• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Milyen pezsgőt igyunk?

2009-12-30 ● borravalo.hu

Az ünnepi szezonban fogy el a pezsgők fele a kiskereskedelemben. lyenkor boldog-boldogtalan betódul a hiperekbe, és veszi az édeset. Ez van. De mit tegyen az, aki unja a szokásost? Van bőven választék, ötlet, és nem is mind drága. Segítünk!

Az évben többször is volt alkalmunk pezsgőket kóstolni, de fontosnak érezzük elmondani, hogy nem csak champagne-t és pezsgőt lehet ilyenkor inni. Főleg buliban jól esik (és persze jól is csúszik) egy spumante vagy frizzante is.

6 milliárdért iszunk édes pezsgőt Szilveszterkor

A karácsony és Szilveszter körüli időszakra jut a pezsgő éves kiskereskedelmi forgalmának mintegy fele. Tavaly ilyenkor közel 6 milliárd forintért adtak el pezsgőt a boltokban, ez 6 százalékkal több, mint az előző évben.

Értékben ugyan többet, de mennyiségben 3 százalékkal kevesebb pezsgőt adtak el az ünnepi szezonban tavaly. Ez azt jelenti, hogy mintegy 6,6 millió literre csökkent a bolti eladás. Mindez annak ellenére, hogy a Nielsen piackutató szerint az ünnep környékén az átlagárak jelentősen csökkennek. Tavaly október-novemberben egy liter pezsgő mennyiségi eladással súlyozott fogyasztói átlagára 966 forint. Utána viszont, a december-januári periódusban 9 százalékkal alacsonyabb, 882 forintot regisztráltak.

Az átlagárak csökkenéséhez jelentősen hozzájárultak a hipermarketek. A pezsgőt ugyanis a legnagyobb eladóterű üzletek legutóbb december-januárban átlagosan 12 százalékkal olcsóbban adták, mint előtte október-novemberben.

Még mindig az édes

Cukortartalom szerint a szezonban is legkedveltebb az édes pezsgő: mind mennyiségben, mind értékben 70 százalék körüli rész jutott rá 2008. október-2009. januárban. Ugyanakkor a félszáraz részaránya értékben 15 százalék. A száraz pezsgő mutatója, szintén forintban 13, a félédesé pedig 2 százalék, a bolti eladásból.

Ezt isszuk mi

Legalább a félédest kezdjük elfelejteni, mint teljesen felesleges kategóriát. Végül is, ha az ember cukrot akar, igyon édeset, nem? Vagyis, ha mondhatnók valamit, talán tessék megpróbálni azt a szárazat, rá tetszenek majd jönni, hogy nem is olyan száraz az, sőt. Hadd ajánljunk most mi is pár figyelemre méltó palackot (no hadd.) Van köztük olcsó, drága egy azonban biztos: mind rettentő finom.

Dr. Nemtudomka és a Halál a Májra Polgári Kör kalandjai a Törley pezsgőpincészetnél: kiváló ár-érték arány, egyre jobb minőség. Elérhető borok, melyeket el is kell érni. Olvasd el itt!

Kántorbandi másik nagy champagne élménye, a WSET Nemzetközi Borakadémia kóstolóján, ahol megtalálta nagy kedvencét, a ?97-es La Grande Anné Bollingert. De itt volt Snoop Doggy Dog kedvence is. Azoknak, akik komolyan veszik a pezsgőzést. Olvasd el itt!

Nyáron Dr.Nemtudomka válogatott össze egy sor habzőbort, ezek tökéletesek ilyenkor is, változatosságot jelentenek ízben, zamatban, és persze árban is. Tessék körülnézni, és elolvasni itt!

Címkék: Champagne, édes, frizzante, habzóbor, pezsgő, spumante, száraz, szilveszter, ünnep

← 5 milliárdért eszünk virslit Bormarketing: új céggel →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!