• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Cukor ciki Bordeaux-ban

2011-11-19 ● Kántor Endre

Állati kellemetlen szituáció alakult ki a bor fellegvárában, Bordeaux-ban, ahol egy rutin leltár során kiderült, hogy egy közért 170 (!) tonna cukrot értékesített mindössze két év leforgása alatt. Vagy nagyon édesszájúak a környék lakói, vagy?

170 tonna cukor két év alatt, az naponta uszkve 230 kiló cukor. Azért az elég masszív. Persze nem kell, hogy gyanút fogjunk, az ember alapvetően édesszájú, a francia kávé meg amúgy is borzalmas, fel kell hát tupírozni valamivel, hogy fogyasztható legyen. És ne feledkezzünk meg a lekvárról, ahhoz aztán kell cukor. De. És mindig itt a bizonyos de.

A gond az, hogy a rutin leltár során kiderült, hogy bizony pincészetek vették a sok cukrot. A közért tulajdonosa azzal védekezett, hogy azt mondták neki, lekvárra lesz. Igen, mondták erre a kedves francia bürokraták, lehet, hogy így van, de sajnos erről akkor is pontos adatbázist kellett volna vezetnie. Majd átnyújtottak egy kellemes, 5000 eurós csekket.

Miért is baj ez? Ugyan az EU szabályzata szerint a chaptalizálás (cukor hozzáadása a musthoz vagy forrásban lévő alapanyaghoz) engedélyezett bizonyos országok bizonyos területein, ahogy engedélyezett a savpótlás is máshol, ez attól függ éppen hol, milyen besorolású területen (A, B, C ill. 1, 2, 3) vagyunk éppen. A cukor hozzáadásának több módja van, nyilván legjobb a bor szempontjából a must sűrítmény, mely teljesen fajtaazonos is lehet, de tolhat bele a pince répacukrot is, ha akar. A lényeg leegyszerűsítve pont nem az, hogy magasabb legyen a cukortartalom a végén, hanem az, hogy rosszabb, hidegebb évjáratokban az eleve alacsonyabb cukorfokú must szépen kiforrjon, és elégséges alkoholtartalmú bor legyen belőle. Vagyis évjárat kiegyenlítő módszer ez, ahogy a savpótlás is olyan forró vidéken, ahol kiégnek a savak a szőlőből. Illetve, az is lehet, hogy éppen azt szeretné valaki, hogy maradjon némi cukor a borban, azaz eleve olyan magas legyen a must cukortartalma, hogy a cukor lebontása, az erjedés egy idő után az elért magas alkoholfok miatt megálljon ? elpusztuljanak az élesztőgombák. A francia AOC-t ellenőrző szervezet éppen ezért elkezdte górcső alá venni a vidéken ?természetes? édes bort előállító pincéket.

Ráadásul adócsalás esete is fennforog: a borászatoknak ugyanis be kell számolniuk arról, hogy mennyi cukor ment a mustba, és adót fizetnek a mennyiség után. 2007 pont egy hűvösebb, esősebb évjárat volt Bordeauxban, az eladott cukormennyiség éppen ebben az évben ugrott meg. A Master of Wine, és tudományos szakíró Benjamin Lewin szerint a francia borok uszkve 17-33%-a cukorpótlással készül, az évjárat időjárási viszonyaitól függően.

Címkék: AOC, Bordeaux, chaptalizálás, cukor, cukrozás, francia, franciaorszag

← Ezer dolláros bort dob ki a Penfolds Megnyitja kapuit az Antinori →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!