• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Az évtized legjobb befektetése

2009-12-21 ● Kántor Endre

Így az év vége felé mindenki számot vet, mi volt a jó, mi volt a rossz. Olvasni rengeteg jó cikket arról, hogy ugyan mi minősült a legjobb és legrosszabb befektetésnek. A Financial Times szerint pl. a bor kimondottan jó biznisz volt, idén is.

Sorra jelennek meg a beszámolók, cikkek arról, hogy mik voltak az év legjobb, legrosszabb befektetései. Kicsit hülyén ül az ember ilyenkor, mi a csudát mondhatnának neki újat ezek? Hisz ha jó lóra tett, úgyis tudja. Hát még, ha rosszra.  Aztán meg, akinek bejött, minek olvasna el egy beszámolót arról, hogy mi nem volt jó, és miért nem. Hisz pont azért nem azokat választotta. Pláne, arról minek olvasson, hogy mi az, amibe tennie kellett volna a pénzt.

Mégis, minden évben jönnek ezek a beszámolók, és mégis, minden évben szépen elolvassuk őket, függetlenül a fent leírtak vas és acél logikájától. Talán az emberi természet, a kíváncsiság hajt ? hátha tudtunk volna nagyobbat aratni/bukni? Mit tudnak nálunk jobban?

A Financial Times-t hivatalból lapozgatva bukkantunk erre a gyöngyszemre, amely végül is arról szól, amiről ez az oldal: a borról. Mielőtt azonban eljutunk az édes kortyokig, menjünk végig azon az soron, amit a patinás lazacszín lap érdemesnek tartott megemlíteni.

Az FT nem csupán az évet, de az évtizedet vette górcső alá. Szerintük az elmúlt tíz év legrosszabb befektetése a tech-szektor, az USA tőkepiaca és Japán voltak. A tech-szektorba 1999 december 31-én tett 1000 pénz ma 448-at érne. Az amerikai tőkepiacok alapjaiba tett 1000 pénz 792-őt, míg Japánba (jen, alapok, kötvények) tett 1000 pénzünk 600-at.

Az tett jóra, aki a fejlődő piacokban, az árutőzsdében vagy angol inflációhoz kötött kötvényekben bízott.  Globálisan a fejlődő piacok 142 százalékot emelkedtek (ebből csak Peru tőkepiaca 850 százalékot ? ez majdnem olyan jó, mint a bor). Az árutőzsdei alapok úgy 103 százalékot bővültek, míg az angol inflációhoz kötött kötvények vagy 65 százalékot.

Alternatívát is felkínálnak a szerkesztők, pl. a bélyeget. Nos, magunk nem vagyunk nagy filatélusok, sokkal inkább vagyunk borisszák, és egy Lafitot is szívesebben szopogatnánk még a híres Black Penny-snél is.

Bizony, a Lafite. Ahogy már írtunk róla korábban, a bor nagyon jó befektetésnek bizonyult, a Liv-Ex Fine Wine Index 176 százalékot emelkedett az elmúlt tíz évben. A legeslegjobb befektetés pedig egy láda 1982-es Lafite Rothschild volt, amely boldog tulajdonosának 876 százakot hozott, már ha volt pénze kifizetni anno azt a kb. 10 ezer dollárt.

lafite_grafikon

Címkék: 1982, befektetés, bortőzsde, kereskedelem, lafite, liv-ex

← Jégbor szüret a Vylyannál Milyen pezsgőt igyunk? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl
Loading
00:00 / 39:05
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!