• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Dacol a medvékkel a bor

2010-04-16 ● Kántor Endre

A bor tényleg jó befektetés, erről már többször írtunk. Most azonban egy új tanulmány bizonyította, hogy a részvénypiacot tízszeresen veri, főleg ha éppen medve piac van.

A Fribourg egyetem PhD kandidátusai, Philippe Masset és Jean-Philippe Weisskopf új tanulmányukban bizonyították, hogy a befektetési céllal vásárolt borok verik a részvénypiaci portfoliókat, főként egy olyan medve piaci hangulatban, amilyen válságban van. Persze, mondhatnánk erre, ilyenkor igen. De ne feledjük el a shortolás intézményét, kérem, az is van a világon.

A tanulmány az amerikai Russell 3000-es index teljesítményét vizsgálta az elmúlt 13 évben. Ez a 3000 legnagyobb amerikai vállalat értékét nézi. Ezt hasonlították össze befektetési borok árával, melyeket a legkeresettebb borok aukción leütött áraiból rakták össze. A teljes vizsgált időszak két bika és két medve piaci idényt foglalt magába.

A borok recesszióban sokkal jobban tartják értéküket, derült ki a tanulmányból, kisebb az áringadozásuk, tehát kevésbé volatilisek, átlagosan pedig sokkal nagyobb a hozamuk a részvényekhez képest.

A legjobb cru-k borai 2005 óta 500%-os felértékelődést mutatnak, a Russell 3000 index ehhez képest 50%-ot. A kétezres években, leginkább 2003-2007 között a fejlődő országokban egyre nagyobb lett a felhalmozott vagyon, gazdagodtak a gazdagok. A bika piaci időszakban a részvények túlárazottak lettek, ezért a befektetők sok esetben más eszközökbe, így műtárgyakba és borba fektettek.

Hogy a részvényeknél a hozam mellett miért jobb a bor? Weisskopf szerint: ha épp lefelé mennek az árak, az ember addig tartja a készletet, amíg emelkedés nem lesz. Vagy, akár meg is lehet inni, ami részvények esetében elég nehéz ? mondta.

bearwine_2_470

Címkék: aukció, befektetés, hozam, kereskedelem, piac, tőzsde, válság

← Borban is hódít az iPhone Légli Otto lett a borászok borásza →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Ég és föld között: 50 év, 25 szüret, 10 év felkészülés

A vermut életérzés

Mi lesz a magyar fehérborral?

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet

Facebook közösség

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!