáratokban az eleve alacsonyabb cukorfokú must szépen kiforrjon, és elégséges alkoholtartalmú bor legyen belőle. Vagyis évjárat kiegyenlítő módszer ez, ahogy a savpótlás is olyan forró vidéken, ahol kiégnek a savak a szőlőből. Illetve, az is lehet, hogy éppen azt szeretné valaki, hogy maradjon némi cukor a borban, azaz eleve olyan magas legyen a must cukortartalma, hogy a cukor lebontása, az erjedés egy idő után az elért magas alkoholfok miatt megálljon ? elpusztuljanak az élesztőgombák. A francia AOC-t ellenőrző szervezet éppen ezért elkezdte górcső alá venni a vidéken ?természetes? édes bort előállító pincéket.

Ráadásul adócsalás esete is fennforog: a borászatoknak ugyanis be kell számolniuk arról, hogy mennyi cukor ment a mustba, és adót fizetnek a mennyiség után. 2007 pont egy hűvösebb, esősebb évjárat volt Bordeauxban, az eladott cukormennyiség éppen ebben az évben ugrott meg. A Master of Wine, és tudományos szakíró Benjamin Lewin szerint a francia borok uszkve 17-33%-a cukorpótlással készül, az évjárat időjárási viszonyaitól függően.

Címkék: AOC, Bordeaux, chaptalizálás, cukor, cukrozás, francia, franciaorszag

← Ezer dolláros bort dob ki a Penfolds Megnyitja kapuit az Antinori →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!